Journal of Crop Breeding
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
jcb
Agriculture
http://jcb.sanru.ac.ir
1
admin
2228-6128
2676-4628
10.61186/jcb
fa
jalali
1400
4
1
gregorian
2021
7
1
13
38
online
1
fulltext
fa
نقش قارچ اندوفیت Penicillium chrysogenum در گیاه گوجهفرنگی تحت تنش شوری
The Role of the Fungal Endophyte Penicillium Chrysogenum in Tomato Plant underSalinity Stress
اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
Special
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:11px;"><strong><span style="font-weight:bold;"> شوری یکی از مهمترین تنشهای غیر زیستی است که میتواند اثرات مخرب شدیدی روی رشد گیاهان داشته باشد. در این پژوهش تاثیر قارچ اندوفیت </span></strong><strong><em><span style="font-family:Times New Roman;"><span dir="LTR" style="font-weight:bold;font-style:italic;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">Penicillium chrysogenum</span></span></span></em></strong> <strong><span style="font-weight:bold;">روی بهبود صفات کمی و بیوشیمیایی گیاه گوجهفرنگی تحت تنش شوری (تیمار آب چاه شور با غلظتهای مختلف صفر، 4، 6 و 8 دسیزیمنس بر متر) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه هرمزگان بررسی شد. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع گیاه، وزن خشک ریشه، غلظت رنگدانهها، محتوای نسبی آب برگ، پرولین، قندهای محلول، مالون دیآلدئید و پراکسید هیدروژن بود. نتایج نشان داد که گرچه تنش شوری باعث کاهش معنیدار ارتفاع گیاه، وزن خشک ریشه، کلروفیل </span></strong><strong><em><span style="font-family:Times New Roman;"><span dir="LTR" style="font-weight:bold;font-style:italic;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">a</span></span></span></em></strong><strong><span style="font-weight:bold;">، کلروفیل </span></strong><strong><em><span style="font-family:Times New Roman;"><span dir="LTR" style="font-weight:bold;font-style:italic;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">b</span></span></span></em></strong><strong><span style="font-weight:bold;">، کلروفیل کل، کاروتنوئید و محتوای نسبی آب برگ شد؛ اما تلقیح بوتههای گوجهفرنگی با اندوفیت، باعث افزایش معنیدار این صفات و تقلیل اثرات منفی تنش شوری شد. حضور اندوفیت در برابر عدم حضور آن در </span></strong><strong><span style="font-weight:bold;">تنش</span></strong> <strong><span style="font-weight:bold;">شوری (8 دسیزیمنس بر متر) به میزان 26/66، 30/43، 21/72 و 8/47 درصد به ترتیب باعث افزایش صفات پرولین، قندهای محلول، مالون دیآلدئید و پراکسید هیدروژن شد. نتایج موجود نشان از پتانسیل بالای قارچ اندوفیت</span></strong> <strong><em><span style="font-family:Times New Roman;"><span dir="LTR" style="font-weight:bold;font-style:italic;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">Penicillium</span></span></span></em></strong><strong><span style="font-family:Times New Roman;"><span dir="LTR" style="font-weight:bold;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"> <em><span style="font-style:italic;">chrysogenum</span></em> </span></span></span></strong><strong><span style="font-weight:bold;">در افزایش رشد به ویژه در شرایط تنش شوری دارد. از این قابلیت میتوان در کاهش محدودیت کشت در برخی مناطق به دلیل لب شور بودن آب استفاده کرد</span></strong><strong><span style="font-family:Times New Roman;"><span dir="LTR" style="font-weight:bold;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">.</span></span></span><strong><span style="font-weight:bold;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span></strong></strong></span></div>
<div style="text-align: justify;">Tomato (<em>Solanum</em> <em>lycopersicum</em> L.) is one of the most well-known vegetable species in the world, that its cultivation can be threatened by salinity. Salinity is one of the main abiotic challengs that can negatively affect plant growth and physiology. The effect of the <em>Penicillium</em> <em>chrysogenum</em> endophyte fungus on the improvement of quantitative and biochemical traits of tomato plants under salinity stress (treatment of saline well water with different concentrations of (0, 4, 6, and 8 dS / m<sup>-1</sup>) was investigated in a factorial fully randomized design with three replications at the Hormozgan University greenhouse. The studied traits included plant height; root dry weight; content of chlorophyll <em>a</em>, chlorophyll <em>b</em>, total chlorophyll and carotenoids; relative leaf water content; content of proline, soluble sugars, malondialdehyde and hydrogen peroxide. Although, salinity significantly reduced the plant height, root dry weight, chlorophyll <em>a</em>, chlorophyll <em>b</em>, carotenoids and relative leaf water contents, <em>Penicillium</em> <em>chrysogenum</em> could overcome these challenges and reduce the negative effects of salinity. The presence of endophytes against its absence at salinity stress (8 ds/m<sup>-1</sup>) of 26.66, 30.43, 21.72 and 8.47%, respectively, improved the traits of proline, soluble sugars, malondaldehyde and hydrogen peroxide. Our findings confirmed the high potential of <em>Penicillium</em> <em>chrysogenum</em> to increase plant fitness, especially under salinity conditions. This issue can be used practically to reduce cultivation restrictions in some areas due to the salinity of the water.<span dir="RTL"></span></div>
پراکسید هیدروژن, پرولین, تنش شوری, کاروتنوئید, کلروفیل, مالون دیآلدئید
Carotenoids, Chlorophyll, Hydrogen peroxide, Malondialdehyde, Proline, Salinity stress
84
94
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-988-1&slc_lang=fa&sid=1
Soheila
Aghaei Dargiri
سهیلا
آقائی درگیری
S.aghaei.phD@hormozgan.ac.ir
100319475328460015924
100319475328460015924
No
Department of Horticulture Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resource, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
Davood
Samsampoor
داود
صمصام پور
Samsampoor@hormozgan.ac.ir
100319475328460015925
100319475328460015925
Yes
Department of Horticulture Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resource, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
Majeed
Askari Seyahooei
مجید
عسکری سیاهویی
askarisey@gmail.com
100319475328460015926
100319475328460015926
No
Plant Protection Research Department, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research Education and Extension Organiziation (AREEO), Bandar Abbas, Iran
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
Abdoolnabei
Bagheri
عبدالنبی
باقری
nabibagheri53@gmail.com
100319475328460015927
100319475328460015927
No
Plant Protection Research Department, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research Education and Extension Organiziation (AREEO), Bandar Abbas, Iran
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران