TY - JOUR JF - jcb JO - jcb VL - 12 IS - 36 PY - 2020 Y1 - 2020/12/01 TI - Phenotypic Variation of Indigenous Sesame landraces in Urmia Climate TT - بررسی تنوع فنوتیپی توده های بومی کنجد در شرایط آب و هوایی ارومیه N2 - کنجد به ­دلیل ارزش تغذیه­ ای خود از قدیمی­ ترین و مهم­ترین دانه ­های روغنی در ایران و جهان می­ باشد. در تحقیق حاضر 25 توده بومی کنجد جمع ­آوری شده از مناطق مختلف کشور از نظر صفات فنولوژیکی، مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در شرایط آب و هوایی ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان­ داد بین توده­ های بومی از نظر تمامی صفات در سطح احتمال یک درصد اختلاف آماری معنی­ دار وجود داشت. نتایج آماره­ های توصیفی نیز مؤید همین موضوع بود. شاخص برگ، تعداد شاخه ­های جانبی و تعداد کپسول در بوته بیشترین ضریب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی را داشتند، در حالی­که روز تا گلدهی و کپسول­ دهی به­ همراه درصد روغن کمترین مقدار برای این ضرایب را داشتند. عملکرد دانه به عنوان مهم­ترین صفت وراثت ­پذیری عمومی متوسطی داشت. توده­ های بومی کنجد مورد مطالعه با انجام تجزیه خوشه ­ای به سه گروه تقسیم شدند. توده­ های موجود در گروه اول از نظر صفات عملکرد و اجزای عملکرد در وضعیت مطلوبی بودند و چنانچه هدف انتخاب توده­ هایی با عملکرد بالا باشد، گزینش از بین توده ­های این گروه مؤثرتر خواهد بود. اما برعکس گروه سوم که فقط شامل یک توده بود، از نظر عملکرد و اجزای عملکرد مقادیر کمتری نشان داده و مراحل فنولوژیکی طولانی­ تر داشت. مؤلفه نخست در تجزیه به مؤلفه ­های اصلی با عملکرد و اجزای عملکرد به­ جز وزن 200 دانه همبستگی مثبتی نشان داد. از نتایج پژوهش حاضر می­ توان در برنامه­ های اصلاحی آتی کنجد استفاده نمود. SP - 30 EP - 38 AU - Tahmasedi, Abdol Karim AU - Darvishzadeh, Reza AU - Fayaz Moghaddam, Amir AU - Gholinezhad, Esmaeil AU - Abdi, Hossein AD - Urmia University KW - Genetic diversity KW - Morphological traits KW - Multivariate statistical methods KW - Oil percentages UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1120-fa.html DO - 10.52547/jcb.12.36.30 ER -