برنج پس از گندم دومین غله مهم در جهان بوده و از قدیمیترین گیاهان زراعی محسوب میشود. اگر چه سطح زیر کشت برنج در دنیا کمتر از گندم است، اما مقدار تولید آن با گندم برابری میکند. این گیاه غذای اصلی بیش از نیمی از مردم جهان است، بهطوریکه میزان مصرف سرانه آن در جهان 50 کیلوگرم میباشد. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، برنج تولید شده با توجه به روند رشد جمعیت تکافوی مصرف را نمیکند و پیشبینی میشود در آینده این مساله ابعاد حادتری پیدا کند. بدینجهت، سازمانهای بینالمللی سعی در سرعت بخشیدن به برنامههای بهنژادی نمودهاند که در این راستا موسسه بینالمللی تحقیقات برنج (ایری) توجه خاصی نسبت به کشورهای برنجخیز داشته است. در سالهای اخیر، فراگیر شدن سیستم دوبار کشت برنج در سال بههمراه گسترش خطر کمآبی، گسترش سطح زیرکشت ارقام دیررس، که مصرف آب بالاتری دارند، را با محدودیت جدی مواجه ساخته است. بنابراین، توسعه ارقام اصلاحشده زودرس نیمهپاکوتاه و مقاوم به خوابیدگی با دوره رشد کوتاهتر و نیاز آبی کمتر از اولویتهای مهم تحقیقاتی بهشمار میآید. تحقیق حاضر با هدف مطالعه سازگاری و پایداری لاینهای خالص زودرس و پاکوتاه حاصل از تلاقی بین ارقام محلی و ارقام اصلاح شده اجرا گردید.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |