TY - JOUR T1 - Evaluation of Baking Quality in Iranian Bread Wheat Cultivars using High Molecular Weight Glutenin Subunits TT - ارزیابی کیفیت نانوایی ارقام گندم نان ایرانی با استفاده از زیرواحدهای سنگین گلوتنین JF - jcb JO - jcb VL - 12 IS - 35 UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1116-fa.html Y1 - 2020 SP - 151 EP - 160 KW - Bread-making quality KW - Bread wheat KW - Glutenin KW - STS marker N2 - بهبود کیفیت نانوایی یکی از مهمترین اهداف اصلاحی گندم نان است و ترکیبات زیرواحدهای سنگین گلوتنین نقش کلیدی در ارزش نانوایی دارند. در تحقیق حاضر ترکیب زیرواحدهای سنگین گلوتنین و امتیاز کیفی تعداد 41 رقم گندم نان تجاری ایران با استفاده از نه جفت نشانگر اختصاصی STS تعیین شد. بر اساس نتایج به استثنای دو رقم اروند و روشن که ارزش نانوایی متوسطی داشتند (امتیاز کیفی 6)، ارزش نانوایی سایر ارقام، مطلوب ارزیابی شد (امتیاز کیفی بین 8 تا 10). در مکان‌های ژنی مختلف 11 آلل شناسایی شدند که سه آلل مربوط به Glu-A1، شش آلل مربوط بهGlu-B1 و دو آلل مربوط به Glu-D1 بود. بالاترین فراوانی در مکان ژنی Glu-A1 مربوط به آلل *2 (73/70 درصد)، در مکان ژنی Glu-B1 مربوط به آلل‌ 8+7 (66/53 درصد) و در مکان ژنی Glu-D1 مربوط به آلل 12+2 (22/51 درصد) بود. از میان 15 ترکیب منحصر به فرد بدست آمده ترکیب‌ 12+2، 8+7، *2 (83/26 درصد) با امتیاز کیفی 8 رایج‌ترین ترکیب زیرواحدهای سنگین گلوتنین بود. مجموعه نشانگرهای استفاده شده در این پژوهش امکان شناسایی تمامی زیرواحدهای معمول سنگین گلوتنین در ارقام گندم ایرانی را فراهم آورد و به‌عنوان روشی دقیق و مطمئن برای جایگزینی تکنیک SDS-PAGE قابل استفاده می‌باشند. M3 10.52547/jcb.12.35.151 ER -