دوره 13، شماره 38 - ( تابستان 1400 )                   جلد 13 شماره 38 صفحات 115-107 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده:   (1807 مشاهده)
به­ منظور ارزیابی پاسخ هیبرید­های ذرت به تنش شوری، آزمایشی به ­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) در سال 1399 انجام گرفت. فاکتور اول سه سطح شوری صفر، 100 و 200 میلی مولار سدیم کلراید و فاکتور دوم شش هیبرید ذرت (SC647، TWC647، SC704، SC705، SC706 و SC715) بودند. نتایج حاصل از تجزیه الکتروفورزی روی ژل پلی آکریلامید هشت درصد نشان داد که به­ترتیب سه، دو و یک ایزوفرم برای آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، پراکسیداز (POX) و کاتالاز (CAT) مشاهده شد و برای هر نوار روی ژل میزان "مساحت × شدت" به­ عنوان فعالیت ایزوفرم­ آنزیم ­های آنتیکسیدان توسط نرم­ افزار MCID مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که وزن خشک گیاهچه ­های هیبرید ذرت تحت تنش شوری به­ طور معنی ­دار کاهش یافت. اما میزان مالون دی آلدئید (MDA)، پراکسید هیدروژن (H2O2) و فعالیت ایزوفرم­های SOD، POX و CAT افزایش معنی­ داری داشتند. همبستگی بین وزن خشک گیاهچه با فعالیت POX و CAT مثبت و معنی ­دار بود. تجزیه نشان داد که هیبریدهای ذرت در دو گروه مختلف قرار گرفتند. هیبرید TWC647 با بیشترین وزن خشک گیاهچه، کمترین میزان MDA و بیشترین فعالیت آنزیم­ های آنتیکسیدان نسبت به سایر هیبریدهای ذرت مورد مطالعه از مقاومت به شوری نسبی بالایی برخوردار بود. نتایج حاصل نشان می­ دهد که هیبریدهای ذرت مقاوم به شوری از سیستم دفاع آنتیکسیدانی بالای برخوردار هستند.
متن کامل [PDF 969 kb]   (632 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1399/11/1 | ویرایش نهایی: 1400/5/5 | پذیرش: 1399/11/20 | انتشار: 1400/5/7

فهرست منابع
1. Ashraf. M. 2009. Biotechnological approach of improving plant salt tolerance using antioxidants as markers. Biotechnology Advance, 27: 84-93. [DOI:10.1016/j.biotechadv.2008.09.003]
2. Azevedo Neto, A.D., J.T. Prisco, J. Eneas-Filho, C.E. Braga de Abreu and E. Gomes-Filho. 2006. Effects of salt stress on antioxidative enzymes and lipid peroxidation in leaves and root of salt-tolerant and salt-sensitive maize genotypes. Environmental and Experimental Botany, 56: 87-94. [DOI:10.1016/j.envexpbot.2005.01.008]
3. Carrasco-Ríos, L. and M. Pinto. 2014. Effect of salt stress on antioxidant enzymes and lipid peroxidation in leaves in two contrasting corn, 'Lluteño' and 'Jubilee'. Cherian Journal of Agricultural Research, 74: 89-95. [DOI:10.4067/S0718-58392014000100014]
4. Carpici, E.B., N. Celik, G. Bayram and B.B. Asik. 2010. The effects of salt stress on the growth, biochemical parameter and mineral element content of some maize (Zea mays L.) cultivars. African Journal of Biotechnology, 9(41): 6937-6942.
5. Cha-um, S. and C. Kirdmanee. 2010. Salt tolerance screening in six maize (Zea mays L.) genotypes using multivariate cluster analysis. Philippine Agricultural Scientis, 93: 156-164.
6. FAO, 2019. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize.
7. Gill, S.S. and N. Tuteja. 2010. Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 48(12): 909-930. [DOI:10.1016/j.plaphy.2010.08.016]
8. Gupta, K.J., M. Stoimenova and W.M. Kaiser. 2005. In higher plants, only root mitochondria, but not leaf mitochondria reduce nitrite to NO, in vitro and in situ. Journal of Experimental Botany, 56: 2601-2609. [DOI:10.1093/jxb/eri252]
9. Jiang, C., C. Zu, D. Lu, Q. Zhu, J. Shen, H. Wang and D. Li. 2017. Effect of exogenous selenium supply on photosynthesis, Na+ accumulation and antioxidative capacity of maize (Zea mays L.) under salinity stress. Scientific Reports, 7: 1-14 (42039). [DOI:10.1038/srep42039]
10. Mansour, M.M.F., K.H.A. Salama, F.Z.M. Ali and A.F. Abou Hadid. 2005. Cell and plant responses to NaCl in Zea mays L. cultivars differing in salt tolerance. General and Applied Plant Physiology, 31: 29-41.
11. Menezes-Benavente, L., S.P. Kernodle, M. Margis-Pinheiro and J.G. Scandalios. 2004. Salt-induced antioxidant metabolism defenses in maize (Zea mays L.) seedlings. Communications in Free Radical Research, 9: 29-36. [DOI:10.1179/135100004225003888]
12. Mittler, R. 2002. Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends in Plant Science, 7: 405-410. [DOI:10.1016/S1360-1385(02)02312-9]
13. Moharramnejad. S. and M. Valizadeh. 2019. A key response of grain yield and superoxide dismutase in maize (Zea mays L.) to water deficit stress. Journal of Plant Physiology and Breeding, 2: 77-84.
14. Moharramnejad, S., O. Sofalian, M. Valizadeh, A. Asghari, M.R. Shiri and M. Ashraf. 2019. Response of maize to field drought stress: Oxidative defense system, osmolytes' accumulation and photosynthetic pigments. Pakistan Journal of Botany, 51(3): 799-807. [DOI:10.30848/PJB2019-3(1)]
15. Molazem. D. and A. Bashirzadeh. 2017. Investigation of the antioxidant enzymes and proline in varieties of maize (Zea mays L.) under salinity stress. Journal of Molecular and Cellular Research, 1: 77-90 (In Persian).
16. Munns, R. 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell and Environment, 25: 239-250. [DOI:10.1046/j.0016-8025.2001.00808.x]
17. Nayyar, H. and D. Gupta. 2006. Differential sensitivity of C3 and C4 plants to water deficit stress: Association with oxidative stress and antioxidants. Journal of Experimental Botany, 58: 106-113. [DOI:10.1016/j.envexpbot.2005.06.021]
18. Ngara. R., R. Ndimba, J. Borch-Jensen, O.N. Jensen and B. Ndimba. 2012. Identification and profiling of salinity stress-responsive proteins in Sorghum bicolor seedlings. Journal of Proteomics, 75: 4139-4150. [DOI:10.1016/j.jprot.2012.05.038]
19. Omrani. B. and S. Moharramnejad. 2018. Study of salinity tolerance in four maize (Zea mays L.) hybrids at seedling stage. Journal of Crop Breeding, 9: 79-86 (In Persian). [DOI:10.29252/jcb.9.24.79]
20. Valizadeh, M., S. Moharamnejad, M. Ahmadi and H. Mohammadzadeh Jalaly. 2013. Changes in activity profile of some antioxidant enzymes in alfalfa half-sib families under salt stress. Journal of Agricultural Science and Technology, 15:801-809.
21. Yusefi. M., V. Nasrollahzadeh Asl and S. Moharramnejad. 2017. Response of oxidative defense system to salt-treat in alfalfa (Medicago sativa L.). Fresenius Environmental Bulletin, 8: 5219-5224.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.