TY - JOUR T1 - Estimation of General and Specific Combining Abilities of Morphological Traits and Grain Yield in Bread Wheat TT - برآورد قدرت ترکیبپذیری عمومی و خصوصی صفات مورفولوژیک و عملکرد دانه در گندم نان JF - jcb JO - jcb VL - 10 IS - 25 UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-532-fa.html Y1 - 2018 SP - 53 EP - 62 KW - Additive effect KW - Diallel analysis KW - Griffing KW - Hayman KW - Wheat N2 - برای فهم چگونگی کنترل عمل ژن در صفات مختلف مورفولوژیک و عملکرد و همچنین برای برآورد میزان وراثت‌پذیری از پنج رقم گندم استفاده شد. این ارقام گندم شامل بولانی سفید، بولانی قهوه‌ای، تجن، کلک افغانی و لاین موتانت AS48 بودند که به صورت دای آلل کامل در شرایط نرمال تلاقی داده شدند. ارقام ذکر شده به همراه نتاج F2 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای کشت شدند. پس از معنی‌دار شدن صفات مورد بررسی بر اساس تجزیه واریانس، آنالیزهای دای آلل بر روی آن‌ها صورت گرفت. تجزیه صفات بر اساس روش گریفینگ نشان داد که ترکیب­پذیری عمومی در تمامی صفات معنی‌دار شده است که نشان­دهنده وجود اثرات افزایشی ژن‌ها در تمامی صفات است. وراثت‌پذیری خصوصی در صفات مورد مطالعه بسیار بالا بود که این عامل نشان می‌دهد، انتخاب برای این صفات موفقیت آمیز است. مدل افزایشی- غالبیت در این آزمایش کفایت می‌کرد و اثرات غیر­آللی مشاهده نشد، لذا مطالعه صفات از طریق تجزیه ژنتیکی هیمن امکان­پذیر گردید. تجزیه واریانس به روش هیمن نیز نشان داد که اثرات افزایشی و غیرافزایشی ژن‌ها در کنترل صفات نقش دارند. پارامترهای ژنتیکی نشان دهنده وجود اثر غالبیت ناقص در صفات تعداد سنبلچه در سنبله، طول میانگره سوم و دوم، قطر میانگره سوم و دوم و سطح برگ هستند که تجزیه گرافیکی هیمن نیز آن را تایید می‌کند. M3 10.29252/jcb.10.25.53 ER -