دوره 1، شماره 1 - ( 2-1388 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 21-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (9520 مشاهده)
به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ‌های برنج به تنش شوری در مرحله جوانه‌زنی آزمایشی در قالب طرح کرت‌های خرد شده براساس طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در محیط هیدروپونیک اجرا شد که طی آن 16 ژنوتیپ برنج در 4 سطح شوری ‎(0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) مورد بررسی قرار گرفتند. در این آزمایش صفات درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه، بیوماس کل و وزن خشک کل ریشه‌چه و ساقه‌چه اندازه‌گیری شد. براساس نتایج، درصد و سرعت جوانه‌زنی با افزایش شدت شوری کاهش یافت و مشخص شد که ژنوتیپ‌های مقاوم سرعت جوانه زنی بیشتری دارند. شوری تاثیر معنی‌داری روی همه صفات اندازه‌گیری شده به غیر از بیوماس کل داشت. سرعت جوانه‌زنی با درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه و وزن خشک ریشه‌چه و وزن خشک ساقه چه همبستگی مثبت و معنی‌داری در سطح 1% نشان داد. وزن خشک ریشه چه با درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و طول ساقه‌چه همبستگی مثبت و معنی‌داری در سطح 1% نشان داد. ژنوتیپ های PSBRC88 و عنبربو متحمل ترین و لاین هیبرید IR58025A/IR60819R حساسترین ژنوتیپ به شوری بودند. از نتایج حاصل از این آزمایش می‌توان در انتخاب ژنوتیپ‌های متحمل به شوری برای کشت استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: برنج، تنش شوری، جوانه زنی، طول ریشه چه
متن کامل [PDF 621 kb]   (2232 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1392/2/25 | انتشار: 1388/2/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.