دوره 12، شماره 36 - ( زمستان 1399 1399 )                   جلد 12 شماره 36 صفحات 21-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، پارس‌آباد، ایران
چکیده:   (91 مشاهده)
     سویا دارای مصارف غذایی و صنعتی زیادی است. به دلیل ارزش غذایی آن، تقاضای فزاینده­ای برای فرآورده ­های مختلف سویا که سرشار از پروتئین، انواع ویتامین­ ها و مواد معدنی می ­باشند، وجود دارد. این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه لاین ­های خالص سویا از لحاظ خصوصیات مهم زراعی و عملکرد دانه به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با 20 لاین خالص برتر و دو رقم ساری و کاسپین به عنوان شاهد در سه تکرار به ­مدت دو سال در چهار منطقه گرگان، ساری، مغان و دزفول در طی دو سال زراعی 97 - 1396 انجام گرفت. لاین­ های این پروژه از طریق دورگ­ گیری بین ارقام و انتخاب در نسل­های در حال تفکیک با روش ­های شجره­ای و تک غلاف اصلاح شده و به خلوص رسیده­ اند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان داد عکس­ العمل ژنوتیپ ­ها در طی دو سال و در مکان­ های مختلف مورد بررسی از نظر صفت عملکرد دانه متفاوت بوده است. همچنین اثر متقابل مکان و ژنوتیپ برارتفاع بوته و تعداد غلاف در بوته از نظر آماری معنی­ دار بود. مقایسه میانگین ­ها نشان داد که ژنوتیپG17 و رقم ساری با متوسط عملکرد 3215 و 3032 کیلوگرم در هکتار در هر سه منطقه­ ی ساری، گرگان و مغان بالاترین میزان تولید را به­ خود اختصاص داده و جزء ارقام برتر دراین پژوهش به ­شمار می­روند. ژنوتیپ G20 با متوسط عملکرد 3093 کیلوگرم در هکتار در دو منطقه گرگان و مغان، G14 با عملکرد 3073 کیلوگرم در هکتار در دو منطقه گرگان و دزفول، همچنین رقم کاسپین با متوسط عملکرد 2991 کیلوگرم در هکتار و  G4با متوسط عملکرد 2944 کیلوگرم در هکتار در دو منطقه ساری و مغان از ارقام برتر از نظر تولید عملکرد دانه بودند.
متن کامل [PDF 849 kb]   (19 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1399/1/30 | ویرایش نهایی: 1399/11/16 | پذیرش: 1399/5/11 | انتشار: 1399/11/17