دوره 10، شماره 27 - ( پاییز 1397 )                   جلد 10 شماره 27 صفحات 115-124 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (245 مشاهده)
به منظور مطالعه تنوع و ارتباط بین عملکرد و اجزای عملکرد دانه کلزا، آزمایشی براساس روش لاین×تستر،  در 15 دورگ حاصل از تلاقی سه ژنوتیپ کلزای بهاره پرمحصول (SPN34، RGS003 و SPN1) به‌عنوان تستر، با پنج ژنوتیپ کلزای بهاره با عملکرد متوسط (SPN3، SPN9، SPN36، SPN30 و DH4) به عنوان لاین، در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 2 تکرار اجرا شد و از نظر 21 صفت ارزیابی شد. میانگین مربعات دورگ‌ها برای همه ۲۱ صفت بجز طول دوره گلدهی، در سطح احتمال 5 تا 1 درصد معنی‌دار شد. عملکرد دانه کلزا دارای همبستگی مثبتی با عملکرد روغن (**999/0)، عملکرد بیولوژیک (**868/0)، ارتفاع اولین خورجین از سطح زمین (**627/0)، تعداد دانه در خورجین  (**546/0) و طول خورجین (**523/0) بود. براساس نتایج تجزیه علیت عملکرد روغن بیشترین اثر مستقیم (016/1)و درصد روغن بیشترین اثر غیرمستقیم (379/0) را بر عملکرد دانه داشت. نتایج تجزیه خوشه‌ای  براساس مربع فاصله اقلیدوسی و روش وارد، دورگ‌ها را در سه خوشه قرار داد و صحت نتایج تجزیه خوشه‌ای با استفاده از تجزیه تابع تشخیص به طور کامل تایید شد. در نتایج تجزیه به مولفه‌های اصلی شش مولفه مستقل از هم تشخیص داده شدند بطوری که این مولفه‌ها توانستند 20/۸9 درصد از تغییرات کل داده را تبیین کنند. به طورکلی، مهم‌ترین صفت تأثیرگذار بر عملکرد دانه کلزا، عملکرد روغن بود که می‌تواند برای انتخاب مستقیم عملکرد دانه در نسل‌های در حال تفرق مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 386 kb]   (66 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات