دوره 9، شماره 23 - ( پاییز 1396 )                   جلد 9 شماره 23 صفحات 186-177 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gerami M, Abbaspour H, Ghasemi Omran V O, Pirdashti H O. (2017). Effects of Ethyl Methane Sulfonate on Some Phytochemical Traits, Stevioside and Rebaudiosid a Contents of Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) Plants Regenerated from Calli. jcb. 9(23), 177-186. doi:10.29252/jcb.9.23.177
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-887-fa.html
گرامی مهیار، عباسپور حسین، قاسمی عمران ولی اله، پیردشتی همت اله. تأثیر اتیل متان سولفونات (EMS) بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی و مقدار استویوزید و ربادیوزیدA در نمونه‌های باززایی شده از کالوس‌های گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1396; 9 (23) :186-177 10.29252/jcb.9.23.177

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-887-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
چکیده:   (4598 مشاهده)
      به­منظور بررسی اثرات ماده جهش­زای اتیل متان سولفونات (EMS) بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی در  گیاهان باززایی شده از کالوس در گیاه استویا، دو آزمایش با سه تکرار اجرا گردید. در آزمایش اول، که به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد، ریزنمونه­های برگی جهت تمایز­زدایی و کالوس­زایی به محیط کشت  MSحاوی 1/0 میلی­گرم در لیتر تنظیم­کننده رشدی تیدیازرون منتقل شدند. توده­های کالوسی با غلظت­های مختلف EMS (1/0 درصد، 2/0 درصد و 5/0 درصد) در زمان­های (30، 60 و 120 دقیقه) تیماردهی و روی محیط کشت MS واکشت شدند. نتایج آزمایش اول نشان داد که برخی از خصوصیات
کالوس­های باززایی شده تحت تأثیر غلظت­های مختلف اتیل متان سولفونات
و زمان­های متفاوت در معرض قرار­گیری و اثرات متقابل این دو فاکتور، قرار گرفتند. به­طوری­که با افزایش غلظت و مدت زمان در معرض قرارگیری، میزان و شاخص­های باززایی توده­های کالوسی به صورت مستقیمی کاهش یافت. در آزمایش دوم که به صورت طرح کاملا تصادفی اجرا شد، هر گیاه باززایی شده از کالوس­های تحت تیمار اتیل متان سولفونات­، به­عنوان یک رویداد جهش درنظر گرفته شده و جمعیت کلونی با سن مشابه از هر گیاهچه منحصر به فرد تهیه و بعد از دو ماه، خصوصیات فیتوشیمیایی و مقدارگلیکوزیدهای قندی (استویوزید و ربادیوزید A) گیاهان اندازه­گیری شد. نتایج آنالیز نشان داد که عامل جهش­زای اتیل متان سولفونات اثر کاملاً معنی­داری بر صفات فیتوشیمیایی و گلیکوزیدهای قندی استویوزید و ربادیوزیدA در سطح یک درصد داشت. در میان موتانت­های مطالعه شده موتانت­های M6، M10، M11، M18 و M19 دارای صفات فیتوشیمیایی مطلوب­تری نسبت به سایر نمونه­ها بودند، همچنین موتانت M8 بیشترین درصد تغییرات مقدار استویوزید و ربادیوزید A را به ترتیب با 3/87 و 3/58 درصد افزایش نسبت به  نمونه شاهد داشت.
 
متن کامل [PDF 554 kb]   (1563 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات، بیومتری
دریافت: 1396/10/2 | ویرایش نهایی: 1398/1/25 | پذیرش: 1396/10/2 | انتشار: 1396/10/2

فهرست منابع
1. Adamu, A.K. and H. Aliyu. 2007. Morphological effects of sodium azide on tomato (Lycopersicon esculentum Mill). Sciance World Journal, 2: 9-12. [DOI:10.4314/swj.v2i4.51755]
2. Ahmad Khan, S., L. Rahman, R. Verma and K. Shanker. 2016. Physical and chemical mutagenesis in Stevia rebaudiana: variant generation with higher UGT expression and glycosidic profile but with low photosynthetic capabilities. Acta Physiol Plant, 38: 4 pp. [DOI:10.1007/s11738-015-2003-8]
3. Ali, A.A., A.A. Aboshosha, M.K. Kassem, I. Eman and A.N. EL-Banna. 2015. Salinity Tolerance and Stevioside Improvement of in Vitro Selected Stevia (Stevia rebaudiana B.) Mutants. International Journal of Current Research in Biosciences and Plant Biology, 2: 2-11.
4. Borzouei, A., M. Kafi, R. Sayahi, E. Rabiei and P. Sayad. 2013. Biochemical response of two wheat cultivars (Triticum aestivum L.) to gamma radiation. Pakistan Journal Botany, 45: 473-477.
5. Chang, C., M. Yang, H. Wen and J. Chern. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal Food Drug Analaysis, 10: 178-182.
6. Costa de Camargo, A., T.M. Ferreira de Souza Vieira, M.A.B. Regitano-D Arce, M.A. Calori- Domingues and S.G. Canniatti-Brazaca. 2012. Gamma radiation effects on peanut skin antioxidants. International Journal of Molecular Sciences, 13: 3073-3084. [DOI:10.3390/ijms13033073]
7. El-beltagi, H.S., O.K. Ahmed and W. EL-desouky. 2011. Effect of low doses gamma irradiation on oxidative stress and secondary metabolites production of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) callus culture. Radiation Physics and Chemistry Journal, 80: 968-976. [DOI:10.1016/j.radphyschem.2011.05.002]
8. Fang, J.Y. 2011. In Vitro Mutation Induction of Saintpaulia Using Ethyl Methane‌sulfonate. Hort Science, 46: 981-984. [DOI:10.21273/HORTSCI.46.7.981]
9. Harrison, K. and L.M. Were. 2007. Effect of gamma irradiation on total phenolic content yield and antioxidant capacity of Almond skin extracts. Food Chemistry, 102: 932-937. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.06.034]
10. Heath, R.L. and L. Packer. 1968. Photoperoxidation in isolated chloroplast, kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archives in Biochemistry and Biophysic, 125: 189-198. [DOI:10.1016/0003-9861(68)90654-1]
11. Helaly, M.N.M. and A.M.R. Hanan El-hosieny. 2011. Effectiveness of gamma irradiated protoplasts on improving salt tolerance of Lemon (Citrus limon L.). American Journal of plant physiology, 6: 190-208. [DOI:10.3923/ajpp.2011.190.208]
12. Jain, S.M. 2006. Mutation-assisted breeding in ornamental plant improvement. Acta Horticulturae, 714: 85-98. [DOI:10.17660/ActaHortic.2006.714.10]
13. Khalil, S.A., N. Ahmad and R. Zamir. 2015. Gamma radiation induced variation in growth characteristics and production of bioactive compounds during callogenesis in Stevia rebaudiana Bert.). New Negatives in Plant Science, 1: 1-5 [DOI:10.1016/j.neps.2015.06.002]
14. Khalil, S.A., R. Zamir and N. Ahmad. 2014. Effect of different propagation techniques and gama irradiation on major steviol glycoside's content in stevia rebaudiana. The Journal of Animal & Plant Sciences, 24: 1743-1751.
15. Lee, S.Y., J.I. Cheong and T.S. Kim. 2003. Production of doubled haploids through another culture of M1 rice plants derived from mutagenized fertilized egg cells. Plant Cell Reports, 22: 218-223. [DOI:10.1007/s00299-003-0663-0]
16. Mamta, P.R., P. Vijaylata, G. Arvind, S. Bikram, K.B. Ravinder and T. Rupinder. 2010. Stimulatory effect of phosphate-solubilizing bacteria on plant growth, stevioside and rebaudioside-A contents of stevia rebaudiana Bertoni. Applied Soil Ecology, 46: 222-229. [DOI:10.1016/j.apsoil.2010.08.008]
17. McCready, R.M., J. Guggolz, V. Silviera and H.S. Owens. 1950. Determination of starch and amylase in vegetables. Analytical chemistry, 22: 1156-1158. [DOI:10.1021/ac60045a016]
18. Mita, S., N. Murano, M. Akaike and K. Nakamura. 1997. Mutants of Arabidopsis thaliana with pleiotropic effects on the expression of the gene for beta-amylase and on the accumulation of anthocyanin that are inducible by sugars. Plant Journal, 11: 841-851. [DOI:10.1046/j.1365-313X.1997.11040841.x]
19. Mondaca, L., A. Galve, L. Bravo and K. Hen. 2012 .Stevia rebaudiana Bertoni source of a high-potency natural Swetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Food chemistry, 132: 1121-1132. [DOI:10.1016/j.foodchem.2011.11.140]
20. Mulabagal, V. and H.S. Tsay. 2004. Plant cell cultures-an alternative and efficient source for the production of biologically important secondary metabolites. International Journal of Applied Science and Engineering, 2: 29-48.
21. Sivaram, L. and U. Mukundan. 2003. In vitro Culture study on stevia rebaudiana. In Vitro Cellular and Development Biology of plant, 39: 520-523. [DOI:10.1079/IVP2003438]
22. Suk, J.E., L.H. Hwa, K.J. Sung and S. Young. 2005. Effects of low dose γ-ray irradiation on antioxidant activity of seeds and seedling growth in Raphanus sativus L. Korean Journal of Horticultural Science & Technology, 23: 245-249.
23. Taware, A.S., D.S. Mukadam, A.M. Chavan and S.D. Tawar. 2010. Comparative studies of in vitro and in vivo grown plants and callus of Stevia rebaudiana(Bertoni). International Journal Integrative Biology, 9: 10-15.
24. Tripathi, L. and J.N. Tripathi. 2003. Role of biotechnology in medicinal plants. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 2: 243-253. [DOI:10.4314/tjpr.v2i2.14607]
25. Van harten, A.M. 1998. Mutation breeding: Theory and practical applications. Cambridge University Press, London, U.K. 22 pp.
26. Velikova, V., I. Yordannw and A. Edreva. 2000. Oxidative stressand some oxidant system in acid rain-treated bean plants. Protective role of exogenous polyamine Plant Science, 115: 59-66. [DOI:10.1016/S0168-9452(99)00197-1]
27. Zhu, B., A. Gu, X. Deng, Y. Geng and Z. Lu. 1995. Effects of caffeine or EDTA post-treatment on EMS mutagenesis in soybean. Mutation Research, 334: 157-159. [DOI:10.1016/0165-1161(95)90006-3]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb