دوره 12، شماره 36 - ( زمستان 1399 1399 )                   جلد 12 شماره 36 صفحات 1-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
چکیده:   (99 مشاهده)

    امروزه با توجه به تداوم افزایش شوری در نواحی خشک و نیمه خشک، تحمل به تنش شوری محصولات زراعی از اهمیت بشتری برخوردار می­ گردد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر میزان عملکرد ژنوتیپ­ های جو (Hordeum vulgar L.) بصورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام گرفت. عامل شوری در 5 سطح شاملECهای 4/5 (شاهد)، 7/5، 10/5، 13/5 و 16/5 دسی زیمنس بر متر به ­عنوان فاکتور اصلی و عامل ژنوتیپ، متشکل از 9 رقم و لاین امید بخش به­ عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. تاثیر شوری بوسیله تغییرات عملکرد و شاخص­ های تحمل شامل شاخص تحمل به تنش (STI)، شاخص تحمل (TOL میانگین تولید (MPشاخص حساسیت به تنش (SSI نسبت کاهش عملکرد (Yr) و شاخص میانگین هندسی محصول­ دهی (GMP) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده کاهش معنی­ دار عملکرد با افزایش سطوح شوری در آزمایش بود. در میان ژنوتیپ­ های مورد بررسی، بهترین عملکرد در تمامی سطوح شوری به ژنوتیپ ­های MBS8715 و والفجر تعلق داشت و شاخص­ های تحمل تنش، میانگین تولید و میانگین هندسی محصول­ دهی به­ عنوان معیار­های گزینش ژنوتیپ­ های دارای عملکرد مناسب در سطوح مختلف شوری و نرمال مشخص گردیدند.
واژه‌های کلیدی: تنش شوری، جو، شاخص های تحمل، عملکرد
متن کامل [PDF 1458 kb]   (32 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1397/2/30 | ویرایش نهایی: 1399/12/2 | پذیرش: 1397/7/8 | انتشار: 1399/11/17