دوره 11، شماره 31 - ( پاییز 1398 )                   جلد 11 شماره 31 صفحات 174-184 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

baghizadeh A, Aram Kasmaie M, mohammadinejad G, nakhoda B. Evaluation of Seed Yield and Accumulation Status of Sodium, Potassium and Magnesium Ions in Different Tissues of Sensitive and Tolerant Wheat (Triticum aestivum L.) Varieties. jcb. 2019; 11 (31) :174-184
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-984-fa.html
باقی زاده امین، آرام کسمایی مهدیه، محمدی نژاد قاسم، ناخدا بابک. بررسی میزان عملکرد دانه و وضعیت تجمع یون های سدیم، پتاسیم و منیزیم در بافت های مختلف ارقام گندم (Triticum aestivum L.) حساس و متحمل به شوری. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1398; 11 (31) :174-184

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-984-fa.html


گروه بیوتکنولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی،دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته
چکیده:   (439 مشاهده)
   مطالعه واکنش­های بیوشیمیایی ارقام مختلف گندم به تنش شوری می ­تواند منجر به شناسایی سازوکارهای موثر در تحمل شوری گردد. جهت شناسایی الگوی توزیع یونی درگندم، همچنین بررسی تاثیر تنش شوری بر عملکرد دانه و بررسی تاثیرپذیری عملکرد از  توزیع یونی در شرایط تنش شوری، مطالعه حاضر صورت گرفت. تحقیق مذکور به­ صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با دو سطح شوری و شش رقم گندم متحمل و حساس در دو تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال زراعی 91-1390  انجام شد. غلظت یون­های سدیم (Na+)، پتاسیم (K+)، منیزیم (Mg2+) و نسبت Na+/K+ در بافت­های مختلف گیاه شامل پهنک برگ پرچم، خوشه و ریشه و همچنین عملکرد دانه هر بوته اندازه­ گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده معنی­ دار بودن برهمکنش شوری و رقم برای اکثر صفات مورد ارزیابی بود. غلظت یون سدیم از ریشه به سمت اندام هوایی بطور معنی­ داری کاهش یافت. با افزایش شوری، غلظت یون K+ در ریشه همه ارقام بطور معنی­ داری کاهش یافت. غلظت منیزیم نیز در برگ، خوشه و ریشه در اثر تیمار شوری نسبت به تیمار نرمال کاهش یافت. در بین ارقام از نظر نسبت K+/Na+ در کل بافت­های گیاه اختلاف معنی­ داری مشاهده شد. رقم مغان 3 با بیشترین مقدار این نسبت در خوشه و ریشه و رقم آرتا  با بیشترین مقدار در پهنک برگ، از لحاظ آماری در یک گروه و سایر ارقام در گروه دیگر قرار گرفتند. طبق نتایج حاصل از تجزیه همبستگی ساده فنوتیپی، میزان یون سدیم در بافت­های برگ، خوشه و ریشه بیشترین همبستگی منفی و معنی­دار را با عملکرد دانه در بوته نشان داد.  با توجه به کاهش عملکرد دانه گندم در شرایط تنش شوری، تنظیم توزیع یونی از راه­های مختلف از جمله انتخاب ارقام مقاوم و متحمل نسبت به تغییرات یونی می ­تواند در کاهش خسارات ناشی از تنش شوری موثر باشد.
متن کامل [PDF 1612 kb]   (107 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1397/4/7 | ویرایش نهایی: 1399/2/14 | پذیرش: 1397/10/15 | انتشار: 1398/9/13

فهرست منابع
1. Asch, F., M. Dingkuhn, K. Dorffling and K. Miezan. 2000. Leaf K+/Na+ ratio predicts salinity in induced yield loss in irrigated rice. Euphytica, 113(2): 109-118. [DOI:10.1023/A:1003981313160]
2. Bandehhagh, A., H. Kazemi, M. Valizade and A. Javanshir. 2004. Salt tolerance of spring wheat (Triticum aestivum L.) cultivars during vegetative and reproductive growth. Iranian Journal of Agricultureal Sciences, 35(1): 61-71.
3. Bhatti, M.A., A. Zulfiqar, A. Razaq and A.R. Jamali. 2004. Screening of wheat lines for saliny tolerance. International Journal of Agriculture and Biology, 6: 627-628.
4. Boursier, P., J. Lynch, A. Lauchli and E. Epstein. 1987. Chloride partitioning in leaves of salt Stressd sorghum, maize, wheat and barley. Australian Journal of Plant Physiology, 14(4): 463 -473. [DOI:10.1071/PP9870463]
5. Cherki, G., A. Foursy and K. Fares. 2002. Effects of salt stress on growth, inorganic ions and prolin accumulation in relation to osmotic adjustment in five sugare beet cultivares. Environ and Exper. Botany, 47: 39-50. [DOI:10.1016/S0098-8472(01)00109-5]
6. Chhipa, B.R. and P. Lal.1995. Na/K ratios as the basis of salt tolerance in wheat. Australian Journal of Agricultural Research, 46(3): 533-539. [DOI:10.1071/AR9950533]
7. Cramer, G.R., G.L. Alberico and C. Schmidet. 1994. Salt tolerance is not associated with the sodium accumulation of two maize hybrids. Australian Journal of Plant Physiology, 21(5): 675-692. [DOI:10.1071/PP9940675]
8. Davenport, R., R.A. James, A. Zakrisson- Plogander, M. Tester and R. Munns. 2005.Control of sodium transport in durum wheat. Plant Physiology, 137(3): 807-818. [DOI:10.1104/pp.104.057307]
9. EL.Hendauy, S.E., H. Yuncai, G.M. Yakoutb, A.M. Awad, S.E. Hafiz and U. Schmidhater. 2005. Evaluating salt tolerance of wheat genotypes using multiple parameters. Europ. Journal Agron, 22: 243-253. [DOI:10.1016/j.eja.2004.03.002]
10. Epstein, E. 1998. How calcium enhances plant salt tolerance. Science, 280(5371), 1906-1907. [DOI:10.1126/science.280.5371.1906]
11. Erdei, L. and E. Taleisnik. 1993. Changes in water relation parameters under osmotic and salt tolerance in maize and sorghum. Physiology Plantarum, 89(2): 381-387. [DOI:10.1111/j.1399-3054.1993.tb00170.x]
12. Farshadfar, A., M.R. Zamani, M. Motalabi and A. Emam jome. 2001. Selected for drought tolerance in chickpea lines. Agricultural Sciences, 32(1): 65-77.
13. Fernandez, G.C.J. 1993. Effective selection criteria for assessing plant stress tolerance. PP: 257-270. In: C. G.KUO (ED), Adaptation of food crops to temperature and water stress, AVRDC, shanhua, Taiwan.
14. Fischer, R.A. and R. Maurer. 1978. Drought tolerance in spring wheat cultivares. I. Grain yield responses. Australian Journal of Agricultural Reaserch, 29: 897- 912. [DOI:10.1071/AR9780897]
15. Flowers, T.J., P.F. Troke and A.R. Yeo. 1988. A physiological approach to breeding for resist ance. Inter. Cong. Plant Physiol. New Dehli India. 28: 183-221.
16. Forester, B.P., H. Pakniyat, M. Macaulay, W. Matheson, M.S. Phillips, W.T.B. Thomas and W. Powell. 1994. Variation in the leaf sodium content of the Hordeum vulgare (barley) cultivar Maythorpe and its derived mutant cv. Golden Promis. Heredity, 73: 249-253. [DOI:10.1038/hdy.1994.130]
17. Francois, L.E., E.W. Mass, T.J. Donovan and V.L. Youngs. 1986. Effect of salinity on grain yield and quality, vegetative growth and germination of semi-dwarf and durum wheat. Agron. J, 78: 1053-1060. [DOI:10.2134/agronj1986.00021962007800060023x]
18. Ghadrian, M., H. Hasanpour, H. Darvishi, H. Mozaffari and T. Rahimi. 2013. Effect of salinity stress on potassium, magnesium, calcium and phosphorus content in mustard herb. National Conference on defective defense in agriculture, Qeshm Island, Iran.
19. Ghannadha, M.R., M. Omidi, R. Abdmishani and K. Poustini. 2005. A study of salt tolerance in genotypes of bread wheat using tissue culture and germination test. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 36(1): 75-85.
20. Gholizadeh, A., H. Dehghani, A. Amini and O. Akbarpour. 2018. Investigation of the Genetic Diversity of Iranian Bread Wheat Germplasm for Tolerance to Saline Stress. Journal of Crop Breeding, 10(26):173-184. [DOI:10.29252/jcb.10.26.173]
21. Gorham, J., C. Hardy, R.G. Wyn Jones, L.R. Joppa and C.N. Law. 1987. Chromosomal location of a K/Na discriminating character in the D genome of wheat. Theoretical and Applied Genetics, 74: 584-588. [DOI:10.1007/BF00288856]
22. Gorji, M. 2008. Effects of the concentration of calcium and potassium in hydroponic nutrient solution on the response of safflower to salinity. M. SC. Thesis, Isfahan university of Technology, Isfahan.
23. Greenway, H. and R. Munns, 1980. Mechanisms of salt tolerance in nonhalophytes. Annual Review of Plant Physiology, 31: 149-190. [DOI:10.1146/annurev.pp.31.060180.001053]
24. Hasegawa, P.M., R.A. Bressan and J.K. Zhu. 2000. Plant cellular and molecular responses to high salinity. Annual Review of Plant Physiology, 51: 463-499. [DOI:10.1146/annurev.arplant.51.1.463]
25. Heydarnejad, S. and A. Ranjbar Ferdouei. 2014. Investigating the Effect of Salinity on Some Growth Characteristics and ion accumulation in Seidlitzia rosmarinus L. Desert Ecosystem Engineering Journal, 3(4): 1-10.
26. Hussain, S., R. Munns and A.G. Condon. 2003. Effect of sodium exclusion trait on chlorophyll retention and growth of durum wheat in saline soil. Australian Journal of Agricultural Research, 54(6): 589-597. [DOI:10.1071/AR03032]
27. James, R.A., R.J. Davenport and R. Munns. 2006. Physiological characterization of two genes for Na+ exclosion in durum wheat, Nax1 and Nax2. Pant Physiology, 142: 1537-1547. [DOI:10.1104/pp.106.086538]
28. Lauchli, A. 1984. Salt exclusion: an adaptation of legumes for crops and pastures under saline conditions. In: RC Staples, ed, Salinity Tolerance in Plants: Strategies for Crop Improvement. Wiley, New York, 171-187.
29. Mass, E.V. and C.M. Grieve. 1990. Spike and leaf development in salt stressed wheat. Crop Sciences, 30: 1309-1313. [DOI:10.2135/cropsci1990.0011183X003000060031x]
30. Mohammad, M., R. Shibli, M. Ajouni and L. Nimri. 1998. Tomato root and shoot responses to salt stress under different levels of phosphorus nutrition. J. Plant Nutrition. 21: 1667-1680. [DOI:10.1080/01904169809365512]
31. Molla Heydari Bafghi, R., A. Baghizadeh and G. Mohammadinezhad. 2017. Evaluation of Salinity and Drought Stresses Tolerance in Wheat Genotypes using Tolerance Indices. Journal of Crop Breeding, 9(23): 27-34. [DOI:10.29252/jcb.9.23.27]
32. Munns, R., G.J. Rebetzke, S. Husain, R.A. James and R.A. Hare. 2003. Genetic control of sodium exclusion in durum wheat. Australian Journal of Agricultural Research, 54: 627-635. [DOI:10.1071/AR03027]
33. Munns, R. and M. Tester. 2008. Mechanismes of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 59: 651-681. [DOI:10.1146/annurev.arplant.59.032607.092911]
34. Netondo, G.W., J.C. Onyango and E. Beck. 2004. Sorghum and salinity: I. Response of growth, Water Relations and Ion Accumulation to NaCl Salinity. Crop Sciences, 44: 797-805. [DOI:10.2135/cropsci2004.7970]
35. Neumann, P. 1997. Salinity resistance and plant growth revisited. Plant Cell Environment, 20: 1193-1198. [DOI:10.1046/j.1365-3040.1997.d01-139.x]
36. Pakniyat, H., W.T.B. Thomas, P.D.S. Caligari and B.P. Forester. 1997. Comparision of salt tolerance of GPert and non-GPert barleys. Plant Breeding, 116: 189-191. [DOI:10.1111/j.1439-0523.1997.tb02177.x]
37. Pfetffer, C. and H. Bloss. 1988. Growth and nutrition of guayule (Parthenium argentatum) in a saline soil as influenced by vesicular-arbuscular mycorrhiza and phosphorus fertilization. New Phytol, 108(3): 315-321. [DOI:10.1111/j.1469-8137.1988.tb04168.x]
38. Poustini, K. and M. Beraker. 1991. Interaction of two Triticum vulgar to salinity stress. Journal of Agriculture. SCi. Iran.
39. Poustini, K. and A. Siosemardeh. 2004. Ion distribution in wheat cultivares in responses to salinity stress. Field Crops Research, 85: 125-133. [DOI:10.1016/S0378-4290(03)00157-6]
40. Poustini, K., A. Siosemardeh and M. Ranjbar. 2007. Prolin accumulation as a response to salt stress in 30 wheat (Triticum aestivum L.) cultivares differing in salt tolerance. Genetic Resources and Crop Evolution, 54(5): 925-934. [DOI:10.1007/s10722-006-9165-6]
41. Rashid, A. 1986. Mechanism of salt tolerance in wheat (Triticum aestivum L.) Ph.D. thesis, Department of soil science, University of Agriculture, Faisalabad, Pakistan.
42. Rawson, H.M., R.A. Richards and R. Munns. 1988. An examination of selection criteria for salt tolerance in wheat, barley and triticale. Australian Journal of Agricultural Research, 39(5): 759-772. [DOI:10.1071/AR9880759]
43. Renault, S., C. Croser, J.A. Franklin and J.J. Zwiaazek. 2001. Effect of NaCl and Na2So4 on red-osier dogwood (Cornus stolonifera Michx). Plant and Soil, 233(2): 261-268. [DOI:10.1023/A:1010512021353]
44. Rosielle, A.A. and J. Hamblin. 1981. Theoretical aspects of selection for yield in stress and non-stress environments. Crop Sciences, 21: 943-946. [DOI:10.2135/cropsci1981.0011183X002100060033x]
45. Sadat Noori, S.A., A. Roustaei and B. Foghi. 2006. Variability of salt tolerance for eleven traits bread wheat in different saline conditions. Agron. J, 5(1): 131-136. [DOI:10.3923/ja.2006.131.136]
46. Sagi, M., N.A. Savida, N.P. Lvov and S.H. Lips. 1997. Nitrate reductase and molybdenum cofactor in annual ryegrass as affected by salinity and nitrogen source. Physiologia Plantarum, 99(4): 546-553. [DOI:10.1111/j.1399-3054.1997.tb05355.x]
47. Schachtman, D.P., R. Munns and M.I. Whitecross. 1991. Variation in sodium exclusion and salt tolerance in Triticum tauschii. Crop Sciences, 31(4): 992-997. [DOI:10.2135/cropsci1991.0011183X003100040030x]
48. Schachtman, D.P. and R. Munns. 1992. Sodium accumulation in leaves of Triticum species that differ in salt tolerance. Australian Journal of Plant Physiology, 19(3): 331-340. [DOI:10.1071/PP9920331]
49. Wei, W., P.E. Bilsborrow, P. Hooley, D. Fincham, A.E. Lombi and B.P. Forester. 2003. Salinity induced differences in growth, ion distribution and partitioning in barley between the cultivar Maythorpe and its derived mutant Golden Promise. Plant and Soil, 250(2): 183-191. [DOI:10.1023/A:1022832107999]
50. Weimberg, R.H., H.R. Lerner and A. Poljakoff-Mayber. 1984. Changes in growth and water soluble solute concentration in Sorghum bicolar with sodium and potassium salts. Physiologyia Plantarum, 62(3): 472-480. [DOI:10.1111/j.1399-3054.1984.tb04605.x]
51. Wolf, O., R. Munns, M.L. Tonnet and W.D. Jeschke. 1991. The role of the stem in the partitioning of Na+ and K+ in salt treated barley. Journal of Experimental Botany, 42(6): 697-704. [DOI:10.1093/jxb/42.6.697]
52. Yeo, A.R. and T.J. Flowers. 1984. Mechanism of salinity resistance in rice and their role as physiological criteria plant breeding. pp: 151-170. In: salinity tolerance in Plants John. Willy. Pub. New York.
53. Yeo, A.R. and T.J. Flowers. 1986. Salinity resistance in rice (Oryza sativa L.) and a pyramiding approach to breeding varieties for saline Soils. Australian Journal of Plant Physiology, 13(1): 161-173. [DOI:10.1071/PP9860161]
54. Zhu, J.K. 2001.Plant salt tolerance. Trends Plant Sciences, 6(2): 66-71. [DOI:10.1016/S1360-1385(00)01838-0]
55. Zhu, J.K. 2002. Salt and drought stress signal transducation in plants. Annual Review of Plant Biology, 53: 247-273. [DOI:10.1146/annurev.arplant.53.091401.143329]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb