TY - JOUR T1 - TT - بررسی تنوع ژنتیکی تحمل به تنش شوری در ارقام یونجه (Medicago sativa L.) ‏بر‌‌‌اساس رشد گیاهچه JF - jcb JO - jcb VL - 4 IS - 10 UR - http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-83-fa.html Y1 - 2013 SP - 29 EP - 45 N2 - به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام یونجه در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر روی 20 ژنوتیپ یونجه در 5 سطح شوری (0، 75، 150، 225 و 300 میلی‌مولار) با نمک کلرید سدیم صورت پذیرفت. آزمایش در گلدان‌های حاوی 1:2 خاک زراعی- ماسه انجام شد و تا 45 روز پس از کاشت، آبیاری صورت گرفت بعد از آن تیمارهای شوری اعمال گردیدند و پس از 14 روز صفات تعداد برگ در بوته، طول ریشه، طول ساقه، طول گیاه، نسبت طول ریشه به طول ساقه، وزن تر گیاه، وزن خشک گیاه و نسبت وزن خشک به وزن تر گیاه اندازه‌گیری شدند. در اثر اعمال شوری کلیه صفات در فاکتور تنش در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار شدند. با افزایش میزان شوری تمام صفات به جزء نسبت طول ریشه به طول ساقه کاهش پیدا کردند. نتایج این تحقیق نشان داد که دز بحرانی حساسیت به تنش شوری در اندام های هوایی از قبیل تعداد برگ در بوته، طول ساقه، طول گیاه، وزن تر گیاه، وزن خشک گیاه، شوری 150 میلی‌مولار و برای صفت طول ریشه 300 میلی‌مولار می‌باشد. با استفاده از تجزیه خوشه‌ای ژنوتیپ‌های KFA1، KFA11،  KFA14 و KFA15 با منشأ قره‌یونجه، KFA4، KFA6 و KFA16 با منشأ همدانی و رقم بمی‌گرمسیری در گروه متحمل‌ترین و ژنوتیپ‌های KFA3 با منشأ قره‌یونجه، KFA5 و KFA17 با منشأ همدانی، KFA7 با منشأ رهنانی، ارقام نیکشهری ‌گرمسیری و یزدی‌گرمسیری در گروه حساس‌ترین و KFA8، KFA10، KFA12 وKFA13  با منشأ قره‌یونجه، KFA2 با منشأ همدانی و KFA9 با منشأ چالشترشهرکرد در گروه نیمه متحمل به تنش شوری قرار گرفتند. M3 ER -