دوره 12، شماره 36 - ( زمستان 1399 1399 )                   جلد 12 شماره 36 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

askari H, Kazemitabar S K, najafi zarrini H, Saberi M H. (2020). Multivariate Assessment of Salt Tolerance (NaCl) in Barley (Hordeum Volgar L.) Genotypes. jcb. 12(36), 1-8. doi:10.52547/jcb.12.36.1
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-967-fa.html
عسکری حسین، کاظمی تبار سیدکمال، نجفی زرینی حمید، صابری محمد حسین. ارزیابی چند متغیره تحمل به شوری (NaCl) ژنوتیپ های جو (Hordeum vulgar L.) پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1399; 12 (36) :8-1 10.52547/jcb.12.36.1

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-967-fa.html


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
چکیده:   (2244 مشاهده)

    امروزه با توجه به تداوم افزایش شوری در نواحی خشک و نیمه خشک، تحمل به تنش شوری محصولات زراعی از اهمیت بشتری برخوردار می­ گردد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر میزان عملکرد ژنوتیپ­ های جو (Hordeum vulgar L.) بصورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام گرفت. عامل شوری در 5 سطح شاملECهای 4/5 (شاهد)، 7/5، 10/5، 13/5 و 16/5 دسی زیمنس بر متر به ­عنوان فاکتور اصلی و عامل ژنوتیپ، متشکل از 9 رقم و لاین امید بخش به­ عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. تاثیر شوری بوسیله تغییرات عملکرد و شاخص­ های تحمل شامل شاخص تحمل به تنش (STI)، شاخص تحمل (TOL میانگین تولید (MPشاخص حساسیت به تنش (SSI نسبت کاهش عملکرد (Yr) و شاخص میانگین هندسی محصول­ دهی (GMP) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده کاهش معنی­ دار عملکرد با افزایش سطوح شوری در آزمایش بود. در میان ژنوتیپ­ های مورد بررسی، بهترین عملکرد در تمامی سطوح شوری به ژنوتیپ ­های MBS8715 و والفجر تعلق داشت و شاخص­ های تحمل تنش، میانگین تولید و میانگین هندسی محصول­ دهی به­ عنوان معیار­های گزینش ژنوتیپ­ های دارای عملکرد مناسب در سطوح مختلف شوری و نرمال مشخص گردیدند.
واژه‌های کلیدی: تنش شوری، جو، شاخص های تحمل، عملکرد
متن کامل [PDF 1458 kb]   (693 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1397/2/30 | ویرایش نهایی: 1399/12/2 | پذیرش: 1397/7/8 | انتشار: 1399/11/17

فهرست منابع
1. Ashraf, A., M. A. Abd el Shafi, E. M. S. Gheith and H. S. Suleiman. 2015.Using different statistical procedures for evaluation drought tolerance indices of bread wheat genotypes. Adv. Agric. Biol. 4(1): 19-30 [DOI:10.15192/PSCP.AAB.2015.4.1.1930]
2. Bagheri, A. and O. Sadeghipour. 2009 Effects of salt stress on yield, yield components and carbohydrates content in four hullness barley (Hordeum vulgar L.) cultivars. Journal of biological sciences. 9(8):909-912 [DOI:10.3923/jbs.2009.909.912]
3. Demiral, M. A., M. Aydin and A. Yorulmaz. 2005. Effect of salinity on growth chemical composition and anti oxidative enzyme activity of two malting barley (Hordeum vulgar L.) cultivars. Turkish Journal of Biology 29:117-123
4. Eskandary, M., A. Astaraei and A. Ganjali. 2009. Evaluation of salinity stress tolerance indices derived from Cl/SO4 anionic ratios and nitrogen fertilizer in barley (Hordeum vulgar L.). Environmental Stresses in Agricultural Sciences. 2(1):15-27. (In Persian)
5. Fernandez, G. C. J. 1992. Effective selection criteria for assessing plant stress tolerance. In proceeding of a symposium. Taiwan, 13(18). 257-270
6. Fischer, R. A. and R. Maurer.1978. Drought resistance in spring wheat cultivars. Grain yield responses. Australia journal Agriculture Recourse. 29 (4):897-912 [DOI:10.1071/AR9780897]
7. Heinnrich, G. M., C. A. Francis and J. D. Eastin. 1983. Stability of grain sorghum yield components across divers environments. Crop Science. 23:209-212. [DOI:10.2135/cropsci1983.0011183X002300020004x]
8. Karimi, E., M. R. Ghannadha, M. R. Naghavi and M. Mardi. 2005. An evaluation of drought resistance in barley. Iranian Journal of Agricultural Sciences. 36:547-560. (In Persian)
9. Koocheki, A.R., A. Yazdansepas and H.R. Nikkhah. 2006. Effect of terminal drought on grain yield and som morphological traits in wheat (Triticumaestivum L.) genotypes. Iranian Journal of Crop Sciences. 8:14-29. (In Persian)
10. Mohammadi, R., R. Haghparast and M. Aghaee. 2006. Evaluation of breed wheat genotypes for drought tolerance under rainfed condition. Eighth International Conference on Dryland Development. Theme 10. Application of new technologies and technology transfer and crop improvment for dry areas.Beijing, China.
11. Munns R., S. Husain, A. R. Rivelli and R. A. James. 2002. Avenues for increasing salt tolerance of crops, and the role of physiologically based selection traits. Plant and Soil. 247(1):93-105. [DOI:10.1007/978-94-017-2789-1_7]
12. Naseer, S.H. 2001. Response of barley (Hordeum vulgar L.) at various stages to salt stress. Journal of biological Science 1(5):326-329 [DOI:10.3923/jbs.2001.326.329]
13. Niazian, M, M. No'mani and S. A. Sadat Noori. 2016. A Review on Biometrical Methods used for Salt Tolerance Breeding in Crops. Journal of Crop Breeding 8 (17):24-41 (In Persian) [DOI:10.18869/acadpub.jcb.8.17.41]
14. Saberi, M. H., A. Arazmjoo and A. Amini. 2016. Assessment of Diversity and Identifying of Effective Traits on Grain Yield of bread wheat Promised Lines under Salt Stress Conditions. Journal of Crop Breeding.8(20):31-40 (In Persian).
15. Taherian, M., A. Rasoulnia, M. R. Bihamta, A. Peyghambari and H. Alizadeh. 2017. Evaluation of stress tolerance indices in Iranian barley genotypes under salinity and drought conditions. Agricultural Communications, 5(3): 7-17.
16. Ulhaq, j. i., Sh. Akhtar, M. Akram, M. Arfan and Sh. Yasmin. 2003. Differential yield responses of barley genotypes to NaCl salinity. International Journal of Agriculture &Biology, 5(3):233-235
17. Yan, W. and I. Rajcan.2002. Biplot analysis of test sites and trait relations of soybean in Ontario. Crop Science, 42: 11-20. [DOI:10.2135/cropsci2002.1100]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb