چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: به دلیل وجود تنوع بسیار بالا در بین ژنوتیپ های گیاه شبه غله کینوا (Chenopodium quinoa)، قابلیت سازگاری و پایداری عملکرد بسیار بالایی را از خود در برابر اقلیم های آب و هوایی مختلف به نمایش گذاشته است. به همین دلیل این آزمایش جهت بررسی تنوع مورفولوژی و ژنتیکی ۱۴ ژنوتیپ گیاه کینوا و مقایسه آنها با ژنوتیپ شاهد منطقه (Titicaca) انجام شد است.
مواد و روش ها: این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه پژوهشی اداره تحقیقات هواشناسی کشاورزی گرگان انجام گرفت. ژنوتیپ های مورد مطالعه شامل چهار ژنوتیپ دیررس و ۱۰ ژنوتیپ زودرس از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج تهیه شدند و کشت آنها در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ انجام شد. در طول فصل رشد تعداد ۹ صفت شامل ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، طول گل آذین، عرض گل آذین، تعداد خوشه در گل آذین اصلی ، بیوماس، وزن هزار دانه و عملکرد در هکتار مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: تجزیه واریانس دادهها نشان دهنده وجود تفاوت معنیدار بین ژنوتیپها در تمامی صفات مورد بررسی بوده است. ژنوتیپهای دیررسQ۱۰۴ ، Q۱۰۲ و Q۱۰۱ در اکثر صفات به خصوص میزان عملکرد دانه، افزایش معنیداری نسبت به ژنوتیپ شاهد و ژنوتیپهای دیگر داشتند. مقایسه ضرایب همبستگی بین صفات، رابطه مثبت و معنیدار عملکرد دانه و تمامی صفات مورد بررسی به جز وزن هزار دانه را نشان داده است. بیشترین مقدار همبستگی عملکرد دانه به ترتیب با صفات بیوماس، قطر ساقه، عرض گل آذین، ارتفاع و طول گل آذین بوده است. همچنین خوشه بندی ژنوتیپ ها بر اساس صفات زراعی، ژنوتیپ ها را به ۳ گروه تقسیم کرده است که بیشترین میانگین عملکرد مربوط به خوشه دوم شامل ژنوتیپ های دیررسQ۱۰۴ و Q۱۰۲ و کمترین آن مربوط به خوشه اول بود. در این مطالعه بیشترین واریانس ژنتیکی و فنوتیپی، وراثت پذیری و پیشرفت ژنتیکی مربوط به صفات ارتفاع گیاه و عملکرد دانه بوده است.
نتیجه گیری: در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه ژنوتیپ های دیررس Q۱۰۴ ، Q۱۰۲ و Q۱۰۱ و همچنین در بین ژنوتیپ های زودرس، Q۱۲ و Q۱۸ عملکرد بهتری را نسبت به دیگر ژنوتیپ ها از خود به نمایش گذاشتند. بنابراین، این ژنوتیپ ها می توانند گزینه های مناسبی جهت کشت و کار این گیاه در این منطقه باشند.