جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای آهک پز کرکجی

پیمان بهروز، ایرج برنوسی، سعید اهری زاد، فرهاد آهک پز کرکجی،
دوره ۱۵، شماره ۴۶ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:  در آب و هوای مدیترانه ­ای، تنش آبی که اغلب در آخر فصل اتفاق می ­ا­فتد، عامل اصلی محدودکننده عملکرد غلات است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع ژنتیکی، وراثت‌پذیری و پیشرفت ژنتیکی برخی شاخص­ های مرتبط با اجزای عملکرد دانه در جو تحت شرایط دیم انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: در این تحقیق، ۱۰۸ لاین و رقم جو در قالب طرح‌های آلفا لاتیس با دو تکرار در ۹ بلوک در هر تکرار و دوازده کرت در هر بلوک در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی طی فصل زراعی ۹۹-۱۳۹۸ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد ارزیابی شامل عملکرد دانه، روز تا خوشه ­دهی، روز تا رسیدگی فیزیولوژیکی، سرعت پرشدن دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، شاخص برداشت سنبله، شاخص باروری سنبله، شاخص باروری سنبله در رسیدگی و شاخص تقسیم ­بندی سنبله بود.
یافته‌ها: تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ­ها برای همه صفات مورد مطالعه تفاوت معنی ­داری وجود داشت. این بدان معناست که برای تمامی صفات تنوع ژنتیکی وجود دارد. به ­طور کلی، برای همه صفات، ضریب تغییرات فنوتیپی بالاتر از ضریب تنوع ژنوتیپی بود. تفاوت زیاد بین ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی در شاخص باروری سنبله در رسیدگی، شاخص باروری سنبله و عملکرد دانه، نشان ­دهنده تأثیر عوامل محیطی در بیان این صفات می­ باشد. برای صفات وزن هزار دانه، سرعت پرشدن دانه و شاخص باروری سنبله، وراثت­ پذیری متوسط تا بالا همراه با پیشرفت ژنتیکی بالا مشاهده شد که نشان ­دهنده برتری عمل افزایشی ژن­ها برای این صفات است. این نشان می­ دهد که انتخاب می­ تواند در بهبود این صفات موثر باشد. بر اساس تجزیه خوشه ­ای به روش وارد و با استفاده از فاصله اقلیدسی، ژنوتیپ­ های مورد بررسی در هر دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی به ۴ گروه اصلی تقسیم شدند. در شرایط دیم، گروه اول از نظر صفات عملکرد دانه، سرعت پرشدن دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، شاخص باروری سنبله و شاخص تقسیم ­بندی سنبله و در شرایط آبیاری تکمیلی، گروه دوم از نظر صفات عملکرد دانه، سرعت پرشدن دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، شاخص برداشت سنبله، شاخص باروری سنبله و شاخص باروری سنبله در رسیدگی در موقعیت بهتری قرار گرفتند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، انتظار می‌رود که عملکرد دانه با انتخاب غیرمستقیم برای صفات وزن هزار دانه، سرعت پرشدن دانه و شاخص باروری سنبله، بهبود یابد. مطابق با نتایج تجزیه خوشه‌ای، در شرایط دیم ژنوتیپ‌های گروه اول و در شرایط آبیاری تکمیلی ژنوتیپ‌های گروه دوم می‌توانند در برنامه‌های اصلاح نباتات یا معرفی رقم مورد توجه قرارگیرند.

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb