دوره 6، شماره 14 - ( پاییز و زمستان 1393 )                   جلد 6 شماره 14 صفحات 127-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (3866 مشاهده)

  برنج دومین محصول استراتژیک در ایران بوده و کیفیت پخت و خوراک آن برای مصرف­کنندگان ایرانی اهمیت بسزائی دارد. برای بهبود عملکرد و کیفیت برنج، ابتدا تلاقی­های مختلف بین ارقام آمل 3 و سپیدرود با دمسیاه مشهد و سنگ جو انجام، پس از آن، تلاقی برگشتی F1 با والد دوره­ای (ارقام کیفی) صورت گرفت. پس از دو نسل تلاقی برگشتی و تهیه BC2 ، عمل خود تلقیحی آغاز و اداره نسل­های درحال تفکیک تلاقی­ها، بر اساس روش شجره­ای ادامه یافت. سرانجام پس از پنج نسل خودگشنی ( BC2F5 )، 13 لاین اصلاحی با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب به دست آمد. لاین­­های مورد نظر به همراه سه رقم شاهد (ندا، سپیدرود و سنگ طارم) در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی مقایسه عملکرد و آزمون کیفی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که لاین مورد­نظر با 119 سانتی متر ارتفاع، 123 روز تا رسیدن کامل از نظر زودرسی نسبت به شاهد سنگ­طارم برتری داشته و به لحاظ عملکرد نیز (65/6 تن در هکتار) در مقایسه با شاهد سنگ­طارم (3650کیلوگرم در هکتار) دارای برتری نسبتاً خوبی بوده است همچنین با توجه به قرار گرفتن این لاین در گروه سنگ ­طارم از نظر کیفیت نیز با آن قابل رقابت می­باشد.

واژه‌های کلیدی: برنج، معرفی رقم، عملکرد، کیفیت
متن کامل [PDF 180 kb]   (2786 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1393/9/8 | پذیرش: 1393/9/8 | انتشار: 1393/9/8

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.