XML English Abstract Print


1- تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (161 مشاهده)
مقدمه و هدف: گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum L.) یکی از مهم­ترین محصولات زراعی در سراسر جهان است. بطوریکه سطح زیر کشت این گیاه در ایران 103 هزار هکتار و میزان تولید آن بیش از 5 میلیون تن می­باشد که بر اهمیت این گیاه دلالت دارد. در اصلاح نباتات از روش­های مختلفی در گزینش­ ژنوتیپ­ها استفاده می­شود، برای گزینش برترین ژنوتیپ­ها نیاز به روشی است که بتواند همه صفات را براساس مطلوبیت و عدم مطلوبیت در گزینش­ها مدنظر قرار دهد .شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده­آل (SIIG) یکی از روش­هایی می­باشد که می­تواند علاوه بر انتخاب ژنوتیپ­های ایده­آل، فاصله بین ژنوتیپ­ها را هم مشخص کند. در این روش، امکان شناسایی ژنوتیپ­هایی با خصوصیات خاص وجود دارد. به­عنوان مثال با روش SIIG می­توان ژنوتیپ­هایی با عملکرد بالا و زودرس را شناسایی و گزینش کرد. هدف این مطالعه ارزیابی ژنوتیپ­های گوجه­فرنگی از طریق صفات کمی و کیفی و گزینش برترین­ها برای شرایط آب و هوایی منطقه جیرفت بود.
مواد و روش ها: به­منظور ارزیابی و گزینش لاین­های برتر گوجه­فرنگی در منطقه جیرفت، آزمایشی با 11 ژنوتیپ (10 لاین امیدبخش به همراه رقم کارون) در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال زراعی (1401-1400 و 1402-1401) در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان (جیرفت) انجام شد. کشت بصورت نشاء و در تاریخ اول بهمن زیر پلاستیک کشت گردید. آبیاری بصورت قطره­ای و کنترل علف­های هرز بصورت وجین دستی انجام شد. در طی فصل رشد و پس از برداشت (اردیبهشت)، صفات کیفی شامل یکنواختی، ترک خوردگی، شانه سبزی، نوع گل آذین و داشتن لایه سواگر برای هر ژنوتیپ ثبت شد. صفات میزان بریکس، pH، سفتی بافت، تعداد حفره، طول میوه، عرض میوه، وزن میوه و عملکرد هر بوته در آزمایشگاه اندازه­گیری شد. صفات روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی و تعداد گل­آذین نیز در هر کرت ثبت گردید. تجزیه­های آماری با استفاده از نرم افزار SAS (9.4) انجام شد و محاسبات مربوط به روش SIIG با استفاده از ماتریس­های مربوطه انجام شد.
یافته­ها: تجزیه واریانس مرکب داده ها در طی دو سال آزمایش نشان داد که اثر سال بر تمامی صفات مورد مطالعه بجزء صفت تعداد حفره معنی دار بود. این موضوع نشان دهنده شرایط متفاوت در طی دو سال آزمایش و تاثیرپذیری صفات مورد مطالعه از شرایط آزمایشی می باشد. اثر ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ در سال بر تمامی صفات مورد مطالعه بجز تعداد گل آذین معنی­دار بود. این نتیجه بیانگر تنوع موجود بین لاین های مورد آزمایش از لحاظ صفات مورد مطالعه می باشد. نتایج مقایسه میانگین اثر ژنوتیپ نشان داد لاین های شماره 14 و 6-33 توانستند با توجه به گلدهی زودهنگام، زودتر به مرحله برداشت برسند. ژنوتیپ­های شماره 8 و 32 بیشترین عملکرد میوه را داشتند و کمترین مقدار از لحاظ این صفت به لاین های 6-33 و 7-22 اختصاص داشت. مقایسه میانگین میان ژنوتیپ­ها نشان داد، چون صفات بصورت منفرد مقایسه می­گردند نمی­توان برمبنای همه صفات اقدام به گزینش برترین­ها نمود. چنانچه گزینش تنها برمبنای عملکرد صورت گیرد در گروه برتر 2 لاین شماره 8  و 32 قرار می­گیرند. گروه­بندی براساس تجزیه کلاستر در گروه برتر، چهار لاین­ با شماره 8، 7-22، 11 و رقم کارون را قرار داد.گروه­بندی لاین­های گوجه فرنگی برمبنای شاخص SIIG، 6 لاین­ را در گروه برتر قرار داد. برتری روش SIIG نسبت به سایر روش­ها، گروه­بندی لاین­ها براساس مطلوبیت صفات می­باشد (بطور مثال میانگین کم ژنوتیپ­ها در صفات روز تا گل­دهی و روز تا رسیدگی مطلوب هستند). بنابراین لاین­های گزینش شده از طریق شاخص SIIG بعنوان لاین­های برتر با در نظر گرفتن تمامی صفات در منطقه جنوب کرمان معرفی می گردند. با توجه به اینکه روش SIIG تنها صفات کمی را در نظر می­گیرد و صفات غیرپارامتری در این گزینش دخیل نیستند، اشاره می­گردد که رقم کارون بدلیل ترک خوردگی میوه­ها و لاین شماره 7 بدلیل عدم وجود یکنواختی و نداشتن لایه سواگر مطلوب گزینش در شرایط جنوب کرمان نیستند.
نتیجه گیری: در نهایت با استفاده از روش SIIG و با در نظر گرفتن همه صفات لاین­های شماره 4-33،  11، 13 و 8 بعنوان لاین های برتر در شرایط جیرفت گزینش شدند.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1403/5/1 | پذیرش: 1403/8/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb