دوره 1، شماره 4 - ( 2-1388 )                   جلد 1 شماره 4 صفحات 65-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (3903 مشاهده)
چای ( Camellia sinensis(L.)O.Kuntze) از مهمترین محصول نوشابه‌ای ایران است. اساس ژنتیکی بوته‌های چای کشور از سه توده بذری عمومی (jat) به‌ نامهای B‏atjan ، Rajghur و Dhonjan مشتق شده است. در این تحقیق تنوع ژنتیکی 30 کلون زراعی چای با استفاده از 45 نشانگر مولکولی راپید 10 نوکلئوتیدی و 13 صفت مورفولوژیکی و 4 صفت شیمیائی مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 16 نشانگر 96 نوار تولید شد که 89 نوار بین کلون‌های مورد مطالعه چند شکل و 7 نوار یک شکل بدست آمد و میزان قطعات چند شکل 71/92% برآورد شد. اندازه باندها از bp 250 تا bp 2500 متغیر بودند. نتایج تجزیه خوشه‌ای براساس نشانگر‌ها، نشان داد که تعداد سه گروه اصلی می‌توان تشخیص داد: گروه اول شامل کلون‌های انتخابی داخلی، شوروی برگ ریز، ارقام کلونی سریلانکائی (DN.KEN.3020)، گروه دوم شامل کلون‌های سریلانکائی 3013 و 3019، شوروی برگ پهن، دارجلینگ 27، کلون امیدبخش 100 و در گروه سوم رقم کلونی یابوکیتا، دارجلینگ 21، ارقام کلونی آسام، دارجلینگ 13، دارجلینگ 18، تنوع ژنی بین کلون‌ها براساس شاخص "نی" به طور متوسط 34/0 برآورد شد. با انجام بررسی‌های مورفولوژیکی و شیمیائی، قرار گیری کلون‌ها در دندروگرام براساس نشانگر رپید، مورد تائید می‌باشد.
متن کامل [PDF 1548 kb]   (728 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات