Journal of Crop Breeding
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
jcb
Agriculture
http://jcb.sanru.ac.ir
1
admin
2228-6128
2676-4628
10.61186/jcb
fa
jalali
1395
10
1
gregorian
2017
1
1
8
19
online
1
fulltext
fa
ارتباط بین صفات کیفی دانه و نشانگرهای مولکولی SSR در برخی از ژنوتیپهای گندم نان
Association between Grain Quality Traits and SSR Molecular Markers in Some Bread Wheat Genotypes
اصلاح نباتات
General
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: 80%; text-indent: 11.35pt; unicode-bidi: embed; direction: rtl;"><font color="#000000"><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">بهبود کیفیت نانوایی در گندم نان بستگی به درک کامل از اساس ژنتیکی صفات مهم مرتبط با کیفیت دانه دارد. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی اساس ژنتیکی صفات مرتبط با کیفت دانه شامل طول و عرض دانه، وزن هزرادانه، محتوی پروتئین دانه، عدد زلنی، حجم نان، درصد رطوبت، سختی دانه، درصد جذب آب و حجم</span></b><b><span 2="" dir="LTR" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> </span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">رسوب </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">SDS</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> و تعیین رابطه بین آنها با نشانگرهای مولکولی ریزماهواره با استفاده از رهیافت ارتباط بین صفت و نشانگر در ارقام گندم نان بود. در این تحقیق به منظور بررسی روابط بین ژنوتیپ و فنوتیپ از چهار جفت نشانگر ریزماهواره استفاده شد. در مجموع 23 الل چندشکل با میانگین 83/3 الل به ازای هر جایگاه ریزماهواره در ژنوتیپها تکثیر شد. میزان اطلاعات چند شکلی برای نشانگرهای مورد بررسی از 26/0 تا 82/0 متغیر بود که جایگاه اول نشانگر </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">wmc41</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> کمترین و جایگاه دوم نشانگر </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">gwm608</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> بیشترین میزان </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">PIC</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> را داشتند. براساس تجزیه رگرسیون گام به گام، برای صفات طول دانه، وزن هزاردانه، حجم نان، سختی دانه و حجم رسوب </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">SDS</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> اللهایی از نشانگرهای مختلف وارد مدل شدند، ولی برای صفات محتوی پروتئین، عرض دانه، عدد زلنی، درصد رطوبت و دصد جذب آب هیچ نشانگری وارد مدل نشد. برای صفت طول دانه دو </span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">الل </span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">نشانگر </span></b></font><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">gwm608-b5</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""><font color="#000000"> و </font></span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">gwm644-b4</span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""><font color="#000000">، </font></span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">برای حجم نان دو الل نشانگری </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">wmc41-b5</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times=""> و </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">gwm644-a1</span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""><font color="#000000">، </font></span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">برای صفت سختی دانه دو الل از نشانگر </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">wmc41</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times=""> (</span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">wmc41-b4</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times=""> و </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">wmc41-b2</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">)</span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times=""> وارد مدل شدند. </span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""><font color="#000000">برای صفات </font></span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">حجم رسوب </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">SDS</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times=""></span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""><font color="#000000"> و </font><span style="color: black;">وزن هزاردانه</span><font color="#000000"> </font><span style="color: black;">تنها یک الل به ترتیب از نشانگرهای</span><font color="#000000"> </font></span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">gwm608-b3</span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times=""> و</span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""><font color="#000000"> </font></span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="color: black; line-height: 80%; font-family: ;" times="">gwm608-b2</span></b><font color="#000000"><b><span 2="" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> </span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">وارد مدل شدند که در مجموع</span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times=""> </span></b><b><span 2="" lang="AR-SA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">بین 22% تا </span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">37% تغییرات را توجیه نمودند. نتایج نشان داد که نشانگرهایی با محتوی چندشکلی و تنوع ژنتیکی بالا در تفکیک و تمایز افراد نقش بهسزایی داشتند.</span></b></font></p>
<p style="text-align: justify;">Improvement of bread quality in bread wheat (<em>Triticum aestivum</em> L.) depends on a thorough understanding of the genetic basis of important quality traits. Therefore, this study was conducted to investigate the genetic basis of wheat grain quality traits including kernel length, kernel width, 1000-kernel weight, grain protein content, Zeleni No, bread volume, moisture content, grain hardness, water absorption and SDS sedimentation volume, and to determine the relationship between the phenotypic data with the genotypic data of four SSR markers using marker-trait association approach. A total of 46 polymorphic alleles with an average of 7.66 alleles per locus were amplified. Polymorphic information content (PIC) of the markers ranged from 0.26 to 0.82, where the first locus for <em>wmc41 (wmc41-1)</em> showed the lowest and the second locus of <em>gwm608</em> (<em>gwm608</em>-2) indicated the highest PIC. Based on stepwise regression analysis, different markers were entered to the model for kernel length, 1000-kernel weight, bread volume, grain hardness and SDS sedimentation volume. However, for grain protein content, kernel width, Zeleni No., moisture content and water absorption no any marker alleles were detected. For kernel length two marker alleles (<em>gwm608</em>-b5 and <em>gwm644</em>-b4), for bread volume two marker alleles (<em>wmc41</em>-b5 and <em>gwm644</em>-a1), for grain hardness two marker alleles (<em>wmc41</em>-b4 and <em>wmc41</em>-b2) were entered to the model. For 1000-kernel weight and SDS sedimentation volume only one marker alleles of <em>gwm608</em>-b3 and <em>gwm608</em>-b2 for each were respectively detected, which in general, explained from 22% to 37% of the phenotypic variations. The results showed that those markers with high polymorphic content and high genetic variation play a pivotal role in separation and distinction of genotypes.</p>
نشانگرهای مولکولی ریزماهواره, محتوی پروتئین دانه
Bread quality, Microsatellite molecular markers, Storage proteins
36
25
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-205&slc_lang=fa&sid=1
سمیه
پهلوانی
10031947532846004700
10031947532846004700
No
علی
ایزانلو
10031947532846004701
10031947532846004701
Yes
سهیل
پارسا
10031947532846004702
10031947532846004702
No
محمدقادر
قادری
10031947532846004703
10031947532846004703
No