دوره 12، شماره 36 - ( زمستان 1399 1399 )                   جلد 12 شماره 36 صفحات 29-21 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، پارس‌آباد، ایران
چکیده:   (2396 مشاهده)
     سویا دارای مصارف غذایی و صنعتی زیادی است. به دلیل ارزش غذایی آن، تقاضای فزاینده­ای برای فرآورده ­های مختلف سویا که سرشار از پروتئین، انواع ویتامین­ ها و مواد معدنی می ­باشند، وجود دارد. این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه لاین ­های خالص سویا از لحاظ خصوصیات مهم زراعی و عملکرد دانه به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با 20 لاین خالص برتر و دو رقم ساری و کاسپین به عنوان شاهد در سه تکرار به ­مدت دو سال در چهار منطقه گرگان، ساری، مغان و دزفول در طی دو سال زراعی 97 - 1396 انجام گرفت. لاین­ های این پروژه از طریق دورگ­ گیری بین ارقام و انتخاب در نسل­های در حال تفکیک با روش ­های شجره­ای و تک غلاف اصلاح شده و به خلوص رسیده­ اند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان داد عکس­ العمل ژنوتیپ ­ها در طی دو سال و در مکان­ های مختلف مورد بررسی از نظر صفت عملکرد دانه متفاوت بوده است. همچنین اثر متقابل مکان و ژنوتیپ برارتفاع بوته و تعداد غلاف در بوته از نظر آماری معنی­ دار بود. مقایسه میانگین ­ها نشان داد که ژنوتیپG17 و رقم ساری با متوسط عملکرد 3215 و 3032 کیلوگرم در هکتار در هر سه منطقه­ ی ساری، گرگان و مغان بالاترین میزان تولید را به­ خود اختصاص داده و جزء ارقام برتر دراین پژوهش به ­شمار می­روند. ژنوتیپ G20 با متوسط عملکرد 3093 کیلوگرم در هکتار در دو منطقه گرگان و مغان، G14 با عملکرد 3073 کیلوگرم در هکتار در دو منطقه گرگان و دزفول، همچنین رقم کاسپین با متوسط عملکرد 2991 کیلوگرم در هکتار و  G4با متوسط عملکرد 2944 کیلوگرم در هکتار در دو منطقه ساری و مغان از ارقام برتر از نظر تولید عملکرد دانه بودند.
متن کامل [PDF 849 kb]   (948 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1399/1/30 | ویرایش نهایی: 1399/11/16 | پذیرش: 1399/5/11 | انتشار: 1399/11/17

فهرست منابع
1. Amaral, L.D.O., A.T. Bruzi, P.M.D. Resende and K.B. Silva. 2019. Pure line selection in a heterogeneous soybean cultivar. Crop Breeding and Applied Biotechnology, 19(3): 277-284. [DOI:10.1590/1984-70332019v19n3a39]
2. Barros, J.P.A., T. Sediyama, F.C. Santos Silva and A.F. Da Silva. 2016. Estimates of genetic parameters and efficiency in selection for branching capacity in soybean genotypes. Journal of Agronomy, 15(1): 39-44. [DOI:10.3923/ja.2016.39.44]
3. Bayu, E.S., I. Nuriadi, R.R. Lahay, I. Safni and D.S. Hanafiah. 2016. Assessment of Gene Action for Agronomy Characters in Segregating Generation of Soybean [Glycine max (L.) Merr.]. Journal of Agriculture and Environmental Sciences, 5(2): 56-59.
4. De Siqueira Gesteira, G., A.T. Bruzi, R.K. Zito, V. Fronza and N.E. Arantes. 2018. Selection of Early SoybeanInbred Lines Using Multiple Indices. Crop Science, 8(6): 2494-2502. [DOI:10.2135/cropsci2018.05.0295]
5. Diondra, W., S. Ivey, E. Washington, S. Woods, J. Walker, N. Krueger M. Sahnawaz and My A. Kassem. 2008. Is There A Correlation Between Plant Height and Yield in Soybean. Reviews in Biology and Biotechnology, 7(2): 70-76.
6. Ghanbari, S., A. Nooshkam, B.A. Fakheri and N. Mahdinezhad .2019.Relationship between yield and its Component in soybean genotypes (Glycine Max L.) using multivariate statistical methods. Journal of Crop Breeding, 11(1): 85-92 (In Persian). [DOI:10.29252/jcb.11.29.85]
7. Ilker, E., M. Kocaturk, A. Kadiroglu, A. Yildirim, G. Ozturk, H. Yildiz and I. Koken. 2018. Adaptation abilities and quality parameters of selected soybean lines under double cropping in the mediterranean region. Turkish Journal of Field Crops, 23(1): 49-55. [DOI:10.17557/tjfc.421584]
8. Jorge, G.L., A.P.O. Nogueira, O.T. Hamawaki, B.Q.V. Machado, A.J.O. Santana, B.A.M. Borges, R.L. Hamawaki and C.D.L. Hamawaki. 2019. Line selection and correlation between traits of soybean genotypes under high naturally occurring stink bug infestation. Genetics and Molecular Research, 18(1): gmr18182. [DOI:10.4238/gmr18182]
9. Kurasch, A.K., V. Hahn, W.L. Leiser, N. Starck and T. Würschum. 2017. Phenotypic analysis of major agronomic traits in 1008 RILs from a diallel of early European soybean varieties. Crop Science, 57(2): 726-738. [DOI:10.2135/cropsci2016.05.0318]
10. Mahbub, M.M. and B.J. Shirazy. 2016. Evaluation of genetic diversity in different genotypes of soybean (Glycine max (L.) Merrill). American Journal of Plant Biology, 1(1): 24-29.
11. Mahbub, M.M., M.M. Rahman, M.S. Hossain, L. Nahar and B.J. Shirazy. 2016. Morphophysiological variation in soybean (Glycine max (L.) Merrill). American-Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Sciences, 16(2): 234-238.
12. Malek, M.A., F.I. Monshi, L. Rahman and M.A. Hakim. 2010. Evaluation and selection of promising soybean lines in diverse environments. Journal of the Bangladesh Agricultural University, 8(2): 187-190. [DOI:10.3329/jbau.v8i2.7922]
13. Malekmohamadi, Z., H. Sabori, A. Biabani and E. Hezarjaribi. 2016. Study of genetic diversity of soybean (Glycine max) using ISSR markers. Journal of Crop Breeding, 8(19): 124-133 (In Persian).
14. Mili, K.N., B.J. Shirazy and M.M. Mahbub. 2017. Screening of soybean (Glycine max L.) genotypes through multivariate analysis. Azarian Journal of Agriculture, 4(1): 1-6.
15. Min, W., L. Run-zhi, Y. Wan-ming and D. Wei-jun. 2010. Assessing the genetic diversity of cultivars and wild soybeans using SSR markers. African Journal of Biotechnology, 9(31): 4857-4866.
16. Ngalamu, T., S. Meseka and M. Ashraf. 2012. Performance of soybean (Glycine max L. Merrill) genotypes under different planting dates in Sennar State of the Sudan. Journal of Applied Biosciences, 49: 3363-3370.
17. Panjoo, M., F. Nazarian-Firouzabadi, A. Ismaili and H. Ahmadi. 2014. Evaluation of genetic diversity among soybean (Glycine max L.) genotypes, using ISJ and RAPD molecular markers. Journal of Plant Physiology and Breeding, 4(2): 55-65.
18. Poehlman, J.M. and D.A. Selper. 1995. Breeding field crops fourth edition. State University Press, Amesterdam, 494 pp.
19. Silveira, D.A., L.F. Pricinotto, M. Nardino, C.A. Bahry, C.E.C. Prete and L. Cruz. 2016. Determination of the adaptability and stability of soybean cultivars in different locations and at different sowing times in Paraná state using the AMMI and Eberhart and Russel methods. Semina: Ciências Agrárias, 37(6): 3973-3982. [DOI:10.5433/1679-0359.2016v37n6p3973]
20. Soares, I.O., P.M. Rezende, A.T. Bruzi, E.V. Zambiazzi, A.M. Zuffo, K.B. Silva and R. Gwinner. 2015. Adaptability of soybean cultivars in different crop years. Genetics and Molecular Research, 14(3): 8995-9003. [DOI:10.4238/2015.August.7.8]
21. Soltan Mohammadi, S., S. Peyghambari and H. Babaii. 2017. Evaluation of adaptation and stability of soybean cultivars and streak in four regions of Iran. Journal of Field Crop Science, 48(2): 389-397.
22. Teixeira, F.G., O.T. Hamawaki, A.P.O. Nogueira, R.L. Hamawaki, G.L. Jorge, C.L. Hamawaki and A.J.O. Santana. 2017. Genetic parameters and selection of soybean lines based on selection indexes. Genetics and Molecular Research, 16(3): gmr1603975. [DOI:10.4238/gmr16039750]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.