جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای Hordeum Vulgare

سعیده شیخ‌رضایی، مهران عنایتی شریعت‌پناهی،
دوره ۸، شماره ۱۸ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

تولید گیاهان دابلدهاپلوئید یکی از بهترین روش­های اصلاحی برای دستیابی به لاین خالص است. برای تولید گیاهان دابلدهاپلوئید در گیاه جو (Hordeum vulgare L.) روش کشت بساک از کارآمدترین روش­ها است. این پژوهش با هدف بررسی اثر ژنوتیپ، پیش­تیمارهای تنشی و محیط­کشت بر روی کالوس­زایی و باززایی بساک­های جو انجام شد. بساک­ها از ۶ ژنوتیپ جو شامل هیبریدهای (۲۱۰۷۰ ، ۲۱۰۸۲، ۲۱۰۹۵، ۲۱۰۷۶، ۲۱۰۶۳ و رقم Igri) جداسازی شدند. بساک­ها در محیط ­کشت جامد FHG  فاقد هورمون و دو نوع محیط­کشت جامد FHG حاوی هورمون­های IAA (mgl-۱ ۲) وBAP  (mgl ۱) یا ۲,۴-D (mgl ۲) وKin  (mgl ۵/۰) کشت داده شدند. اثر پیش­تیمار سرمایی به تنهایی و همچنین اثر ترکیبی پیش­تیمارهای گرسنگی و سرمایی بر میزان کالوس­زایی و باززایی بساک­ها مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله بیشترین میزان کالوس­زایی، گیاهچه سبز و آلبینو در ژنوتیپ  Igri در محیط­کشت پایه FHG حاوی IAA (mgl ۲) و BAP (mgl ۱) به­دست آمد. در سایر ژنوتیپ­های پاسخ­ده بیشترین گیاهچه سبز در ژنوتیپ ۲۱۰۸۲ با پیش­تیمار سرمایی به مدت ۲۸ روز در محیط­کشت FHG حاوی هورمون­های ۲,۴-D (mgl ۲) وKin  (mgl ۵/۰) به­دست آمد. طبق نتایج به­دست آمده رقم Igri کاملاً پاسخ­ده، هیبریدهای ۲۱۰۸۲ و ۲۱۰۷۶ کم پاسخ­ده و سایر ژنوتیپ­ها سخت پاسخ­ده بودند.


ساره یوسفی راد، حسن سلطانلو، سیده ساناز رمضانپور، خلیل زینلی‌نژاد،
دوره ۱۱، شماره ۲۹ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده

شوری خاک یکی از مهم­ترین عوامل کاهش‌دهنده عملکرد محصولات کشاورزی می‌باشد. انتقال پیام SOS یکی از مهم­ترین مسیرهای تنظیم هموستازی یونی و از سازوکارهای مهم مقاومت گیاهان در برابر استرس‌های محیطی از جمله تنش شوری می ­باشد. با توجه به اینکه ریشه اولین اندام از گیاه در معرض شوری است، لذا نقش ژن­های دخیل در این مسیر و ارتباط آن با تحمل شوری بین دو ژنوتیپ موتانت جو "۷۳-M۴-۳۰" و ژنوتیپ زرجو به‌عنوان والد مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق الگوی بیان ژن­هایHvSOS۱،HvSOS۲  (CIPK۲۴) وHvSOS۳  (CBL۴) تحت غلظت شوری ۳۰۰ میلی مولار و زمان­های صفر (کنترل)، ۳، ۶، ۱۲، ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت بین دو ژنوتیپ بررسی شد. تجزیه RT-PCR کمی نشان داد که تحت تنش شوری، سطوح بیان این سه ژن در اندام ریشه ژنوتیپ موتانت متحمل به شوری در مقایسه با رقم والد آن در زمان اولیه ۶ ساعت بسیار بیشتر و قوی­تر بود. بیان بالای همزمان این سه ژن در اندام ریشه ژنوتیپ موتانت بیانگر فعالیت آنتی­ پورتر Na+/H+ و خروج Na+ به فضای آپوپلاستی یا انتقال آن از ریشه به اندام هوایی می ­باشد. عدم شباهت در الگوی بیان ژن­های SOS بین دو ژنوتیپ موتانت متحمل به شوری و والد وحشی نشان می­ دهد که جهش می­تواند باعث تغییر توانایی ژنوتیپ موتانت جو متحمل در به­ کارگیری هومئوستازی یونی برای پاسخ به تنش شوری شود.


پیمان بهروز، ایرج برنوسی، سعید اهری زاد، فرهاد آهک پز کرکجی،
دوره ۱۵، شماره ۴۶ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:  در آب و هوای مدیترانه ­ای، تنش آبی که اغلب در آخر فصل اتفاق می ­ا­فتد، عامل اصلی محدودکننده عملکرد غلات است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع ژنتیکی، وراثت‌پذیری و پیشرفت ژنتیکی برخی شاخص­ های مرتبط با اجزای عملکرد دانه در جو تحت شرایط دیم انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: در این تحقیق، ۱۰۸ لاین و رقم جو در قالب طرح‌های آلفا لاتیس با دو تکرار در ۹ بلوک در هر تکرار و دوازده کرت در هر بلوک در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی طی فصل زراعی ۹۹-۱۳۹۸ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد ارزیابی شامل عملکرد دانه، روز تا خوشه ­دهی، روز تا رسیدگی فیزیولوژیکی، سرعت پرشدن دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، شاخص برداشت سنبله، شاخص باروری سنبله، شاخص باروری سنبله در رسیدگی و شاخص تقسیم ­بندی سنبله بود.
یافته‌ها: تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ­ها برای همه صفات مورد مطالعه تفاوت معنی ­داری وجود داشت. این بدان معناست که برای تمامی صفات تنوع ژنتیکی وجود دارد. به ­طور کلی، برای همه صفات، ضریب تغییرات فنوتیپی بالاتر از ضریب تنوع ژنوتیپی بود. تفاوت زیاد بین ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی در شاخص باروری سنبله در رسیدگی، شاخص باروری سنبله و عملکرد دانه، نشان ­دهنده تأثیر عوامل محیطی در بیان این صفات می­ باشد. برای صفات وزن هزار دانه، سرعت پرشدن دانه و شاخص باروری سنبله، وراثت­ پذیری متوسط تا بالا همراه با پیشرفت ژنتیکی بالا مشاهده شد که نشان ­دهنده برتری عمل افزایشی ژن­ها برای این صفات است. این نشان می­ دهد که انتخاب می­ تواند در بهبود این صفات موثر باشد. بر اساس تجزیه خوشه ­ای به روش وارد و با استفاده از فاصله اقلیدسی، ژنوتیپ­ های مورد بررسی در هر دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی به ۴ گروه اصلی تقسیم شدند. در شرایط دیم، گروه اول از نظر صفات عملکرد دانه، سرعت پرشدن دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، شاخص باروری سنبله و شاخص تقسیم ­بندی سنبله و در شرایط آبیاری تکمیلی، گروه دوم از نظر صفات عملکرد دانه، سرعت پرشدن دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، شاخص برداشت سنبله، شاخص باروری سنبله و شاخص باروری سنبله در رسیدگی در موقعیت بهتری قرار گرفتند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، انتظار می‌رود که عملکرد دانه با انتخاب غیرمستقیم برای صفات وزن هزار دانه، سرعت پرشدن دانه و شاخص باروری سنبله، بهبود یابد. مطابق با نتایج تجزیه خوشه‌ای، در شرایط دیم ژنوتیپ‌های گروه اول و در شرایط آبیاری تکمیلی ژنوتیپ‌های گروه دوم می‌توانند در برنامه‌های اصلاح نباتات یا معرفی رقم مورد توجه قرارگیرند.

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb