برنج دومین محصول استراتژیک در ایران بوده و کیفیت پخت و خوراک آن برای مصرفکنندگان ایرانی اهمیت بسزائی دارد. برای بهبود عملکرد و کیفیت برنج، ابتدا تلاقیهای مختلف بین ارقام آمل 3 و سپیدرود با دمسیاه مشهد و سنگ جو انجام، پس از آن، تلاقی برگشتی F1 با والد دورهای (ارقام کیفی) صورت گرفت. پس از دو نسل تلاقی برگشتی و تهیه BC2 ، عمل خود تلقیحی آغاز و اداره نسلهای درحال تفکیک تلاقیها، بر اساس روش شجرهای ادامه یافت. سرانجام پس از پنج نسل خودگشنی ( BC2F5 )، 13 لاین اصلاحی با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب به دست آمد. لاینهای مورد نظر به همراه سه رقم شاهد (ندا، سپیدرود و سنگ طارم) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی مقایسه عملکرد و آزمون کیفی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که لاین موردنظر با 119 سانتی متر ارتفاع، 123 روز تا رسیدن کامل از نظر زودرسی نسبت به شاهد سنگطارم برتری داشته و به لحاظ عملکرد نیز (65/6 تن در هکتار) در مقایسه با شاهد سنگطارم (3650کیلوگرم در هکتار) دارای برتری نسبتاً خوبی بوده است همچنین با توجه به قرار گرفتن این لاین در گروه سنگ طارم از نظر کیفیت نیز با آن قابل رقابت میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |