دوره 10، شماره 25 - ( بهار 1397 1397 )                   جلد 10 شماره 25 صفحات 43-36 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
چکیده:   (3056 مشاهده)

      به­منظور ارزیابی اثر  تنش­های خشکی و شوری روی جوانه­زنی ژنوتیپ­های بومی عدس، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار با استفاده از 3 فاکتور (تنش خشکی، تنش شوری و ژنوتیپ­های عدس) در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. سطوح فاکتورهای آزمایش شامل: دو سطح تنش خشکی ( شاهد با آب مقطر و تنش خشکی 8- بار، القایی توسط محلول پلی­اتیلن گلیکول 6000)، سه سطح شوری (شاهد با آب مقطر، شوری 2 و 4 دسی ­زیمنس بر متر با استفاده از آب شور دریاچه ارومیه) و 15 ژنوتیپ عدس بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش سه جانبه ژنوتیپ × تنش شوری × تنش خشکی برای کلیه صفات معنی­دار بود که نشان‌دهنده تأثیر متفاوت اعمال توأم سطوح مختلف تنش شوری و خشکی روی ژنوتیپ­ها می­باشد. مقایسه میانگین صفات نشان داد که با افزایش سطوح خشکی و شوری از ارزش اکثر صفات جوانه ­زنی و گیاهچه ­ای در ژنوتیپ­ها کاسته شد، اما میزان کاهش در بین ژنوتیپ­ها متفاوت بود، به­ طوری­که ژنوتیپ­های کلیبر و شاوی ورزقان کمترین میزان کاهش صفات مربوط به گیاهچه را نشان دادند. نتایج تجزیه رگرسیونی و علیت برای وزن تر گیاهچه نشان داد که صفت طول ریشه­چه با بیشترین اثرات مستقیم، نقش موثری در افزایش میزان وزن تر گیاهچه در شرایط تنش شوری و خشکی داشتند.
 

واژه‌های کلیدی: تجزیه علیت، خشکی، شوری، عدس، رگرسیون
متن کامل [PDF 394 kb]   (1127 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1394/11/28 | ویرایش نهایی: 1397/4/16 | پذیرش: 1395/12/8 | انتشار: 1397/4/17

فهرست منابع
1. Ahmad, F., P. Gore and J. Croser. 2005. Chickpea (Cicer arietinum L.). In Genetic Resources, Chromosome Engineering and Crop Improvement - Grain Legumes, Vol. 1 (Singh, R. and Jauhar, P., eds). USA: CRC Press, 185-214 pp. [DOI:10.1201/9780203489284.ch7]
2. Allen, S.G., A.K. Dobrenz and P.G. Bartels. 1986. Physiological response of salt tolerant and non tolerant alfalfa to salinity during germination. Crop Science, 26: 1004-1008. [DOI:10.2135/cropsci1986.0011183X002600050033x]
3. Aniatul-Haq, H., R. Vamil and R.K. Agnihotri. 2012. Effect of osmotic stress (PEG) on germination and seedling survival of lentil (Lens culinaris M.). Research Journal of Agricultural Sciences, 1: 201-202.
4. Asadi Chleshtari, C., A.E. Hasanzadeh Gorottapeh and A. Fayaz Moghaddam. 2007. Study of drought tolerance indices in lentil landraces in west Azarbayjan. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 13: 79-80 (In Persian).
5. Ashraf, M. and A. Waheed. 1990. Screening of local exotic of lentil (Lens Culinaris M.) for salt tolerance at two growth stages. Plant and Soil, 128: 167- 176. [DOI:10.1007/BF00011106]
6. Bakhtiar, B. and A. Shaykra. 1990. Drought tolerance in lentil. II differential genotypes response to drought. Journal of Agricultural Research, Lahore, 28:117-126.
7. Chadho, K. and G. Rajender. 1995. Advance in horticulture medicinal and aromatic plants. Maldorta Publisher. New Delhi, 11 pp.
8. Cicerali, I.N. 2004. Effect of salt stress on antioxidant defense systems of sensitive and resistant cultivars of lentil (Lens culinaris M.). M.Sc. Thesis, 90 pp.
9. De, F. and R.K. Kar. 1994. Seed germination and seedling growth of mung bean (Vigna radiate) under water stress included by PEG-6000. Seed Science and Technology, 23: 301-304.
10. El- Monem, A. and M. Sharaf. 2008. Tolerance of five genotypes of lentil to NaCl-salinity stress. New York Science Journal, 1: 70-80 pp.
11. Gharbi, A. 2012. Evaluation of durum wheat genotype for drought and salinity stress in lab and greenhouse conditions. Thesis of M. of Sc. In plant breeding, Islamic Azad University, Tabriz Branch, 97 pp (In Persian).
12. Hashemzadeh, J. and H. Monirifar. 2016. Agro-morphological traits variation in some lentil landrace cultivars from northwest of Iran. Journal of Crop Breeding, 8: 102-111 (In Persian).
13. Kafi, M., H. Hosseini, A. Masomi and A. Nezami. 2006. Physiological effects of drought stress induced of PEG on lentil genotypes germination. Journal of Iran Agronomic Researches, 3: 69-80.
14. Kagan, K., T. Karakoy, A. Bakoglu 3 and M. Akçura. 2010. Determination of salinity tolerance of some lentil (Lens culinaris M.) varieties. Journal of Food Agriculture & Envronment, 8: 140-14.
15. Mahajan, S. and N. Tutejan. 2005. Cold, salinity and drought stresses: An overview. Archives of Biochemistry and Biophysics, 444: 139-158. [DOI:10.1016/j.abb.2005.10.018]
16. Manchanda, G. and N. Garg. 2008. Salinity and its effects on the functional biology of legumes. Acta Physiologiae Plantarum, 30: 595- 618. [DOI:10.1007/s11738-008-0173-3]
17. Okcu, G., M.D. Kaya and M. Atak. 2005. Effect of salt and drought stress on germination and seedling growth of pea (Pisum aestivum L.) Turkish journal of agriculture and forestry, 29: 237- 241.
18. Puppala, N., J.L. Poindexter and H.L. Bhardwaj. 1999. Evaluation of salinity tolerance of canola germination. In: J. Janick (ed.) Perspectives on new crops and new uses. ASHS Press, Alexardria, 251-253.
19. 19 Rehman, S., P.J.C. Harris, W.F. Bourne and J. Wikin. 1996. The effect of sodium chloride on germination and the potassium and calcium contents of Acacia seeds. Seed Science & Technology, 25: 45-57.
20. Salehi, M., F. Shekari and A. Hagnazari. 2008. Study of drought tolerance by use stability test of cell membrane and germination index in lentil genotypes. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 14: 39-50 (In Persian).
21. Sarker, A., A. Ayogan, S.H. Sabaghpour, I. Kusmnoglu, B. Sakr, W. Erskine and J. Muehlbauer. 2004. Lentil improvement for the benefit of highland farmers. In Proceedings of the 4th International Crop Science Congress. Brisbane, Australia, 271-278.
22. Soltani, A., F.R. Koie, K. Ghassemi and M. Moghaddam. 2001. A simulation study of chickpea crop response to limited irrigation in semi-arid environments. Agricultural Water Management, 49: 225-237. [DOI:10.1016/S0378-3774(00)00143-8]
23. Takel, A. 2000. Seedling emergence and growth of sorghum genotypes under variable soil moisture deficit. Agronomy Journal, 48: 95-102. [DOI:10.1556/AAgr.48.2000.1.10]
24. Tesfaye, A., Y. Petros and H. Zeleke. 2014. Screening some accessions of lentil (Lens Culinaris M.) for salt tolerance at germination and early seedling stage In Eastern Ethiopia. International Journal of Technology Enhancements and Emerging Engineering Research, 2: 106-113.
25. Turk, M.A., A.R.M. Tahawa and K.D. Lee. 2004. Seed germination and seedling growth of three lentil cultivars under moisture stress. Asian Journal of Plant Sciences, 3: 394-397. [DOI:10.3923/ajps.2004.394.397]
26. Ul-Haq, A., R. Vamil and R. Agnihotri. 2010. Effect of osmotic stress (PEG) on germination and seedling survival of lentil (Lens culinaris M.). Research Journal of Agricultural Sciences, 1: 201-204.
27. Valadyani, A., A. Hasanzadeh and M. Tajbakhsh. 2006. Study of salinity stress effects on germination and seedling growths of new hi yields variety of canola. Journal of Researches and Construction (Agronomy and horticulture), 66: 23-31.
28. Valizadeh, M. and M. Moghaddam. 2009. Experimental designs in agriculture (4th Edition). Tabriz, Parivar press, 451 pp (In Persian).
29. Vanda, M., M. Khodambashi, S. Houshmand, B. Shiran and R. Amiri Fahliani. 2016. Relationship between grain yield and its components in two F3 lentil (Lens Culinaris Medik) populations. Journal of Crop Breeding, 8: 140-148 (In Persian). [DOI:10.18869/acadpub.jcb.8.17.148]
30. Yagmur, M. and D. Kaydan. 2008. Early seedling growh and relative water content of-Triticale varieties under osmotic stress of water and NaCl. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 4: 767-772.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.