TY - JOUR JF - jcb JO - jcb VL - 10 IS - 27 PY - 2018 Y1 - 2018/11/01 TI - Study of Relationships among Qualitative and Quantitative Traits in Sugar Beet Genotypes Infected with Rhizoctonia TT - ارزیابی روابط بین صفات کمی و کیفی در ژنوتیپ‌های چغندرقند تحت شرایط آلودگی با بیماری رایزوکتونیا N2 - به منظور مقایسه و ارزیابی روابط بین صفات کمی و کیفی در ژنوتیپ‌های چغندرقند با استفاده از روش‌های آماری چند متغیره تحت شرایط بیماری رایزوکتونیا در منطقه میاندوآب، آزمایشی انجام شد. آزمایش مذکور در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب در سال 1393، اجرا گردید .مواد آزمایشی شامل 16 ژنوتیپ چغندر قند بود. تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که بین ژنوتیپ‌های مورد مطالعه از نظر کلیه صفات مورد مطالعه به غیر از صفت میزان سدیم ریشه اختلاف معنی‌دار وجود داشت. بر اساس نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام صفات عملکرد قند ناخالص، درصد قند ملاس، درصد قند ناخالص، با توجیه 99/89 درصد از تغییرات عملکرد قند خالص به عنوان مؤثرترین صفات در توجیه عملکرد قند خالص مطرح شدند. همچنین بر اساس نتایج تجزیه علیت صفات عملکرد قند ناخالص و درصد قند ناخالص اثر مستقیم مثبت و معنی‌دار و درصد قند ملاس اثر مستقیم منفی و معنی‌دار بر عملکرد قند خالص داشتند. در تجزیه عاملی داده­ها نیز پنج عامل شناسایی شدند که 62/81 درصد از کل واریانس دادها را توجیه نمودند و در نهایت در تجزیه کلاستر در فاصله تشابه 10، سه گروه ایجاد شد که کلاستر شماره 2 از نظر صفات نمره زردی، نمره یکنواختی، نمره رشد، تعداد بوته سالم، عملکرد ریشه، درصد قند ناخالص، درصد قند خالص، درصد استحصال و عملکرد قند خالص در گروه a (بالاترین مقدار) و از نظر صفات پتاسیم ریشه و آلکالیته در گروه b (کمترین مقدار) را به خود اختصاص دادند در نهایت بر اساس نتایج تجزیه رگرسیون و تجزیه علیت صفت درصد قند ناخالص به عنوان مؤثرترین صفت بر عملکرد قند خالص و ژنوتیپ‌های کلاستر 2 به عنوان ژنوتیپ‌های قابل کشت در شرایط وجود آلودگی رایزوکتونیا شناسایی شدند. SP - 94 EP - 103 AU - Nabizadeh, Esmail AU - Fotohi, Kaywan AD - Department of Agronomy, College of Agriculture, Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad KW - Rhizoctonia KW - Root Yield KW - Factor Analysis KW - Cluster Analysis UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-631-fa.html DO - 10.29252/jcb.10.27.94 ER -