TY - JOUR T1 - Evaluation of Tarom-Mahali Rice Mutant Lines (M6) to Salinity Stress in Germination Stage TT - ارزیابی واکنش لاین‌های موتانت برنج طارم محلی (M6) به تنش شوری در مرحله جوانه‌زنی JF - jcb JO - jcb VL - 10 IS - 25 UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-438-fa.html Y1 - 2018 SP - 1 EP - 6 KW - Germination KW - Rice KW - Salinity steress KW - Tolerance N2 - به­منظور ارزیابی واکنش لاین‌های موتانت برنج طارم محلی (M6) به تنش شوری در مرحله جوانه‌زنی مطالعه‌ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. ژنوتیپ‌های برنج شامل 33 لاین موتانت طارم محلی (نسل M6) به همراه رقم‌های حسنی(متحمل)، طارم محلی، طارم جلودار، بینام و IR29 (حساس) و سطوح شوری NaCl شامل صفر، 4، 8 و 12 دسی­زیمنس بر متر (ds/m) بودند. صفات طول ساقه‌چه، طول ریشه‌چه، نسبت طول ساقه‌چه به ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه، درصد جوانه‌زنی و سرعت جوانه‌زنی اندازه‌گیری شد. شوری تاثیر معنی‌داری روی همه صفات اندازه‌گیری شده داشت. نتایج نشان داد درصد و سرعت جوانه‌زنی با افزایش شدت شوری کاهش یافت و ژنوتیپ‌های متحمل سرعت جوانه‌زنی بیشتری داشتند. لاین‌های مورد مطالعه در شوری 12 دسی­زیمنس بر متر تحمل خوبی نداشته اما در سطوح شوری 4 و 8 دسی­زیمنس بر متر با توجه به صفات اندازه‌گیری شده لاین‌های 1، 7، 3، 5،2، 6، 15، 8، 4، 9 و 10 متحمل بوده و لاین‌های 25 و 26 نسبت به شوری حساس بودند. M3 10.29252/jcb.10.25.1 ER -