دوره 12، شماره 36 - ( زمستان 1399 1399 )                   جلد 12 شماره 36 صفحات 20-9 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khorasany E, Fahmideh L, Babaeian N A, Ranjbar G, Najafi M A. (2020). Investigation of the Yield and Quality Traits of Some Rice (Oryza sativa L.) Genotypes. jcb. 12(36), 9-20. doi:10.52547/jcb.12.36.9
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1002-fa.html
خراسانی اسماعیل، فهمیده لیلا، بابائیان جلودار نادعلی، رنجبر غلامعی، نجفی محمدعلی. بررسی عملکرد و صفات کیفی برخی از ژنوتیپ‌های برنج (Oryza sativa L.) پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1399; 12 (36) :20-9 10.52547/jcb.12.36.9

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1002-fa.html


گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
چکیده:   (2240 مشاهده)
    ﮐﯿﻔﯿﺖ داﻧﻪ در ﺑﺮﻧﺞ از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻﻠﯽ و ﺗﻌﯿﯿﻦﮐﻨﻨﺪه ﺟﻬﺖ ﺑﺎزارﭘﺴﻨﺪی و ﻓﺮوش ﻣﺤﺼﻮل ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽ­ﺷﻮد. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت ژنوتیپ­‌های مختلف برنج در محیط‌­های متفاوت و شناسایی ژنوتیپ‌­ها با کیفیت مطلوب بود. در این آزمایش، صفات کیفی 16 ژنوتیپ برنج، شش لاین در دست معرفی، 8 ژنوتیپ والدینی و دو ژنوتیپ به عنوان شاهد در دو منطقه آمل و ساری بررسی شد. صفات عملکرد دانه و برخی صفات کیفی برنج شامل راندمان تبدیل، درصد برنج کامل، درصد برنج خرد، طول دانه قبل از پخت، عرض دانه قبل از پخت، طول دانه پس از پخت، نسبت طویل شدن دانه پس از پخت، مقدار آمیلوز، قوام ژل و درجه حرارت ژلاتینه شدن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس ساده حاکی از وجود تفاوت معنی­ داری در بین ژنوتیپ­ ها برای تمامی صفات در هر دو مکان بود. تجزیه واریانس مرکب پس از اطمینان از یکنواختی واریانس ­های خطا انجام شد. نتایج اثر معنی­ دار ژنوتیپ ­ها را نشان داد که بیانگر تفاوت ژنتیکی در بین ژنوتیپ­ های مختلف می­باشد. همچنین نتایج ژنوتیپ در محیط های مختلف نیز معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که اکثر ژنوتیپ­ های مورد مطالعه از نظر مقدار آمیلوز در حد متوسط، درجه حرارت ژلاتینه شدن پایین و دامنه قوام ژل بین 70-40 داشتند. اکثر صفات کیفی با عملکرد همبستگی منفی و غیرمعنی­ داری نشان دادند. در مجموع بررسی نتایج این آزمایش نشان داد که لاین2، (سپیدرود/ (IR58025A) کیفیت بالاتری نسبت به سایر لاین ­ها داشت زیرا دارای مقدار آمیلوز متوسط (22 درصد)، دمای ژلاتینه شدن متوسط (با نمره 3) و قوام ژل بالا (71/5 میلی‌متر)  بر اساس میانگین دو منطقه بود. این در حالی است که این لاین در مقایسه با سایر لاین­ های مورد بررسی در این آزمایش براساس میانگین دو منطقه کمترین عملکرد (3925 کیلوگرم در هکتار) را دارا بود.
متن کامل [PDF 2404 kb]   (734 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات، بیومتری
دریافت: 1397/7/21 | ویرایش نهایی: 1399/11/18 | پذیرش: 1397/12/18 | انتشار: 1399/11/17

فهرست منابع
1. Azeez, M.A. and M. Shafi. 1966. Quality in Rice. Technology Bulletin, Department of Agriculture, West Pakistan. 13: 50 pp.
2. Bakhshi-pour, S. 2006. Study of morphological characteristics and yield components of rice lines in two regions of the Mazandaran province. M.Sc. Thesis, Islamic Azad University, Bojnourd Branch, Faculty of Agriculture, Bojnourd, Iran, 135 pp (In Persian).
3. Cagampang, G.B., C.M. Perez and B.O. Juliano. 1973. A gel consistency test for eating quality of rice. Journal of Science Food Agriculture, 24: 1589-1594. [DOI:10.1002/jsfa.2740241214]
4. Dela, C.N., I. Kumar, R.P. Kaushik and G.S. Khush. 1989. Effect of temperature during grain development on stability of cooking quality component in rice. Japanese Journal Breed, 39: 299-306. [DOI:10.1270/jsbbs1951.39.299]
5. Dela Cruz, N. and G.S. Khush. 2000. Rice grain quality evaluation procedures. 15-29. In: Singh, R.K., Singh, U.S. and Khush, G.S., Aromatic rices. Science Publishers Inc., Enfield, NH.USA, Printed in India, 289 pp.
6. Hossein zade, N. 2002. Determination of correlation of quantitative and qualitative traits with yield by logical analysis in rice plant. Master's Degree in Agriculture. Mazandaran University. 118 pages.
7. Habibi, F. 2013. Experimental methods for measuring quality characteristic in rice grain. Rice Research Institute of Iran. Rasht, (In Persian).
8. Habibi, F. 2008. Study of physical and chemical characteristics of rice seed and factors affecting the quality of cooking in different varieties of rice. Final report of the research project. Publications of the Rice Research Institute of the country, 56 pp.
9. Huang, M., L. Jiang, Y. Zou and W. Zhang. 2013. On-farm assessment of effect of low temperature at seedling stage on early-season rice quality. Journal of Field Crops Research, 141: 63-68. [DOI:10.1016/j.fcr.2012.10.019]
10. Juliano, B.O. 1971. Rice: Chemistry and Technology. The American Association of cereal chemists. Inc. St. Paul. Minnesota, USA. 774 pp.
11. Khush, C.S., C.M. Pauleand and N.M. Dela Cruz. 1979. Rice grain quality evaluation and improvement at IRRI. In proc. Workshop on Chemical Aspects of Rice Grain quality, Los Banos, Philippines, International Rice Reseaarch Institute (IRRI): 21-31 pp.
12. .Liang, C.G., L.P. Chen, W. Yan, L. Jia, G.L. Xu and L. Tian. 2011. High temperature at grainfilling stage affects nitrogen metabolism enzyme activities in grains and grain nutritional quality in rice. Rice Science, 18: 210-216. [DOI:10.1016/S1672-6308(11)60029-2]
13. Little, R.R., G.B. Hilder and E.H. Dawson. 1958. Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice. Cereal Chem, 35: 111-126.
14. Mohammad salehi, M.S. 1989. The laboratory methods for rice quality. Agricultural and Natural Resources Research of Guilan publication, 23 pp (In Persian).
15. Mohtashami, R., GH. Nemat zade, M.T. Asadi and F. Tavasoli Larijani. 1999a. Determination of rice qualitative traits and the correlation between genotypic and phenotypic correlations of these qualitative traits using causality analysis. Summary of articles of the fifth Iranian congress of Plant breeding and crop production. Karaj. Iran, 86 pp.
16. Mohtashami, R., GH. Nemat zade, M.T. Asadi and F. Tavasoli Larijani. 1999b. Determination of genetic and phenotypic correlation of rice quantitative traits with yield using causality analysis. Summary of articles of the fifth iranian congress of Plant beeding and crop production. Karaj. Iran, pp: 86-87.
17. Rahimsouroush, H., B. Rabiei, M. Nahvi and M. Ghodsi. 2007. Study of some morphological, qualitative traits and yield stability of Rice genotypes (Oryza Sativa L.). Journal of Pajouhesh-va-Sazandegi, 20: 25-32 (In Persian).
18. Reddy, K.R., A.S. Zakiuddin and K.R. Bhattacharya. 1993. The fine structure of rice starch amylopectin and its relation to the texture of cooked rice .Carbohydrate Polymorphism, 22: 267-275. [DOI:10.1016/0144-8617(93)90130-V]
19. Sandram, T. and S. Palanisamy. 1994. Path analysis in early rice (Oryza sativa L.) MadrasAgricultural Journal, 81: 28-29
20. Sarawgi, A.K., N.K. Rastogi and D.K. Soni. 1997. Correlation and path analysis in rice accessions from Madhya pradesh. Field Crops Research, 52(1-2): 161-167. [DOI:10.1016/S0378-4290(96)01061-1]
21. Singh, R. K., U.S. Singh and G.S. Khush. 2000. Aromatic rices. Oxford and IBH Publishing Co. Pvt. Lyd. New Delhi, Calcutta. 300 pp.
22. Shi, C.H., J. Zhu, R.C. Zeng and G.L. Chen. 1997. Genetic and heterosis analysis for cooking quality traits of Indica rice in different environments. Journal of Theoretical Applied Genetics, 95: 294-300. [DOI:10.1007/s001220050562]
23. Tomar, J. B. 1987. Gentics analysis of amylose content in rice. Agriculture of Journal, 1: 242-245.
24. Mohadedsi, A., S. Bakhshipour, A. Abbasian, A. Sattari and M. Mohammad Salehi. 2013. Study on adaptability, quality and quantity characters of rice genotypes in Mazandaran. Journal of Plant Production, 20(2): 19-36.
25. Juliano, B.O. 1971. Simplified assay for milled-rice amylose. Cereal Science Today, 16: 334-360.
26. Zhong, L.J. and F.M. Cheng. 2003. Varietal differences in amylose accumulation and activities ofmajor enzymes associated with starch synthesis during grain filling in rice. Acta Agron. Sinica, 29: 452-456.
27. WU, S.Z., C.W. Huang, J.Q. WH and Y.Q. Zhong. 1987. Studies on varietal characteristics incultivars of Oryza sativa. V, correlation between genetic parameters of the main characters and selection in cultivars with good grain quality. Hereditas China, 9: 4-8.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb