Journal of Crop Breeding
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
jcb
Agriculture
http://jcb.sanru.ac.ir
1
admin
2228-6128
2676-4628
10.61186/jcb
fa
jalali
1391
7
1
gregorian
2012
10
1
4
9
online
1
fulltext
fa
بررسی تجمیع ژن های مهم کنترل کننده صفات کمی و کیفی در برنج با استفاده از نشانگرهای مولکولی (MAS)
Study of Combining Rice Quantitative and Quality Important Genes Via Marker Assisted Selection (MAS)
پژوهشي
Research
<p> <strong> صفات مختلفی در کیفیت و بازارپسندی برنج موثرند که مهمترین آنها شامل عطر و طعم ( </strong><strong>fgr </strong><strong>)، درصد آمیلوز ( </strong><strong>AC </strong><strong>)، قوام ژل ( </strong><strong>GC </strong><strong>)، دمای ژلاتینه شدن ( </strong><strong>GT </strong><strong>) و شکل دانه میباشند. در این تحقیق </strong><strong></strong><strong>برای ترمیم صفات کمی و کیفی رقم جدید برنج بنام قائم، از دو رقم محلی شصتک و دمسیاه و دو رقم اصلاح شده فجر و نعمت استفاده گردید. کلیه تلاقیهای ممکن یکطرفه بین رقم قائم بعنوان پایه مادری و بقیه ارقام بعنوان پایه پدری انجام گرفت. سپس کلیه تلاقیهای مرکب بین </strong><strong>F<sub>1</sub> </strong><strong><sub /></strong><strong>ها انجام و پس از کشت آنها بصورت تک بوته، انتخاب تیپهای برتر براساس صفات فنوتیپی صورت گرفت. پس از آن با استفاده از نشانگرهای مولکولی پیوسته با ژنهای هدف اقدام به مطالعه تفکیک و ترکیب ژنهای موثر موردنظر گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که تلاقیهای مرکب شصتک/ قائم// دمسیاه/ قائم و فجر/ قائم// نعمت/ قائم از قابلیت ترکیبپذیری خوبی (بدلیل دارا بودن هر چهار ژن مورد نظر در یک گیاه) در مقایسه با سایر تلاقیهای مرکب برخوردار بوده و دو بوته از مجموع بوتههای انتخابی، توأمان دارای ژنهای هموزایگوس عطر و طعم و شکل دانه بودهاند. از سوی دیگر بسیاری از بوتهها، اکثر ژنهای مورد مطالعه را بصورت هتروزایگوس دارا بودند. برای بررسی ژنهای مختلف موثر در کیفیت و کمیت و رسیدن به لاین خالص جدید با ویژگیهای موثر در کیفیت پخت و خوراک، میبایست بوتههای انتخابی را برای رسیدن به لاینهای خالص، در نسلهای پیشرفتهتر مورد بررسی قرار داد. </strong><strong></strong></p>
<p> <a name="OLE_LINK97"></a><a name="OLE_LINK98"></a></p><p> Different characters influence the marketing of rice in which aroma, amylose content, gelatinization temperature, gel consistency and grain shape are the most important ones. Two local quality (Shastak and Domsia) and two improved rice varieties (Nemat and Fajrr) were used to pyramid the qualitative genes into new released Ghaem variety through classical methods and marker aided selection. Ghaem variety was used as a recipient parent and crossed with others mentioned varieties. Then, composite crosses were made between F<sub>1</sub> and after growing single plan, phenotypically desirable individual plant were selected. Followed by molecular analysis were used for study on segregation and combination of target genes using linked markers. The results indicated that Ghaem/ Domsia// Ghaem/ Shastak and Ghaem/ Nemat// Ghaem/ Fajr are the suitable crosses due to having most of the qualitative controlled genes, particularly aroma and grain shape. Mean while it is recommended that the final figures come out after doing advance generations and study the promising lines. </p>
برنج، رقم قائم، انتخاب به کمک نشانگر مولکولی (MAS)، شاخص های کیفیت
Rice, Ghaem variety, MAS, Quality index
41
52
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-4&slc_lang=fa&sid=1
کاملیا
کتالانی
100319475328460049
100319475328460049
Yes