TY - JOUR T1 - Adaptation and Yield Stability Evaluation of New Potato Genotypes Using GGE Biplot Method TT - ارزیابی پایداری عملکرد و سازگاری ژنوتیپ های جدید سیب زمینی با استفاده از روش GGE Biplot JF - jcb JO - jcb VL - 12 IS - 35 UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1078-fa.html Y1 - 2020 SP - 91 EP - 101 KW - Genotypes × environment interaction KW - Adaptation KW - Genotype KW - Stability KW - Potato N2 - در راستای دست­یابی به امنیت غذایی بیشتر، گیاه سیب زمینی نقش زیادی را در زنجیره غذایی انسان­ها ایفا نموده است و حصول حداکثر عملکرد این گیاه در کنار سایر مولفه ­های مطلوب، می­ تواند از طریق ارزیابی پایداری و سازگاری ژنوتیپ­ های متنوع در مناطق مختلف کشور، بدست آید. در این مطالعه با هدف ارزیابی پایداری و سازگاری ژنوتیپ­ های جدید سیب­ زمینی، تعداد 10 ژنوتیپ جدید متوسط ‌رس و زودرس به نام­ های آنابلا، تاروس، کررا، لیستا، ولومیا، کلومبا، کریسپ فور آل، اینوویتور، لئوناردو و سیلوانا به همراه یک ژنوتیپ متوسط رس رایج مورد کشت و کار در کشور به عنوان شاهد و به نام سانته در سه منطقه مختلف (مشهد، زنجان و همدان) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال (1395 و 1396) در اراضی بخش خصوصی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس داده ­های ژنوتیپ­ های متوسط ‌رس و زودرس در مکان­ های مختلف آزمایش نشان­ دهنده اختلاف معنی ­دار برای ژنوتیپ و ژنوتیپ در سال برای تمامی صفات مورد ارزیابی بود. همچنین اثر سال، مکان در سال و ژنوتیپ در مکان تنها برای صفات عملکرد کل غده، عملکرد قابل فروش، تعداد غده بذری در بوته و تعداد کل غده هر بوته تفاوت معنی­داری را نشان دادند. در بین ژنوتیپ­ های متوسط رس و زودرس، ژنوتیپ ­های لیستا، لئوناردو، سیلوانا، کلومبا و کررا با توجه به بالا بودن عملکرد (66/4 تا 03/5 کیلوگرم بر مترمربع) معرفی شدند اما به­طور اختصاصی در مکان­ های ارزیابی شده، ژنوتیپ­ های کلومبا، لیستا و کررا با بیشترین عملکرد غده (به ترتیب با 03/5، 90/4 و 74/4 کیلوگرم در مترمربع)، برای منطقه زنجان و ژنوتیپ آنابلا با عملکرد غده 25/4 کیلوگرم در متر مربع برای مشهد و ژنوتیپ­ سانته با عملکرد غده 53/4 کیلوگرم در متر مربع برای همدان جزئ سازگارترین ژنوتیپ ­ها بودند. ژنوتیپ­ های کریسپ فور آل، اینووتور و تاروس به‌طور خاص با هدف مصرف در بخش صنعت (چیپس و سیب ­زمینی سرخ کرده) با توجه به درصد بالای ماده خشک آنها (به ترتیب 88/23، 91/21 و 24/21 درصد)، پیشنهاد می­گردد. M3 10.52547/jcb.12.35.91 ER -