۲۴ نتیجه برای صبوری
خدیجه قمی، حسین صبوری، بابک ربیعی، عاطفه صبوری،
دوره ۵، شماره ۱۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده
به منظور مطالعه اثر تنش شوری بر خصوصیات گیاهچههای برنج و شناسایی معیارهای انتخاب مناسب برای انتخاب ژنوتیپها در مرحله گیاهچه در شرایط شوری، تعداد ۱۵۰ فامیل از جمعیت F۴ حاصل از تلاقی دو رقم برنج ایرانی سپیدرود و غریب در قالب طرح کاملاً تصادفی تحت تأثیر شوری ۱۲ دسیزیمنس بر متر در مرحله گیاهچه تحت شرایط کنترل شده، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که کلیه فامیلها از لحاظ تمامی صفات مورد بررسی دارای تفاوت معنیداری بوده و لذا وجود تنوع ژنتیکی بالایی در بین فامیلها را به اثبات رساند. محاسبه ضرایب همبستگی نشان داد که میزان بیوماس بیشترین ضریب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی را با وزن خشک ساقه داشت و پس از آن وزن خشک ریشه و وزن تر ساقه دارای بالاترین همبستگی با میزان بیوماس بودند، اما امتیاز ارقام که شاخص تحمل گیاهان به تنش شوری بود، دارای همبستگی منفی و معنیدار با میزان بیوماس بود. تجزیه رگرسیون گامبهگام نشان داد که به ترتیب صفات وزن خشک و تر ساقه و ریشه بیشترین تأثیر را در توصیف تغییرات بیوماس فامیلها داشتند و توانستند ۹۷ درصد از تغییرات بیوماس را توجیه نمایند. نتایج حاصل از تجزیه علیت نشان داد که وزن خشک ساقه به دلیل دارا بودن اثر مستقیم بالا میتواند به عنوان معیار گزینش مناسب جهت افزایش بیوماس و انتخاب لاینها برای اصلاح و بهبود تحمل به شوری معرفی گردد. نتایج حاصل از تجزیه به عاملها نیز نشان داد که پنج عامل اصلی ۷/۸۴ درصد از کل تغییرات بین ژنوتیپها را توجیه نمودند. بهطور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که صفات وزن خشک و تر ریشه و ساقه برای تولید بیوماس بیشتر در برنج در شرایط تنش شوری در مرحله گیاهچهای در درجه اول اهمیت قرار دارند و صفاتی مانند امتیاز ارقام، طول ریشه، شاخص کلروفیل، درصد سدیم، درصد پتاسیم، نسبت سدیم به پتاسیم اندام هوایی و طول ساقه اهمیت کمتری برای انتخاب لاینهای متحمل به شوری در مرحله گیاهچهای برنج دارند.
مجتبی کردرستمی، بابک ربیعی، عاطفه صبوری، حسین صبوری،
دوره ۷، شماره ۱۶ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش، از جمعیتی متشکل از ۱۹۶ خانواده F۲:۴ حاصل از تلاقی دو رقم اصلاح شده و بومی ایرانی به اسامی سپیدرود و غریب جهت شناسایی QTLهای صفات مرتبط با کیفیت پخت دانه و تبدیل شلتوک استفاده شد. وجود چندشکلی بین والدین در ۵۵۰ نشانگر ریزماهواره (SSR) و ده ترکیب آغازگر از نشانگرهای AFLP بررسی و سپس نقشه پیوستگی جمعیت بر اساس دادههای ژنوتیپی ۲۱۶ نشانگر چندشکل (۱۰۵ نشانگر SSR و ۱۱۱ نشانگر AFLP) تهیه شد. نقشه حاصل ۳/۱۸۶۱ سانتیمورگان از ژنوم برنج را پوشش داد و فاصله متوسط بین نشانگرها ۹۵/۸ سانتیمورگان بود. نتایج حاصل از مکانیابی فاصلهای مرکب در مجموع تعداد بیست و هشت QTL برای این صفات شناسایی نمودکه تعدادی از QTLهای شناسایی شده کنترل بیش از یک صفت را بر عهده داشتند. برای هر یک از صفات مورد مطالعه یک یا چند QTL کوچک اثر به همراه حداقل یک QTL بزرگ اثر که سهم زیادی از تنوع فنوتیپی صفت را کنترل میکردند، شناسایی شد. QTLهای بزرگ اثر کنترلکننده صفات مورد نظر و نشانگرهای پیوسته با آنها میتوانند در برنامههای انتخاب به کمک نشانگر مورد استفاده قرار گیرند.
فاطمه هنرور، حسین صبوری، احمدرضا دادرس،
دوره ۸، شماره ۱۷ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده
بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه ارتباط نشانگرهای SSR و صفات مرتبط با تحمل به سرما در برنج، از ۲۲ ژنوتیپ برنج شامل ۱۰ ژنوتیپ بومی و اصلاح شده و ۱۲ ژنوتیپ خارجی و ۲۱ نشانگر SSR استفاده شد. در مجموع ۸۹ آلل در جمعیت مشاهده شد. تعداد آلل در هر جایگاه از ۲ تا ۷ متغیر بود. بیشترین تعداد آلل در آغازگر RM۸۲۳۱و کمترین تعداد آلل در RM۱۱۹ رؤیت گردید. بیشترین مقدار اطلاعات چندشکلی (۷۴۸۶/۰) مربوط به آغازگر RM۸۲۳۱ و کمترین مقدار (۲۵۷۳/۰) مربوط به آغازگر RM۷۴۲۴ بود. میزان تنوع ژنی، از کمترین مقدار ۲۷۷۷/۰ مربوط به آغازگر RM۷۴۲۴ تا بیشترین مقدار ۷۸/۰ مربوط به آغازگر RM۸۲۳۱ متغیر بود. جایگاههای ریزماهواره مورد استفاده چند شکلی نسبتاً بالایی را نشان دادند و این مطلب بیانکننده آن است که این جایگاهها قدرت بالایی را در تمایز ژنوتیپها نشان دادند. تجزیه رگرسیون گام به گام دادههای SSR و دادههای فنوتیپی، در مجموع ۱۴ آلل مثبت و آگاهیبخش برای صفات طول ریشه، طول ساقه و وزن ساقه در هر دو شرایط نرمال و تحت تنش سرما شناسایی نمود. بالاترین ضریب تبیین به طول ریشه با دو آلل RM۱۳۳۷-A و RM۵۷۷۴-C اختصاص داشت. همچنین هیچ آلل مرتبط با وزن ریشه تحت تنش شناسایی نشد. از نشانگرهای آگاهی بخش شناسایی شده در صورتیکه در آزمایشات بعدی به تأیید برسند میتوان در برنامههای بهنژادی استفاده نمود.
زهرا ملک محمدی، حسین صبوری، عباس بیابانی، ابراهیم هزارجریبی،
دوره ۸، شماره ۱۹ - ( پاییز ۱۳۹۵ )
چکیده
شناخت تنوع ژنتیکی و طبقهبندی ذخایر توارثی یکی از فعالیتهای مهم در زمینهی بهنژادی و حفظ ذخایر ژنتیکی در گیاهان است. بهمنظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در ۴۸ ژنوتیپ سویا، تکثیر مکانهای ژنی با استفاده از ۱۰ آغازگر ISSR در آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح نباتات دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووسانجام شد. از تعداد ۶۸ قطعهای که در کل ارقام تولید شد ۳۴ قطعه چند شکل بودند. تعداد باندهای چند شکل از ۲ تا ۵ به ازای هر آغازگر متفاوت بود. بیشترین باندهای چند شکل مربوط به آغازگر PRl-۴ بود. مقادیر PIC بین ۱۴۷/۰ تا ۰۵۸/۰ و شاخص نشانگری بین ۳۹/۸ تا ۶۵/۱ در آغازگرها متغیر بود. بیشترین و کمترین میزان چندشکلی بهترتیب به آغازگر ۲-PRl با ۶۶/۶۶ درصد و آغازگر PRl-۵ با ۵۷/۲۸ درصد تعلق داشت. آغازگر PRl-۵ بیشترین میزان شاخص شانون را با مقدار ۶۷۸/۰ و آغازگر PRl-۱ کمترین میزان شاخص شانون را با مقدار ۴۶۷/۰ نشان دادند. بیشترین میزان تنوع ژنتیکی در آغازگر PRl-۵ با مقدار ۴۸۵/۰ و کمترین میزان تنوع ژنتیکی در آغازگر PRl-۱ با مقدار ۳۰۰/۰ مشاهده شد. بیشترین تعداد آلل مؤثر برای آغازگر PRl-۵ با مقدار ۹۴۳/۱ و کمترین تعداد آلل مؤثر برای آغازگرPRl-۱ با مقدار ۴۷۹/۱ بهدست آمد. بیشترین میزان شاخص نشانگری مربوط به آغازگر PRl-۶ با مقدار ۳۹/۸ به دست آمد که نشاندهنده قدرت تفکیک بالاتر این آغازگر نسبت به سایر آغازگرها است و کمترین شاخص نشانگری در آغازگر PRl-۵ با مقدار ۶۵/۱ مشاهده شد. ۴۸ ژنوتیپ مورد مطالعه با استفاده از تجزیهی خوشهای به روش UPGAM و ضریب تشابه ژاکارد در چهار گروه مجزا گروهبندی شدند. نتایج حاصل نشان داد نشانگر ISSR سیستم نشانگری قابلاطمینان برای آشکارسازی سطح بالایی از چندشکلی است و میتوان از آن در بررسی تنوع ژنتیکی و انجام برنامههای اصلاحی در سویا استفاده نمود.
مهرنسا قره خانی، سعید نواب پور، حسین صبوری، سیده ساناز رمضانپور،
دوره ۸، شماره ۲۰ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در ژنوتیپهای برنج موجود در ایران، تنوع موجود در ۳۸ رقم برنج با استفاده از ۱۴ نشانگر SSR بررسی شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی واقع در شهرستان آزادشهر در سال ۱۳۹۲ انجام شد نمونههای گیاهی در مرحله پنجهزنی در اوایل صبح از ژنوتیپهای مختلف جمعآوری شد. DNA از نمونههای گیاهی استخراج و جداسازی با استفاده ازژل پلیآکریل آمید بر روی آنها انجام شد. فواصل ژنتیکی زیاد بین ارقام تنوع بالایی را بین ژنوتیپهای برنج ایرانی نشان داد. تجزیه به مولفههای اصلی ۶۲ درصد از تغییرات را توجیه کرد. بیشترین فراوانی آللی مربوط به مکان RM۳۰۲ (۶۲/۰) و کمترین فراوانی آللی مربوط به مکان ژنی RM۲۶۲ (۲۱/۰) میباشد. میانگین فراوانی آللی ۳۹/۰ بود. بیشترین محتوای اطلاعات چند شکل در RM۲۶۲ (۸۱/۰) و کمترین در RM۲۴۱ (۳۳/۰) ثبت شد و میانگین PIC، ۵۱/۰ بود. میانگین شاخص شانون ۳۳/۰ بود از میان نشانگرهای ریزماهواره بهکار رفته در این مطالعه نشانگرهای RM۳۴۱، RM۲۵۵، RM۱۴۲ و RM۲۶۲ قدرت تمایز بالایی داشتند. بیشترین تعداد نشانگر مثبت در صفت ارتفاع دیده شد. تجزیه خوشهای به روش وارد ژنوتیپها را در سه گروه قرار داد. در کل میتوان گفت ارقام موجود در ایران از تنوع بالایی برخوردارند و میتوان در برنامههای بهنژادی از تنوع موجود در آنها بهره جست. نشانگرهای بهکار رفته در این مطالعه به دلیل رنج بالای تنوع در آنها، در مطالعات بعدی و یا کارهای اصلاحی سودمند خواهد بود.
آقای علی گلی، دکتر حسین صبوری، دکتر عیسی جرجانی، مهندس حسینعلی فلاحی،
دوره ۸، شماره ۲۰ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
شناخت تنوع ژنتیکی و طبقهبندی ذخایر توارثی یکی از فعالیتهای مهم درزمینهی بهنژادی و حفظ ذخایر ژنتیکی در گیاهان است. بهمنظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در ۴۸ ژنوتیپ گندم، تکثیر مکانهای ژنی با استفاده از ۱۰ آغازگر ISSR در آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح نباتات دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس در سال ۱۳۹۳ انجام شد. از تعداد ۶۲ نوار تولید شده در کل ژنوتیپها، ۴۱ نوار چند شکل بودند. تعداد نوارهای چند شکل از ۲ تا ۸ به ازای هر آغازگر متفاوت بود. بیشترین نوارهای چند شکل مربوط به آغازگر PRI-۱۰ بود. مقادیر محتوای چندشکلی (PIC) بین ۳۷۵/۰ تا ۴۹۸/۰ و شاخص نشانگری (MI) هم بین ۷۵/۱۸ تا ۸۴/۳۹ در هر آغازگر متغیر بود. بیشترین درصد چندشکلی به آغازگرهای PRI-۴ و PRI-۱۰ با ۸۰ درصد و کمترین درصد چندشکلی به آغازگرهای (PRI-۲+PRI-۴)، (PRI-۳+PRI-۴) و PRI-۵ با ۵۰ درصد تعلق داشت. آغازگر (PRI-۳+PRI-۴) بیشترین میزان شاخص شانون را با مقدار ۶۶۶/۰ و آغازگر PRI-۵ با ۵۰۲/۰ کمترین را نشان دادند. بیشترین میزان تنوع ژنتیکی نی در آغازگر (PRI-۳+PRI-۴) با مقدار ۴۷۴/۰ و کمترین در آغازگر PRI-۵ با مقدار ۳۳۶/۰ مشاهده شد. بیشترین تعداد آلل مؤثر برای آغازگر (PRI-۳+PRI-۴) با مقدار ۹۰۸/۱ و کمترین تعداد آلل مؤثر برای آغازگر PRI-۵ با مقدار ۵۸۴/۱ به دست آمد. تجزیهی خوشهای به روش UPGAM و با استفاده از ضریب تشابه جاکارد، ۴۸ ژنوتیپ را در چهار گروه مجزا گروهبندی کرد. کمترین شباهت ژنتیکی بین ژنوتیپهای گروه یک و پنج مشاهده شد و این موضوع نشاندهنده اختلاف ژنتیکی زیاد بین دو گروه میباشد. لذا میتوان از آنها در صورت داشتن صفات مطلوب بهعنوان والد در برنامههای اصلاحی و دورگگیری برای به دست آوردن حداکثر هتروزیس استفاده نمود.
مهناز کاتوزی، سعید نوابپور نوابپور، احد یامچی، سیده ساناز رمضانپور، حسین صبوری،
دوره ۹، شماره ۲۱ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
برنج یکی از مهمترین محصولات کشاورزی ایران و جهان است. تنشهای محیطی مانند خشکی تولید این محصول را محدود مینمایند. به منظور اشباع نقشه پیوستگی جمعیت نوترکیب حاصل از تلاقی سپید رود و عنبربو آزمایشی با استفاده از ۹۶ لاین نوترکیب و ۴۰ نشانگر ISSR، در دانشگاه گنبد کاووس اجرا شد. جهت مکانیابی صفات مرتبط با تنش خشکی در مرحله گیاهچه لاینهای مذکور در شرایط هیدروپونیک تحت تنش خشکی کشت داده شدند. صفات مورد بررسی شامل وزن ساقه، وزن ریشه، بیوماس، نمره ژنتیکی، سطح برگ، طول ساقه، طول ریشه و ضخامت ریشه بودند. نقشه پیوستگی ۲۹/۱۷۰۹ سانتی مورگان از ژنوم برنج را پوشش داد. چهار QTL در تنش خشکی بر روی کروموزومهای ۳ (دو QTL) ۷ (دو QTL) مکانیابی شد. qDRW-۳ و qDBM-۳ به ترتیب با LOD ۵۱۸/۲ و ۷۲۷/۲ اثر افزایشی بر صفات وزن ریشه و زیست توده داشتند و توانستند به ترتیب ۴/۱۱ و ۳/۱۲ درصد تغییرات فنوتیپی را توجیه نمایند. از نتایج این تحقیق میتوان در برنامههای انتخاب به کمک نشانگر جهت بهبود تحمل گیاهچههای برنج به تنشخشکی پس از تعیین اعتبار مارکرها استفاده نمود.
احمدرضا دادرس، حبیب اله سمیع زاده، حسین صبوری،
دوره ۹، شماره ۲۲ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اعتبارسنجی نشانگرهای پیوسته به QTLهای شناسایی شده قبل از انجام انتخاب به کمک نشانگر به عنوان یک گام ضروری محسوب میشود. در تحقیق حاضر با استفاده از ۱۲۱ رقم و لاین پیشرفته سویا و کشت در دو محیط نرمال و تحت تنش خشکی در دو منطقه رشت و گنبد کاووس اقدام به اعتبار سنجی ۲۱ نشانگر ریزماهواره مرتبط با تحمل به تنش خشکی شد. در بررسی جمعیت از لحاظ میزان تنوع ژنتیکی، متوسط تعداد الل به ازای هر نشانگر، ۵۳/۵ الل و متوسط محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC)، ضریب تنوع ژنتیکی نی (H) و شاخص شانون (I)، بهترتیب ۷۳/۰، ۷۷/۰ و ۵۷/۱ برآورد شد که مقدار بالای این آمارهها،نشاندهنده توانایی این نشانگرها در تفکیک ژنوتیپهای مورد مطالعه است. تجزیه ساختار و تجزیهخوشهای بترتیب بر اساس روش بیزی و اتصال همسایگی افراد را به سه زیرجمعیت و سه گروه تقسیم نمودند. نتایج تجزیه ارتباطی بین نشانگرهای ریزماهواره و صفات مرتبط با عملکرد با استفاده از روشهای GLM و MLM با سه مدل آماری نشان داد که نشانگرهای Satt۴۵۴، Satt۳۴۵، Satt۲۱۰، Sat_۲۹۲، Satt۱۴۲، Satt۳۳۹، Satt۲۴۹ و Satt۴۵۸ در این زمینه ژنتیکی به تایید رسیدند و به عنوان تأثیرگذارترین نشانگرها تعیین شدند. بالاترین درصد توجیه تغییرات صفات مربوط به نشانگرهای Sat_۲۹۲ و Satt۴۵۴ بود که بیش از ۱۸ درصد از تغییرات وزن دانه در کل غلافهای بوته را بترتیب در شرایط نرمال و تنش خشکی تبیین نمودند.
احمدرضا دادرس، حبیب ا.. سمیعزاده، حسین صبوری،
دوره ۹، شماره ۲۳ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
ارزیابی ارقام و لاینهای سویا تحت تنش خشکی به بهنژادگران در شناسایی ژنوتیپهای با عملکرد بالا و پایدار کمک
میکند. در این راستا آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط نرمال و تنش خشکی در دو مکان رشت و گنبد (در چهار محیط) طرحریزی شد. نتایج تجزیه مرکب عملکرد دانه در بوته نشان داد که اثر تنش، مکان، ژنوتیپ، اثر متقابل تنش در مکان، ژنوتیپ در تنش، ژنوتیپ در مکان و ژنوتیپ در تنش در مکان معنیدار است. در این مطالعه از روش GGE بایپلات برای بررسی ۱۲۱ رقم و لاینهای پیشرفته سویا در چهار محیط استفاده شد. نتایج حاصل از روش بایپلات نشان داد که مؤلفه اول ۶۶ و مؤلفه دوم ۲۲ درصد (در مجموع ۸۸ درصد) از کل تغییرات را توجیه نمودند که نشاندهنده اعتبار نسبتاً خوب بایپلات در توجیه تغییرات G+GE است. نتایج روش گرافیکی نشان داد که محیطهای گنبد (تنش و نرمال) نسبت به محیطهای رشت (تنش و نرمال) در رتبه بندی و تعیین سازگاری کاملاً متفاوت بودند. در بررسی بایپلات چندضلعی مشاهده شد که در RD (مکان رشت تحت تنش خشکی)، GN (مکان گنبد نرمال) و GD (مکان گنبد تحت تنش خشکی) ژنوتیپ ۳۷ و ۳۴ بیشترین عملکرد را داشتند و علاوهبراین میتوان این سه محیط را بهعنوان یک محیط کلان (Mega-Environment) در نظر گرفت. تعدادی از ژنوتیپها در موقعیتی قرار گرفتند که هیچ محیطی درآنجا قرار نداشت. این ژنوتیپها در اکثر محیطها دارای عملکرد پایین بودند. در نمودار رتبه پایداری ژنوتیپهای ۸، ۹، ۴۹، ۶۳، ۴۲، ۸۶، ۳۹و ۴۶ دارای عملکرد متوسط و سازگاری بالایی داشتند که دارای ترکیب مناسبی از پایداری (سازگاری) و عملکرد بودند.
حسین علی فلاحی، شاهپور ابراهیم نژاد، حسین صبوری، ایرج لک زاده، معرفت قاسمی، شیرعلی کوهکن،
دوره ۹، شماره ۲۴ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و تعیین پایدارترین ژنوتیپها، ۲۰ لاین جو در هشت محیط آزمایشی مختلف تجزیه شدند. آزمایشها بر اساس طرح بلوککامل تصادفی با سه تکرار انجام شد و عملکرد دانه بدست آمد. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط از نظر آماری در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. بر اساس میانگین عملکرد ژنوتیپها، ژنوتیپهای G۱، G۱۳ و G۴ بالاترین عملکرد دانه را نشان دادند. از تجزیه مدل AMMI بهمنظور تعیین بزرگی و اهمیت اثر متقابل ژنوتیپ × محیط استفاده شد و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط به دو مولفه اصلی که
بهترتیب ۴۸/۴۶% و ۵۲/۱۹% از اثر متقابل را توجیه نموده و اثر باقیمانده تقسیم شد. محیط E۵ با بیشترین میزان مؤلفه اول و کمترین میزان مؤلفه دوم بیشترین نقش را در تفکیک ژنوتیپها داشت. بر اساس تجزیه مدل AMMI و بایپلات ژنوتیپ G۲۰ بهعنوان لاین منتخب و پایدار و با بهترین عملکرد دانه انتخاب شد.
خانم مهناز کاتوزی، دکتر سعید نواب پور، دکتر احد یامچی، دکتر سیده ساناز رمضانپور، دکتر حسین صبوری،
دوره ۱۰، شماره ۲۵ - ( بهار ۱۳۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
برنج یکی از مهمترین محصولات کشاورزی ایران و جهان است. تنشهای محیطی شامل شوری، خشکی و سرما تولید این محصول را محدود مینمایند. بهمنظور اشباع نقشه پیوستگی جمعیت نوترکیب حاصل از تلاقی سپید رود و عنبربو آزمایشی با استفاده از ۹۶ لاین نوترکیب و ۳۵ نشانگر ISSR، در دانشگاه گنبد کاووس اجرا شد. جهت مکانیابی صفات مرتبط با تنش سرما در مرحله گیاهچه لاینهای مذکور در شرایط هیدروپونیک تحت تنش فوق کشت داده شدند. صفات مورد بررسی شامل وزن ساقه، وزن ریشه، بیوماس، کد ژنتیکی، سطح برگ، طول ساقه، طول ریشه و ضخامت ریشه بودند. نقشه پیوستگی ۲۹/۱۷۰۹ سانتی مورگان از ژنوم برنج را پوشش داد. در شرایط سرما شش QTL مکانیابی گردید. qCBM-۴ برای زیست توده، qCLA-۵ برای سطح برگ، qCRL-۵ برای طول ساقه و qCRTH-۱۱ برای ضخامت ریشه به ترتیب ۴/۱۳، ۳/۱۴، ۶/۱۲ و ۲ درصد از تغییرات مربوط به صفت را توجیه نمودند. با توجه به مثبت بودن اثرات افزایشی، از آنها میتوان پس از تعیین اعتبار در برنامههای انتخاب به کمک نشانگر جهت بهبود تحمل گیاهچههای برنج به تنش سرما استفاده نمود.
مهندس رضا افشاری، دکتر عاطفه صبوری، دکتر مسعود اصفهانی، مهندس علی کافی قاسمی،
دوره ۱۰، شماره ۲۵ - ( بهار ۱۳۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
با توجه به اهمیت تنش خشکی بهعنوان مهمترین عامل محدودکننده تولید برنج در دنیا، شناسایی ژنوتیپهای متحمل به تنش خشکی میتواند یک راهکار ارزشمند برای مقابله با کم آبی باشد. در پژوهش حاضر ۵۳ ژنوتیپ برنج متشکل از ۳۱ رقم هوازی و ۲۲ رقم غرقابی بومی در دو محیط تنش کم آبی و نرمال در منطقه سنگر رشت در ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند. تعداد ۱۸ صفت مختلف شامل صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برای تمامی صفات، اختلاف بین ژنوتیپها در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود که نشاندهنده تنوع بالا و واکنشهای متفاوت ژنوتیپها در دو محیط بود. تجزیه خوشهای ژنوتیپها را در هر کدام از شرایط در سه گروه تقسیمبندی کرد. در شرایط بدون تنش، گروه دوم با ۲۱ ژنوتیپ که شامل ۱۴ ژنوتیپ برنج هوازی و ۷ رقم غرقابی بود، از لحاظ صفات عملکرد دانه، وزن کل خوشهها و خوشه ساقه اصلی، تعداد دانه کل و دانه بارور، میانگین بالاتر از سایر ژنوتیپها داشتند. در شرایط تنش خشکی، مطلوبترین ژنوتیپها در گروه دوم واقع شدند. در این گروه که شامل ۱۹ ژنوتیپ هوازی و ۴ رقم غرقابی بود از لحاظ صفات مرتبط با عملکرد ازجمله وزن کل خوشهها، وزن خوشه ساقه اصلی، عملکرد دانه، وزن خشک بوته، وزن هزاردانه، تعداد دانه کل و دانه بارور برتر از سایر گروهها ظاهر شدند. در مجموع ۱۱ ژنوتیپ هوازی و ۲ رقم غرقابی (درفک و گوهر) در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی در گروه برتر از لحاظ عملکرد دانه و اجزای عملکرد واقع شدند.
رضا کریم کشته، حسین صبوری،
دوره ۱۰، شماره ۲۶ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اصلاح برنج برای تحمل به خشکی نیازمند ارزیابی صحیح تنوع موجود در جمعیت های اصلاحی و تجزیه ژنتیکی شاخص های مرتبط با تحمل به خشکی است. به منظور بررسی شاخص های تحمل به تنش و شناسایی ژنوتیپ های متحمل به شرایط تنش خشکی، ۵۹ ژنوتیپ برنج در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۳ تکرار در دو شرایط غرقاب و تنش خشکی در سال زراعی ۹۲ مورد آزمایش قرار گرفتند. در این تحقیق ارتباط بین شاخص ها و نشانگرهای مولکولی در برنج با استفاده از ۱۰ شاخص و ۱۸۹ مکان ژنی حاصل از ۳۶ جفت نشانگر SSR و ۱۴۴ مکان ژنی حاصل از ۱۰ جفت نشانگر ISSRبر روی ۵۹ ژنوتیپ برنج در شرایط غرقاب و تنش خشکی مورد مطالعه قرار گرفت. تحلیل همبستگی بین عملکرد در شرایط غرقاب و تنش خشکی و شاخص تحمل به خشکی نشان داد که شاخصهای SSI، STI، MP، GMP، HMو YIرا به عنوان شاخصهایی برتر در هر دو شرایط غرقاب و تنش خشکی که قادرند ژنوتیپ های مقاوم با عملکرد بالا را نشان دهند انتخاب نمود. براساس تجزیه رگرسیون گام به گام داده های مولکولی ریزماهواره و بین ریزماهواره با شاخص ها، در مجموع به ترتیب ۵۷ و ۴۴ نشانگر آگاهی بخش با شاخص ها شناسایی شد. بیشترین توجیه تغییرات بر اساس دادههای ریزماهواره مربوط به شاخص تحمل به تنش (STI) با ۵۴۱/۰ توسط مکانهای ژنیRM۵۴۲۴-E ،RM۴۶۲-B ،RM۵۴۹-E ،RM۸۲۰۶-C ،RM۷۱۱۸-B ،RM۵۴۲۴-D ، RM۳۲۹۴-B، RM۶۳۲۴-B، RM۵۷۸۰-Gتبین شد و بیشترین توجیه تغییرات براساس داده های بین ریزماهواره مربوط به شاخص عملکرد(YI) با ۴۶۹/۰ توسط
مکانهای ژنیISSR۳-۱، ISSR۱-۶، ISSR۲-۸،ISSR۹-۱، ISSR۱۰-۸، ISSR۱۰-۱۰ بود. از نتایج این تحقیق در تامین اطلاعات اولیه برای انتخاب غیرمستقیم صفات مفید از طریق نشانگرهای مولکولی میباشد.
شریفه محمدالق، حسین صبوری، علی ستاریان، عباس بیابانی، عبدالطیف قلی زاده،
دوره ۱۰، شماره ۲۷ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
نیتروژن مهمترین عنصر غذایی پرمصرف میباشد که در ساختمان مولکولهای پروتئینی گوناگون، آنزیمها، کوآنزیمها، اسیدهای نوکلئیک و سیتوکرومها نقش دارد. بهمنظور مکانیابی QTLهای مرتبط با تحمل به کمبود نیتروژن در مرحله گیاهچه ای ۹۶ لاین که از نسل هشتم تلاقی ارقام اهلمی طارم و ندا به دست آمده بودند در آزمایشگاههای گیاهشناسی و ژنتیک دانشگاه گنبدکاووس در سال ۱۳۹۳ مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تهیه نقشه ژنتیکی از ۳۰ نشانگر SSR و ۱۵ نشانگر ISSRاستفاده شد. نقشه پیوستگی ۳/۱۴۱۱ سانتیمورگان ژنوم برنج را با متوسط فاصله بین دو نشانگر مجاور برابر با ۳۴/۱۵ سانتیمورگان پوشش داد. در مجموع ۳۸ QTL برای صفات مورد مطالعه مکان یابی شد. در شرایط کمبود نیتروژن qRV-۱۰ ۴/۱۱ درصد از تغییرات فنوتیپی حجم ریشه را تبیین نمود. برای میزان ازت در شرایط کمبود نیتروژن یکQTL روی کروموزوم ۲ شناسایی شد که ۷/۱۳ درصد از واریانس فنوتیپی این صفت راکنترل نمود. QTLهای کنترل کننده تعداد ریشه (qRN-۳ و qRN-۶b)، و وزن ریشه (qRW-۵b و qRW-۵c) در شرایط نرمال بزرگ اثر تشخیص داده شدند که این QTLها توجیه بالای ۲۰ درصد از تغییرات فنوتیپی را به خود اختصاص دادند. از نشانگرهای پیوسته به این QTLها پس از تعیین اعتبار به عنوان نشانگر پیوسته به صفات جهت انتخاب به کمک نشانگر در برنامه های به نژادی مورد استفاده قرار گیرد.
لیلا آهنگر، حسین صبوری،
دوره ۱۰، شماره ۲۸ - ( زمستان۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
برنج یکی از مهمترین محصول غذایی است، لذا شناخت صفات موثر بر تولید و عملکرد آن می تواند در برنامه های اصلاحی کاربرد داشته باشد. به منظور تعیین شاخص های مناسب برای انتخاب ژنوتیپ برتر، بذر ۱۵ ژنوتیپ برنج که شامل ۵ رقم والدینی به نام های بی نام، دشت، ندا، دم سیاه مشهد و IR۶۲۸۷۱-۱۷۵-۱-۱۰ ۱۰ هیبرید که حاصل از یک تلاقی دای آلل ۵ × ۵ بود مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال ۱۳۹۵ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس اجرا گردید. در این تحقیق دوازده صفت شامل، ارتفاع بوته، طول و عرض برگ پرچم، طول خوشه، تعداد دانه پر و پوک، تعداد روز تا ۵۰ درصد گلدهی، وزن هزار دانه، تعداد پنجه موثر، وزن خوشه، تعداد سنبلچه در خوشه و عملکرد ارزیابی شدند. عملکرد دانه با صفات عرض برگ پرچم، تعداد دانه پر و وزن خوشه همبستگی مثبت و معنی دار داشته در حالیکه با صفت طول برگ پرچم همبستگی منفی و معنی داری را نشان داد. نتایج رگرسیون گام به گام با ضریب تبیین ۶۹ درصد نشان داد که وزن خوشه و عرض برگ پرچم مهمترین جزء عملکرد می باشند. تجزیه علیت نشان داد که تعداد دانه پر خوشه (۲۷/۱=I) بیشترین تأثیر مثبت مستقیم را بر عملکرد بذر دارا بود، در حالیکه وزن خوشه (۸۱/۰- =I) بیشترین تاثیر مستقیم منفی را نشان داد ولی این صفت از طریق تعداد دانه پر بیشترین تاثیر غیرمستقیم را بر عملکرد داشته است. ماتریس فاصله اقلیدسی با الگوریتم UPGMA ژنوتیپ های برنج را به سه گروه دسته بندی نمود. همچنین ضریب کوفنتیک (۸۶/۰) بیانگر همبستگی زیاد ماتریس تشابه و ماتریس حاصل از دندروگرام میباشد. در مجموع در ﺑﯿﻦ ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت مورد بررسی، ﺻﻔﺎﺗﯽ ﻧﻈﯿﺮ عرض برگ پرچم، تعداد دانه پر و وزن خوشه می توانند ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﻣﻬمی ﺑﺮای ﮔزینش ژنوتیپ هایی ﺑﺎ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺑﺎﻻ می باشند.
سیده مینو میرعرب رضی، رضا شیرزادیان، حسین صبوری، بابک ربیعی، حسین حسینی مقدم،
دوره ۱۱، شماره ۲۹ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
به منظور بررسی تنوع ژنتیکی مورفولوژیک ۱۱۴ لاین حاصل از تلاقی طارم محلی × خزر آزمایشی در مرحله گیاهچه ای در سطح نرمال و شوری ۸ دسیزیمنس به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط کشت هیدروپونیک انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب صفات مورد بررسی در دو شرایط نرمال و تنش شوری نشان داد که اختلاف بین لاین ها برای کلیه صفات معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین ها برای صفات مورد بررسی نشان داد که اختلاف دو محیط فوق برای کلیه صفات به غیر از قطر ریشه معنی دار است. کد ژنوتیپی، تعداد و تراکم روزنه و نسبت وزن خشک ریشه به ساقه در تنش شوری افزایش یافت و برای سایر صفات نسبت به شرایط نرمال کاهش نشان داد. تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در هر دو شرایط حاکی از اختلاف معنی دار بین لاین ها در همه صفات درسطح احتمال یک درصد بود. در تجزیه همبستگی نیز در هر دو شرایط بالاترین همبستگی بین زیست توده و وزن خشک ساقه بود. در رگرسیون گام به گام در شرایط نرمال به ترتیب صفات طول ساقه، چگالی سطح ریشه و نسبت وزن خشک ریشه به ساقه و در شرایط شوری نسبت وزن خشک ریشه به ساقه، سطح برگ، طول ساقه و قطر ریشه بیشترین تغییرات زیست توده را توجیه کردند. نتایج تجزیه به عوامل نشان داد که در شرایط نرمال و شوری به ترتیب ۵ عامل در توجیه تغییرات نقش دارند. در شرایط نرمال طول ساقه، زیست توده و سطح برگ در شوری وزن خشک ساقه، بیوماس و طول ساقه بیشترین اثر را بر واریانس کل داشتند. تجزیه کلاستر لاین ها را در شرایط نرمال، براساس زیست توده، در ۲ دسته و در شرایط شوری، در ۳ دسته و بر اساس کد ژنوتیپی در ۳ دسته گروهبندی نمود. لاین هایی که در گروه متحمل قرار گرفتند دارای زیست توده بالا نیز بودند. به طور کلی صفات طول ساقه، وزن خشک ساقه، به عنوان صفات موثر بر بیوماس به عنوان معیار گزینش مناسب جهت افزایش زیست توده در شرایط شوری می تواند معرفی گردد.
زینب تقی زاده، حسین صبوری، حسین حسینی مقدم، حسینعلی فلاحی، مهناز کاتوزی،
دوره ۱۱، شماره ۳۰ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی و تعیین روابط میان عملکرد دانه و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک، تعداد ۱۰۳ خانواده جو F۳ حاصل از تلاقی بادیا و کویر در سال زراعی ۹۳-۱۳۹۴ در مزرعه پژوهشی دانشگاه گنبدکاووس در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که صفات عملکرد دانه و اجزای آن از تنوع بالایی برخوردار بوده و بین خانواده ها تفاوت معنی داری از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی به جز طول دانه، طول برگ، قطر پدانکل، تعداد سنبلچه و ارتفاع بوته وجود داشت. صفت عملکرد دانه بیشترین همبستگی (**۵۸/۰) مثبت را با صفت وزن سنبله داشت. نتایج تجزیه رگرسیونی گام به گام نشان داد که صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن سنبله و ارتفاع بوته سهم بالا و مؤثری در عملکرد دانه داشتند. بر اساس نتایج تجزیه علیت نیز، بیشترین اثرات مستقیم و غیرمستقیم در جهت افزایش عملکرد دانه، به ترتیب به صفات عملکرد بیولوژیک (۳۴/۰) و وزن سنبله (۱۵/۰) تعلق داشت. بنابراین، این صفات به عنوان مهمترین اجزای مؤثر بر عملکرد دانه شناخته شدند و میتوان آنها را به عنوان معیارهای گزینش برای بهبود عملکرد دانه معرفی نمود. تجزیه خوشه ای بر اساس صفات اندازهگیری شده خانواده های مورد بررسی را به دو گروه تقسیم کرد که بین گروه ها از نظر بیشتر صفات اختلاف معنی داری وجود داشت، و گروه اول به عنوان گروه مطلوب برگزیده شد.
حال بی بی بادبردست، سید یحیی صالحی لیسار، حسین صبوری، علی موافقی، ابراهیم غلامعلی پور علمداری،
دوره ۱۱، شماره ۳۱ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
با توجه به اهمیت افزایش عملکرد و به علت پیچیدگی و تاثیرپذیری این صفت از اثرات محیطی و کمبود منابع آبی، پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط میان عملکرد و اجزای آن، تجزیه ضرایب همبستگی میان صفات و تعیین مهمترین صفات مؤثر در عملکرد برنج در دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی بهمنظور شناسایی شاخصهای موثر در بهبود عملکرد دانه برنج بر روی ژرمپلاسم برنج خارجی در دو شرایط آبی مختلف در قالب طرح لاتیس در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس صفات موردبررسی نشان داد که بین ژنوتیپها از نظر کلیه صفات موردبررسی اختلاف معنیداری وجود داشت. بررسی همبستگی ساده بین صفات نشان داد عملکرد دانه در شرایط بدون تنش بالاترین همبستگی مثبت را با صفت وزن دانه پر و پس از آن با صفت وزن خوشه اصلی داشت. در شرایط تنش خشکی عملکرد دانه بالاترین همبستگی را با وزن دانه پر و تعداد دانه پر داشت. بهمنظور بررسی و تعیین روابط علت و معلولی صفات واردشده به مدل رگرسیونی با یکدیگر و با عملکرد بوته، تجزیه مسیر انجام شد و مشخص شد که بالاترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش مربوط به وزن دانه پر میباشد. تجزیه خوشهای به روش وارد (Ward) ژنوتیپهای مورد مطالعه را در هر دو شرایط بدون تنش و تنش به ۴ گروه مجزا تقسیمبندی نمود. در این تحقیق دو صفت وزن دانه پر و تعداد پنجه بارور دارای بیشترین میزان ارتباط مستقیم و کمترین میزان ارتباط منفی از طریق سایر صفات با عملکرد دانه بودند؛ بنابراین میتوان این دو صفت را بهعنوان معیار انتخاب غیرمستقیم برای عملکرد دانه معرفی و توصیه نمود.
منصوره راه نشان، فاختک طلیعی، لیلا آهنگر، حسین صبوری، شعبان کیا،
دوره ۱۱، شماره ۳۲ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
بیماری سفیدک سطحی گندم که توسط قارچ Blumeria graminis f.sp.tritici ایجاد میشود، یکی از مهمترین بیماریهای گندم میباشد که همه ساله باعث کاهش شدید عملکرد میگردد. استفاده از مواد شیمیایی برای کنترل بیماریهای گیاهی هزینهبر بوده و آثار زیست محیطی نامطلوبی را ایجاد میکند، بر همین اساس استفاده از مواد شیمیایی غیرسمی که سیستم ایمنی گیاه را فعال کند مطلوب به نظر میرسد. در این پژوهش تاثیر کیتوزان بهعنوان یک عامل تحریک کننده سیستم دفاعی گیاه بر روی الگوی بیان ژنهای مرتبط با بیماریزایی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی الگوی بیان ژنهای PR۱, PR۲, PR۵ در گندم تیمار شده با غلظتهای مختلف کیتوزان (صفر، ۲۵۰و ۵۰۰ میلیگرم در لیتر)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی با سه تکرار و در چهار زمان مختلف با استفاده از تکنیک Real time PCR انجام شد. براساس نتایج بهدست آمده، درصد تعداد کلنی رشدیافته در برگ گیاهان تیمارشده با کیتوزان ۲۵۰ نسبت به گیاهان شاهد ۳/۴۲ درصد کاهش یافت. نتایج حاصل از qPCR نشان داد که پس از آلودگی با بیمارگر، میزان بیان هر سه ژن در گیاهان تیمارشده با کیتوزان افزایش معنیداری نسبت به گیاهان شاهد داشته است. حداکثر میزان بیان ژنها در ساعت ۱۲ پس از آلودگی مشاهده شد و پس از آن کاهش یافت. تغییرات در گیاهان شاهد ناچیز و تدریجی بود در حالی که در گیاهان تیمارشده القای ژنهای دفاعی در ساعات اولیه پس از آلودگی نسبت به گیاهان شاهد با سرعت بیشتری رخ داد. همچنین غلظت ۲۵۰ میلیگرم در لیتر کیتوزان تأثیر قویتری در القای ژنهای دفاعی گیاه نسبت به غلظت ۵۰۰ میلیگرم در لیتر نشان داد. نتایج نشان میدهد کاربرد کیتوزان میتواند نقش مهمی درافزایش مقاومت گیاه گندم در برابر بیماری سفیدک پودری ایفا نماید.
.
سعید یاراحمدی، قربانعلی نعمت زاده، حسین صبوری، حمید نجفی زرینی،
دوره ۱۲، شماره ۳۳ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف از این مطالعه ارزیابی شاخص های تحمل به خشکی و پی بردن به روابط بین آنها و به کارگیری آنها در برنامه های غربالگری گندم بود. به منظور غربالگری صحیح ژنوتیپ ها از تجزیه به مولفه های اصلی و بای پلات و قرار دادن ژنوتیپ ها در بای پلات براساس امتیاز فاکتورها استفاده شد. ژنوتیپ های انتخابی می بایست در شرایط تنش و همچنین در شرایط رطوبتی مطلوب، عملکرد بالا و پایداری داشته باشند. آزمایشی با استفاده از طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی با استفاده از ۱۳۲ ژنوتیپ گندم نان در مزرعه پژوهشی ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد کاووس در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ اجرا گردید. بر اساس عملکرد در شرایط بدون تنش (YP) و تنش (YS) شاخص های تحمل خشکی از قبیل شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص تحمل (TOL)، شاخص میانگین تولید (MP)، شاخص میانگین هارمونیک (HM)، شاخص عملکرد (YI)، شاخص حساسیت به خشکی (SDI)، شاخص خشکی نسبی (RDI)، شاخص درصد حساسیت به تنش (SSPI)، شاخص مقاومت به خشکی (DRI) و شاخص پایداری عملکرد (YSI) محاسبه شدند. شاخص های تحمل STI، GMP، HM، MPو YI همبستگی مثبت و بسیار بزرگی با عملکرد در شرایط نرمال و همچنین با عملکرد در شرایط تنش داشتند. بنابراین ژنوتیپ های با مقادیر عددی بزرگ برای این شاخص ها، عملکرد بالایی در شرایط تنش و عدم تنش داشتند. شاخص های TOL، SSPI، DSI و SSI ژنوتیپ های با عملکرد بالا در شرایط نرمال ولی حساس به تنش (گروه Bفرناندز) را شناسایی کردند. هم چنین شاخص های YSIو RDI ژنوتیپ های با عملکردی بالاتر از میانگین ژنوتیپ ها در شرایط تنش و عملکردی پایین تر از میانگین ژنوتیپ ها در شرایط مطلوب (گروه Cفرناندز) را از سایر ژنوتیپ ها به خوبی تفکیک کردند.