TY - JOUR T1 - The Effect of Putrescine and Salicylic Acid on Physiological Characteristics and Antioxidant in Stevia Rebaudiana B. Under Salinity Stress TT - بررسی اثر پوترسین و اسید سالیسیلیک بر برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی و آنتی‌اکسیدانی گیاه استویا (Stevia rebaudiana B.) در شرایط شوری JF - jcb JO - jcb VL - 11 IS - 29 UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-918-fa.html Y1 - 2019 SP - 40 EP - 54 KW - Putrescine KW - Salicylic acid KW - Salt KW - Stevia plant N2 - به ­منظور بررسی تاثیر پوترسین و اسید سالیسیلیک بر برخی از خصوصیات فیزیولوژیک و آنتی­ اکسیدانی گیاه استویا در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش گیاهان تحت تاثیر غلظت­های مختلف پوترسین (0، 5/0و 1 میلی­مولار)، اسید سالیسیلیک (0 و 5/0 میلی­مولار) و شوری (0، 75 و 150 میلی­مولار) قرار گرفتند. نتایج نشان داد که محلول ­پاشی پوترسین در غلظت ­های مختلف سبب افزایش معنی ­دار مقادیر رنگیزه ­های کلروفیلی و میزان فعالیت آنزیم­ های آنتی­ اکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز گردید ولی در مقدار مالون­دی­ آلدئید و محتوای رطوبت نسبی برگ روند کاهشی را نشان داد. یافته‌های این پژوهش حاکی از آن است که شوری سبب کاهش رنگیزه­ های فتوسنتزی و افزایش فعالیت­ های آنتی­اکسیدانی شد. همچنین به کارگیری­ اسید سالیسیلیک منجر به افزایش مقادیر فعالیت آنزیم­ های کاتالاز و پراکسیداز گردید. نتایج اثر متقابل پوترسین و شوری نشان داد که در سطوح مختلف شوری با افزایش پوترسین رنگیزه­های فتوسنتزی روند افزایشی معنی‌داری نداشتند ولی مقدار آنتوسیانین در سطوح مختلف شوری در غلظت یک میلی­مولار پوترسین نسبت به نمونه شاهد روند افزایشی را نشان داد. همچنین مقادیر فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت که این روند افزایشی معنی­دار بود. نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل پوترسین، اسید سالیسیلیک و شوری حاکی از آن بود که در سطح 75 میلی­مولار شوری و 5/0 میلی­مولار اسید سالیسیلیک با افزایش سطوح پوترسین روند افزایشی در مقدار نشت­ یونی مشاهده گردید. همچنین نتایج حاکی از آن بود که در سطوح مختلف شوری و غلظت 5/0 میلی­ مولار اسید سالیسیلیک، با افزایش مقدار پوترسین مقدار مالون­دی­ آلدئید روند کاهشی و مقدار فعالیت آنزیم پراکسیداز روند افزایشی نسبت به نمونه شاهد را نشان داد که منجر به ایجاد مقاومت این گیاه به تنش شوری گردید. پس به کار­گیری هر دو غلظت پوترسین و اسید سالیسیلیک موثر و قابل توصیه می­باشند. M3 10.29252/jcb.11.29.40 ER -