دوره 9، شماره 21 - ( بهار 1396 )                   جلد 9 شماره 21 صفحات 122-129 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Identification of Alleles Affecting the Grain Hardness in Different Bread Wheat Cultivars using Molecular Markers. jcb. 2017; 9 (21) :122-129
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-803-fa.html
نوروزدخت نوخندان ساناز، ایزانلو علی، ضابط محمد، قادری محمدقادر. شناسایی آلل های موثر در سختی دانه ی ارقام مختلف گندم نان به کمک نشانگرهای مولکولی. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1396; 9 (21) :122-129

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-803-fa.html


دانشجوی کارشناسی ارشد
چکیده:   (198 مشاهده)
سختی دانه عامل اصلی طبقه­بندی و استفاده از گندم است. گندم با بافت دانه سخت دارای میزان پروتئین بیشتری بوده و گلوتن فشرده­تری دارد و تولید نان با کیفیت مطلوب می­کند. گندم­های نرم محتوای پروتئین کمتر و گلوتن ضعیف­تر و سست­تری دارند و کیفیت نان تولیدی مرغوب نخواهد بود ولی برای تولید کیک و شیرینی مناسب می­باشند. دو ژن Pina-D1 و Pinb-D1 نقش مهمی در بروز سختی دانه دارند. در این تحقیق شناسایی آلل­های کنترل کننده سختی دانه ارقام مختلف گندم نان توسط تکثیر با آغازگرهای آلل اختصاصی انجام گرفت. در مکان ژنی Pina-D1، آلل­های Pina-D1a و Pina-D1b  به ترتیب در 64 درصد و 36 درصد از ارقام مشاهده شد. اما، در مکان ژنی Pinb-D1، 90 درصد از ارقام دارای آلل Pinb-D1a و 10 درصد از ارقام دارای آلل Pinb-D1b بودند. سختی ارقام توسط دستگاه اینفراماتیک نیز اندازه­گیری شد. اعداد کمتر از 50 برای گندم­های نرم و اعداد بیشتر از 50 برای گندم­های سخت در نظر گرفته شد. این مطالعه مشخص کرد، ارقامی که از نظر ژنوتیپی سختی و نرمی را نشان دادند، با نتایج حاصل از دستگاه اینفراماتیک مطابقت داشتند. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی صفات، همبستگی مثبت و معنی­داری رابین صفت سختی دانه با درصد پروتئین دانه و عدد زلنی نشان داد. نتایج تجزیه ارتباطی بین صفت و نشانگر نشان داد که آلل Pina-D1b بیشترین اثر را در سختی دانه داشت. در تجزیه رگرسیون گام به گام برای بررسی رابطه صفات و نشانگر، مکان ژنی Pina وارد مدل شد و صفات حجم نان، سختی دانه و جذب آب متغیرهای وابسته به این نشانگر بودند. اطلاعات به دست آمده از این تحقیق می­تواند به­نژادگران را در تعیین خصوصیت ارقام مختلف گندم و گزینش کارآمد والدین در برنامه­های اصلاحی آتی گزینش از طریق نشانگر یاری نماید.
متن کامل [PDF 579 kb]   (73 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات، بیومتری

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb