جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای پیشرفت ژنتیکی

حمیدرضا قربانی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجانی، بابک ربیعی، مهرزاد اله قلی پور،
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۲-۱۳۸۹ )
چکیده

از مهمترین اهداف اصلاحی در برنامه های بهنژادی افزایش توان تولید محصول در واحد سطح می باشد. استفاده از شاخص های گزینش یکی از مؤثرترین روش های گزینش جهت بهبود همزمان عملکرد دانه و صفات مرتبط با آن که اغلب به صورت کمی توارث می یابند، می باشد. در این پژوهش، ۲۹ ژنوتیپ برنج (۹ والد و ۲۰ تلاقی آنها) در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات تعداد دانه پر در خوشه و درصد باروری خوشه بالاترین میزان وراثت پذیری عمومی و بیشترین همبستگی ژنوتیپی مثبت و معنی دار با صفت عملکرد و همچنین صفت تعداد کل دانه در خوشه بیشترین اثر مستقیم ژنتیکی را بر صفت عملکرد دانه داشت. نتایج تجزیه رگرسیون نشان داد که صفات تعداد دانه پر در خوشه، تعداد روز تا خوشه دهی کامل، درصد باروری خوشه و تعداد کل دانه، بیشترین تاثیر را در تغییرات صفت عملکرد داشته و از این رو، با استفاده از این ۴ صفت به همراه عملکرد دانه، شاخص های گزینشی برآورد شدند. بررسی شاخص های گزینش نشان داد که به ترتیب شاخص های اثر مستقیم فنوتیپی، همبستگی ژنوتیپی و واریانس افزایشی به روش بهینه و شاخص های همبستگی ژنوتیپی، وراثت پذیری عمومی و ضریب رگرسیونی در روش پایه بهترین شاخص های افزایش عملکرد می باشند. گزینش برای تعداد دانه پر در خوشه، تعداد روز تا خوشه دهی کامل، درصد باروری خوشه و تعداد کل دانه در خوشه با استفاده از ضریب همبستگی ژنوتیپی به عنوان وزنه اقتصادی، معیار گزینشی موثری در روشهای بهینه یا پایه خواهد بود.
عمران عالیشاه،
دوره ۱۳، شماره ۳۸ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده

به منظور ارزیابی تنوع درون واریته‌ای و پیشرفت اصلاحی عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت الیاف در لاین­های حاصل از سلکسیون پنبه رقم لطیف، آزمایشی به مدت سه سال (سال زراعی ۹۶-۱۳۹۴) در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم‌آباد گرگان انجام شد. سلکسیون به روش پدیگری ماسال انجام و نمونه‌های انتخابی بصورت بوته به ردیف در سال­های آزمایشی پیش برده شدند. نتایج آزمون آماری صفات در سالهای آزمایش معنی‌دار بود. بیشترین ضریب تغییرات به­ترتیب مربوط به عملکرد لاین‌ها (۲۳/۸ درصد)، وزن دانه (۱۰/۷ درصد)، وزن غوزه، کیل الیاف و استحکام الیاف (۸ تا ۸/۶ درصد) بود که اشاره به میزان تنوع واریته‌ای صفات مذکور داشت. عملکرد وش، کیل الیاف، طول، یکنواختی، کشش و شاخص کیفیت الیاف از توارث‌پذیری پایین برخوردار بودند. وزن غوزه، وزن دانه، وزن الیاف بیشترین توارث‌پذیری و پیشرفت ژنتیکی را داشتند. تعداد غوزه و تعداد دانه در غوزه به ترتیب بیشترین نقش را در تعیین عملکرد داشتند و بعنوان اجزای تعیین کننده و شاخص انتخاب به منظور بهبود عملکرد پنبه شناسایی شدند. همبستگی منفی و غیرمعنی‌دار عملکرد با درصد کیل و وزن غوزه نشان داد در صورت عدم اجرای سلکسیون سالانه، کاهش جزیی وزن غوزه و درصد کیل دور از انتظار نیست. میکرونری الیاف دارای همبستگی مثبت با درصد کیل (r=۰,۴۰**) و همبستگی منفی با وزن دانه بود که این امر لزوم توجه همزمان به میکرونری، وزن دانه و کیل الیاف در سلکسیون رقم لطیف را نشان می‌دهد.

میعاد کیا، نادعلی باقری، نادعلی بابائیان جلودار، محمود باقری،
دوره ۱۴، شماره ۴۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
به دلیل وجود تنوع بسیار بالا در بین ژنوتیپ­ های گیاه شبه غله کینوا (Chenopodium quinoa)، قابلیت سازگاری و پایداری عملکرد بسیار بالایی را از خود در برابر اقلیم­ های آب و هوایی مختلف به نمایش گذاشته است. به همین دلیل این آزمایش جهت بررسی تنوع مورفولوژی و ژنتیکی ۱۴ ژنوتیپ گیاه کینوا و مقایسه آنها با ژنوتیپ شاهد منطقه (Titicaca) انجام شد است.

مواد و روش ­ها: این آزمایش در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه پژوهشی اداره تحقیقات هواشناسی کشاورزی گرگان انجام گرفت. ژنوتیپ­ های مورد مطالعه شامل چهار ژنوتیپ دیررس و ۱۰ ژنوتیپ زودرس از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج تهیه شدند و کشت آنها در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ انجام شد. در طول فصل رشد تعداد ۹ صفت شامل ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، طول گل ­آذین، عرض گل­ آذین، تعداد خوشه در گل­ آذین اصلی ، بیوماس، وزن هزار دانه و عملکرد در هکتار مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ­ها: تجزیه واریانس داده‌ها نشان­ دهنده وجود تفاوت معنی‌دار بین ژنوتیپ‌ها در تمامی صفات مورد بررسی بوده است. ژنوتیپ‌های دیررسQ۱۰۴ ، Q۱۰۲ و Q۱۰۱ در اکثر صفات به خصوص میزان عملکرد دانه، افزایش معنی‌داری نسبت به ژنوتیپ شاهد و ژنوتیپ‌های دیگر داشتند. مقایسه ضرایب همبستگی بین صفات، رابطه مثبت و معنی‌دار عملکرد دانه و تمامی صفات مورد بررسی به جز وزن هزار دانه را نشان داده است. بیشترین مقدار همبستگی عملکرد دانه به ترتیب با صفات بیوماس، قطر ساقه، عرض گل ­آذین، ارتفاع و طول گل ­آذین بوده است. همچنین خوشه ­بندی ژنوتیپ­ ها بر اساس صفات زراعی، ژنوتیپ­ ها را به ۳ گروه تقسیم کرده است که بیشترین میانگین عملکرد مربوط به خوشه دوم شامل ژنوتیپ­ های دیررسQ۱۰۴  و Q۱۰۲ و کمترین آن مربوط  به خوشه اول بود. در این مطالعه بیشترین واریانس ژنتیکی و فنوتیپی، وراثت ­پذیری و پیشرفت ژنتیکی مربوط به صفات ارتفاع گیاه و عملکرد دانه بوده است.
نتیجه­ گیری: در بین ژنوتیپ ­های مورد مطالعه ژنوتیپ ­های دیررس Q۱۰۴ ، Q۱۰۲ و Q۱۰۱ و همچنین در بین ژنوتیپ­ های زودرس، Q۱۲ و Q۱۸ عملکرد بهتری را نسبت به دیگر ژنوتیپ ­ ها از خود به نمایش گذاشتند. بنابراین، این ژنوتیپ­ ها می ­توانند گزینه ­های مناسبی جهت کشت و کار این گیاه در این منطقه باشند.

اسماعیل قلی نژاد، رضا درویش‌زاده، عباس ابهری،
دوره ۱۴، شماره ۴۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: یکی از روش­هایی که در سال­های اخیر برای مقابله با کم ­آبی و تنش­های خشکی در بسیاری از گیاهان مورد استفاده قرار گرفته، استفاده از قارچ­های هم زیست ریشه­ (میکوریز) است. مطالعات بوم­شناسی و فیزیولوژیکی اثبات کرده، اغلب همزیستی میکوریزی باعث جذب بهتر آب و عناصر غذایی از خاک می­شود. به­ دلیل اهمیت دانه­ های روغنی و بویژه کنجد، مطالعه ارقام تجاری از نظر اجزای واریانس ژنتیکی، فنوتیپی و وراثت ­پذیری صفات مهم
می­ باشد. کنجد به دلیل داشتن روغن زیاد (۵۲-۴۲ درصد) و کیفیت مناسب آن (کلسترول پایین و وجود برخی آنتی­ اکسیدان­ها) نقش مهمی در سلامت انسان دارد و از طرفی گیاهی متحمل به کم ­آبی و تنش خشکی است. در حال حاضر تنش خشکی مهمترین عامل در کاهش عملکرد در مناطق خشک و نیمه­ خشک می­ باشد. وراثت­ پذیری بالا برای یک صفت نشان می­دهد که بخش عمده­ای از واریانس فنوتیپی به دلیل واریانس ژنتیکی است، در حالی که در وراثت­ پذیری پایین، عوامل ژنتیکی سهم کمتری در تنوع فتوتیپی دارند. هدف از این مطالعه برآورد مولفه­ های واریانس و وراثت ­پذیری عملکرد دانه و صفات مربوطه در هشت رقم تجاری کنجد در شرایط مختلف آبیاری بود.
مواد و روش­ ها: به ­منظور بررسی تنوع ژنتیکی و وراثت­ پذیری عملکرد و اجزاء عملکرد دانه در کنجد تحت شرایط مختلف، تعداد هشت رقم تجاری در در سه آزمایش جداگانه به صورت آزمایش فاکتوریل- اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه ساعتلوی ارومیه در سال زراعی ۹۴-۱۳۹۵ و ۹۵-۱۳۹۶ مورد بررسی قرار گرفتند. کرت­های اصلی شامل ترکیب سه سطح مختلف آبیاری (آبیاری نرمال: آبیاری بعد از ۷۰ میلی­ متر تبخیر و تعرق گیاه یا ETc، تنش ملایم: آبیاری بعد از ۹۰ میلی­ متر ETc و تنش شدید: آبیاری بعد از ۱۱۰ میلی­ متر ETc) و سه سطح تلقیح با قارچ میکوریزا Glomus mosseae، Glomus intraradices و عدم تلقیح بودند. کرت­های فرعی در برگیرنده ارقام تجاری کنجد بود.
یافته­ ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد تاثیر محیط، ژنوتیپ و اثر متقابل محیط × ژنوتیپ روی بیشتر صفات مورد مطالعه معنی ­دار بود. در رژیم­ های آبیاری مطلوب، تنش ملایم و شدید خشکی در شرایط تلقیح و عدم تلقیح با میکوریزا، بیشترین واریانس ژنتیکی به ­ترتیب در صفات عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در مترمربع و عملکرد دانه مشاهده شد. بیشترین وراثت­ پذیری در شرایط آبیاری مطلوب و بدون تلقیح با میکوریزا در صفات عملکرد دانه و تعداد دانه در کپسول؛ در شرایط آبیاری مطلوب و تلقیح با میکوریز در صفات عملکرد دانه و وزن هزار دانه؛ در شرایط تنش ملایم خشکی و بدون تلقیح با میکوریزا در صفات عملکرد دانه، وزن هزار دانه و تعداد دانه در کپسول؛ در شرایط تنش ملایم خشکی و تلقیح با میکوریزا گلوموس موسه ­آ در صفات وزن هزار دانه و تعداد دانه در کپسول؛ در شرایط تنش ملایم خشکی و تلقیح با میکوریزا گلوموس اینترادیسز در صفات عملکرد دانه، وزن هزار دانه و تعداد دانه در کپسول؛ در شرایط تنش شدید خشکی و بدون تلقیح با میکوریزا در صفات قطر ساقه و وزن هزار دانه؛ در شرایط تنش شدید خشکی و تلقیح با میکوریزا گلوموس موسه­ آ در صفات قطر ساقه، تعداد دانه در کپسول و تعداد دانه در مترمربع و در شرایط تنش شدید خشکی و تلقیح با میکوریزا گلوموس اینترادیسز در صفات قطر ساقه، تعداد دانه در مترمربع و وزن هزار دانه مشاهده شد. عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و اجزای عملکرد دانه در هر سه شرایط مختلف آبیاری، سود ژنتیکی و پیشرفت ژنتیکی بالایی داشتند.
نتیجه­ گیری: از بین اجزای عملکرد دانه با توجه به اینکه وراثت­ پذیری تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه در هر سه شرایط مختلف آبیاری در مقایسه با تعداد کپسول در هر بوته بیشتر است انتخاب از طریق تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه به منظور افزایش عملکرد دانه کارآیی بیشتری خواهد داشت. بنابراین ارقام تجاری کنجد (داراب ۲ و داراب ۱۴) که تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه بیشتری دارند را می­ توان جهت تولید ارقامی با عملکرد دانه بالا در برنامه ­های به ­نژادی بهره ­برداری نمود.

 

بفرین مولائی، صحبت بهرامی نژاد، لیلا زارعی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه و هدف: یولاف (Avena sp.) به عنوان یک غله دو منظوره و به دلیل دارا بودن مقادیر بالای بتا گلوکان، پروتئین، ویتامین ­ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب و آنتی­اکسیدان­های بسیار ارزشمند، نقش بسیار مهمی را در تامین غذای انسان و خوراک دام دارد. اما در سال­های اخیر با کاهش سطح زیر کشت این غله، مطالعات اصلاحی بر روی آن کاهش یافته است. از این رو شناسایی و مطالعه منابع تنوع ژنتیکی یولاف، به منظور تولید ارقام با کیفیت بهینه­تر و دارای عملکرد دانه بالاتر در واحد سطح ضروری و ارزشمند است. هدف مطالعه حاضر، بررسی میزان تنوع ژنتیکی ژنوتیپ­های یولاف، از طریق برآورد پارامترهای ژنتیکی و تجزیه به مؤلفه ­های اصلی بود.
مواد و روش‌ها: در این تحقیق ۳۶۱ ژنوتیپ یولاف از هفت گونه­ متفاوت، متعلق به ۵۰ کشور از پنج قاره، که از بانک بذر استرالیا (AGG)[۱] دریافت شده بود و در بانک بذر پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی نگه­داری می­شد، کشت شدند. پارامترهای ژنتیکی مرتبط به صفات ارتفاع بوته، طول خوشه، روز تا ۵۰ درصد گلدهی، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، عملکرد کاه، شاخص برداشت، وزن هزار دانه، تعداد دانه در خوشه و تعداد خوشه در متر مربع برآورد شد. آزمایش در قالب طرح لاتیس مربع ساده، در دو تکرار در شرایط نرمال آبی و در دو سال زراعی۱۳۹۷ و ۱۳۹۸، در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی واقع در کرمانشاه اجرا شد.
یافته‌ها: نتایج تجزیه واریانس، بیانگر وجود اختلاف معنی­دار ژنوتیپ­ های مورد بررسی، از نظر تمام صفات اندازه­گیری شده بود که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه بین این ژنوتیپ­ها می­ باشد. بر اساس مقایسات میانگین داده­ها به روش LSD، ژنوتیپ­های (NILE)، (KENT)، (LA PREVISION)، (ZLATAK)، (SDO-۱۸۵)، (OX۸۷:۰۸۰-۲)، (ACACIA)، و (DUNNART) در هر دو سال بیش­ترین عملکرد دانه را داشتند. بیش­ترین عملکرد علوفه­ای در دو سال به ترتیب به ژنوتیپ­ های (LIGOWA)، (NILE)، (VENTURA)، (YULAF)، (NMO-۷۱۲)، (SDO-۱۸۵)، (VDO-۹۳۱,۱)، (SLAVUJ) و (NO,۹۲۷۸) اختصاص یافت. نتایج حاصل از آماره­های توصیفی نشان دهنده گستردگی دامنه تغییرات برای اکثر صفات مورد بررسی بود به­طوری که دامنه تغییرات صفت عملکرد در سال اول از ۵۶/۳۰ تا ۷۸۹/۸۱ و در سال دوم از ۳۹/۵۹ تا ۶۱۷/۲۸ گرم در مترمربع متغیر بود. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه همبستگی صفات،  بیشترین همبستگی فنوتیپی مثبت و معنی­دار در هر دو سال، بین صفات عملکرد بیولوژیک با عملکرد کاه دیده شد. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی همچنین نشان داد که، در سال اول، صفت عملکرد دانه با همه­ی صفات به غیر از ارتفاع بوته، طول پانیکول، روز تا ۵۰ درصد گلدهی و روز تا ۵۰ درصد رسیدگی و در سال دوم نیز، با تمام صفات به غیر از ارتفاع بوته و عملکرد کاه همبستگی فنوتیپی معنی­دار نشان داد. بالاترین واریانس ژنتیکی، در هر دو سال مربوط به صفات وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، روز تا ۵۰ درصد گلدهی و تعداد پانیکول در متر مربع بود. دامنه وراثت­پذیری عمومی در سال اول از ۷۰/۰۶ تا ۹۵/۸۷ درصد به ترتیب برای صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و وزن هزار دانه و در سال دوم از ۷۷/۸۵ تا ۹۴/۹۱ درصد برای صفات عملکرد بیولوژیک و وزن هزار دانه متغیر بود. صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد کاه، تعداد پانیکول در متر مربع و تعداد دانه در پانیکول دارای وراثت­ پذیری و پیشرفت ژنتیکی بالایی به طور هم­زمان بودند. بر اساس تجزیه به مؤلفه­ های اصلی، مؤلفه­ اصلی اول و دوم در سال اول ۶۳/۳ و در سال دوم ۶۷/۸ درصد تغییرات کل را را توجیه کردند.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده­ های حاصل از این مطالعه بیانگر وجود تنوع ژنتیکی قابل توجهی در بین ژنوتیپ­های مورد ارزیابی از نظر کلیه صفات اندازه­گیری شده بود که می­توان آن را به وجود گونه ­های مختلف با منشا جغرافیایی متفاوت نسبت داد. مقایسات میانگین داده­ها ، ژنوتیپ­های ۳۳۶، ۳۴۹، ۳۵۶ و ۳۶۰ را در هر دو سال به عنوان ژنوتیپ­های دارای بالاترین میانگین عملکرد دانه معرفی نمود. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفه ­های اصلی و تجزیه همبستگی­ می­ توان گفت که صفات تعداد پانیکول در متر مربع، تعداد دانه در پانیکول، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک در برنامه­ های اصلاحی برای دستیابی به ارقام برتر حائز اهمیت هستند و ژنوتیپ­های NILE، LA PREVISION، OX۸۷:۰۸۰-۲ و DUNNART از نظر صفات مذکور و عملکرد دانه برتر بودند. ارزیابی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که انتخاب بر اساس صفات تعداد پانیکول در متر مربع، تعداد دانه در خوشه و ارتفاع بوته به دلیل وراثت­پذیری عمومی و پیشرفت ژنتیکی بالا و هم­زمان، نقش مهمی در بهبود عملکرد دانه دارند. می­توان با إتکا به نتایج حاصل از این مطالعه اقدام به تفکیک ژنوتیپ­های برتر از نظر عملکرد دانه و عملکرد علوفه نمود و آزمایشات بعدی را به تفکیک برای ژنوتیپ ­های دانه­ای و علوفه ­ای انجام داد و همچنین صفات ارزشمند در راستای دستیابی هر چه آسان­تر به این مهم در برنامه­ های اصلاحی آتی یولاف را شناسایی کرد.
 
[۱]-Australian Grain Genebank

قادر غفاری نعمت آباد، جلال صبا، احسان محسنی فرد، افشین توکلی زانیانی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: عدس (Lens Culinaris Medik.) از خانواده بقولات سرد­سیر، گیاهی است یکساله، خود­گرده­افشان و دیپلوئید که دانه آن منبع غنی از پروتئین می­باشد. این گیاه مانند سایر حبوبات در همزیستی با باکتری­های تثبیت­ کننده نیتروژن، نقش مهمی در کاهش مصرف کود و افزایش بهره­وری محصولات سایر گیاهان زراعی که در تناوب با عدس قرار می­گیرند، ایفا می‌کند. موفقیت در برنامه­ های اصلاحی تابع تنوع ژنتیکی، وراثت­پذیری و انتخاب است. بررسی تنوع ژنتیکی شالوده و پایۀ کار اصلاح و ایجاد رقم‌های پرمحصول و با ویژگی­ها و ظرفیت و قابلیت ­های کمی و کیفی بالا است. از این‌رو، ارزیابی تنوع ژنتیکی در گیاهان زراعی برای برنامه ­های اصلاح نباتات و حفاظت از ذخایر توارثی امری ضروری است. بدین منظور لازم است ژرم­پلاسم گیاهی جمع­آوری شود تا به عنوان جامعه پایه، ارزیابی شود و ژنوتیپ­های دارای پتانسیل عملکرد و دیگر صفات مطلوب شناسایی شده و مورد بهره‌برداری قرار گیرند. با توجه به پایین بودن پتانسیل عملکرد ارقام موجود در عدس، بررسی تنوع ژنتیکی بین لاین­های بومی عدس و مقایسه آنها با ارقام شاهد می­تواند به­نژاد­گر را در گزینش لاین­های برتر از لحاظ پتانسیل عملکرد و صفات اگرو­مورفولوژیک کمک نماید.
مواد و روش­ها: با هدف گزینش و معرفی ارقام جدید، لاین‌های عدس بومی جمع‌آوری شده از مناطق هدف در استان زنجان طی دو سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ و ۱۳۹۷-۹۸ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان ارزیابی شدند. در هر دو سال آزمایش، ارقام اصلاح شده کیمیا، سبز کوهین، گچساران، مراغه و بیله‌سوار به‌عنوان ارقام شاهد استفاده شدند. سال اول، آزمایش با ۲۰۰ لاین در قالب طرح آزمایشی حجیم­شده بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی اجرا گردید. هر واحد آزمایشی شامل یک ردیف یک متری­ بود. فاصله بین ردیف­ها ۲۵ سانتیمتر و فاصله روی ردیف­ها ۵ سانتیمتر و عمق کاشت ۵ سانتیمتر در نظر گرفته ­شد. در ابتدا و انتهای هر بلوک دو ردیف عدس سبز کوهین به عنوان حاشیه کشت شد. در سال دوم آزمایش، با توجه به حصول مقدار بذر کافی از سال اول، آزمایش در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار و واحد­های آزمایشی بزرگتر برای لاین­های گزینش شده از سال اول انجام ­شد. هرواحد آزمایشی شامل دو خط یک متری بود. فاصله بین ردیف ها، فاصله روی ردیف ها و عمق کاشت مشابه آزمایش سال اول انجام شد. در ابتدا و انتهای هر بلوک ناقص دو ردیف عدس سبز کوهین به عنوان حاشیه کشت شد.
یافته­ها: نتایج تجزیه واریانس در سال اول نشان داد بین لاین­های بومی عدس از لحاظ صفات اختلاف دمای کانوپی، طول دوره غلاف­دهی، تعداد و عملکرد دانه در بوته، شاخص برداشت در بوته، تعداد و عملکرد دانه در متر­مربع و وزن هزار­دانه اختلاف معنی­دار در سطح احتمال ۰/۰۱ و ۰/۰۵ وجود دارد. در همین سال صفات اختلاف دمای کانوپی، طول دوره غلاف­دهی، ارتفاع اولین انشعاب شاخه، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلاف پر در بوته، تعداد و عملکرد دانه در بوته، شاخص برداشت در بوته، تعداد و عملکرد دانه در متر­مربع و وزن هزار­دانه از ضریب تغییرات ژنتیکی، وراثت ­پذیری و پیشرفت ژنتیکی بالایی برخوردار بودند. لاین­های ۱۴، ۶۸ و ۱۶۵ از لحاظ صفات فنولوژیکی برترین لاین­ها بودند. ارتفاع بوته و ارتفاع اولین غلاف در لاین­های ۸۵، ۹۲، ۱۹۳ و ۱۹۵ نسبت به بقیه لاین­ها بیشتر بود. لاین­های ۳۲، ۹۰ و ۱۵۶ بیشترین تعداد غلاف پر را داشتند. لاین­های ۱۲۲، ۱۶۳، ۱۶۵ و ۲۰۰ بیشترین عملکرد دانه در بوته را به خود اختصاص دادند. وزن هزار­دانه در لاین­های ۱۶۳، ۱۶۶، ۱۷۱ و ۱۷۴ در مقایسه با بقیه لاین­ها بیشتر بود. بیشترین عملکرد دانه در متر­مربع در لاین­های ۲۳، ۱۵۰، ۱۹۲ و ۲۰۰ مشاهده گردید. در نهایت، بر­اساس مقایسه میانگین لاین­ها با رقم شاهد برتر برای هر صفت به روش  LSD و با در نظر گرفتن درجه اهمیت صفات از بین ۲۰۰ لاین عدس، ۹۵ لاین برتر گزینش گردیدند. در سال دوم اختلاف معنی­دار بین لاین­های عدس از لحاظ تمامی صفات مورد­مطالعه به­غیر از ارتفاع اولین انشعاب شاخه در سطح احتمال ۰/۰۱ و ۰/۰۵ دیده­­شد. اختلاف دمای کانوپی، تعداد غلاف خالی در بوته و تعداد دانه در بوته ضریب تغییرات بالایی داشتند. وراثت­ پذیری بالا در صفات روز تا ۵۰% گلدهی، طول دوره­گلدهی، روز تا ۵۰% غلاف­دهیِ، روز تا ۵۰% رسیدگی ­فیزیولوژیکی، طول دوره پر شدن­دانه و عملکرد کاه­و­کلش در بوته دیده ­شد. برای صفات اختلاف دمای کانوپی، طول دوره­ گلدهی، ارتفاع اولین غلاف، تعداد غلاف خالی در بوته، عملکرد دانه در بوته، زیست توده در بوته و عملکرد کاه­و­کلش در بوته پیشرفت ژنتیکی بالا مشاهده گردید. لاین­های ۱۵۰، ۱۵۵، ۱۷۳ و ۱۷۶ از لحاظ صفات فنولوژیکی برترین لاین­ها بودند. بالاترین ارتفاع بوته در لاین­های ۱۴۶ و ۱۸۰ و بالاترین ارتفاع اولین غلاف در لاین­های ۱۲، ۴۷ و ۱۳۰ مشاهده شد. لاین­های ۱، ۱۳۱ و ۱۷۶ بیشترین تعداد غلاف پر را داشتند. از لحاظ عملکرد و اجزای عملکرد در بوته لاین­های ۱، ۱۳۱ و ۱۷۶ بیشترین تعداد دانه و عملکرد دانه در بوته را به خود اختصاص دادند. وزن هزار­دانه در لاین­های ۲۳، ۵۲، ۱۶۳ و ۱۷۸ در مقایسه با بقیه لاین­ها بیشتر بود. از لحاظ عملکرد و اجزای عملکرد در متر­مربع لاین­های ۵۵، ۶۹، ۸۶ و۱۷۶ برترین لاین­ها شناخته شدند. در نهایت، بر­اساس مقایسه میانگین لاین­ها با رقم شاهد برتر برای هر صفت به روش  LSD و با در نظر گرفتن درجه اهمیت صفات از بین ۱۰۰ لاین عدس، ۴۴ لاین برتر گزینش شدند.
نتیجه گیری: لاین­های مورد ارزیابی از نظر اغلب صفات دارای اختلاف معنی ­دار با یکدیگر بودند. وراثت­پذیری بالا در صفات روز تا ۵۰% گلدهی، طول دوره ­گلدهی، روز تا ۵۰% غلاف­دهیِ، روز تا ۵۰% رسیدگی ­فیزیولوژیکی، طول دوره پر شدن­دانه و عملکرد کاه­و­کلش در بوته دیده ­شد. لاین­های مورد ارزیابی در مقایسه با ارقام شاهد در اکثر صفات مورد مطالعه از میانگین بالاتری برخوردار بودند. بنابراین با گزینش لاین­های برتر از لحاظ پتانسیل عملکرد و صفات اگرومورفولوژیک می­توان از این پتانسیل ژنتیکی بالقوه در ایجاد جمعیت­های برتر و معرفی ارقام پر­محصول استفاده کرد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb