دوره 9، شماره 23 - ( پاییز 1396 )                   جلد 9 شماره 23 صفحات 1-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (720 مشاهده)
تعیین روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در گندم نان جهت تولید پایدار اهمیت اساسی دارد. جهت تعیین صفات کلیدی مؤثر بر عملکرد دانه و همچنین بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم بین عملکرد دانه با اجزاء آن، تحقیق حاضر در طی سال‌های زراعی 1388-1385 با 94 لاین دبل‌هاپلوئید، والدین و 5 رقم بومی ایرانی درآزمایش در قالب طرح لاتیس سه‌گانه در مزرعه اجرا گردید. نتایج، نشان­دهنده همبستگی مثبت و معنی‌دار بین عملکرد دانه با صفات: تعداد دانه در سنبله، شاخص برداشت، تعداد پنجه بارور و عرض برگ پرچم و نیز همبستگی منفی بالا بین عملکرد و تعداد پنجه کل، ارتفاع بوته و تعداد گره بود. نتایج تجزیه ضرایب مسیر (علیت)، نیز نشان‌دهنده اثرات مستقیم قوی و معنی‌دار صفات وابسته به عملکرد همانند شاخص برداشت (27/0) و وزن صد دانه (09/0) بر عملکرد دانه بود. با توجه به یک­نواختی جامعه دبل‌هاپلوئید، نتایج این بررسی نشان می‌دهد که ویژگی‌هایی مانند شاخص برداشت، وزن صددانه، طول سنبله، تعداد پنجه بارور، طول و عرض برگ پرچم را می‌توان به­عنوان معیارهایی گزینشی جهت بهبود و افزایش عملکرد دانه در گندم نان در کارهای به­نژادی معرفی نمود. 
متن کامل [PDF 741 kb]   (263 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات، بیومتری