دوره 12، شماره 35 - ( پاییز 1399 )                   جلد 12 شماره 35 صفحات 160-151 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
چکیده:   (1978 مشاهده)
بهبود کیفیت نانوایی یکی از مهمترین اهداف اصلاحی گندم نان است و ترکیبات زیرواحدهای سنگین گلوتنین نقش کلیدی در ارزش نانوایی دارند. در تحقیق حاضر ترکیب زیرواحدهای سنگین گلوتنین و امتیاز کیفی تعداد 41 رقم گندم نان تجاری ایران با استفاده از نه جفت نشانگر اختصاصی STS تعیین شد. بر اساس نتایج به استثنای دو رقم اروند و روشن که ارزش نانوایی متوسطی داشتند (امتیاز کیفی 6)، ارزش نانوایی سایر ارقام، مطلوب ارزیابی شد (امتیاز کیفی بین 8 تا 10). در مکان‌های ژنی مختلف 11 آلل شناسایی شدند که سه آلل مربوط به Glu-A1، شش آلل مربوط بهGlu-B1  و دو آلل مربوط به Glu-D1 بود. بالاترین فراوانی در مکان ژنی Glu-A1 مربوط به آلل *2 (73/70 درصد)، در مکان ژنی Glu-B1 مربوط به آلل‌ 8+7 (66/53 درصد) و در مکان ژنی Glu-D1 مربوط به آلل 12+2 (22/51 درصد) بود. از میان 15 ترکیب منحصر به فرد بدست آمده ترکیب‌ 12+2، 8+7، *2 (83/26 درصد) با امتیاز کیفی 8 رایج‌ترین ترکیب زیرواحدهای سنگین گلوتنین بود. مجموعه نشانگرهای استفاده شده در این پژوهش امکان شناسایی تمامی زیرواحدهای معمول سنگین گلوتنین در ارقام گندم ایرانی را فراهم آورد و به‌عنوان روشی دقیق و مطمئن برای جایگزینی تکنیک SDS-PAGE قابل استفاده می‌باشند.
متن کامل [PDF 672 kb]   (1202 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيوتكنولوژي گياهي
دریافت: 1399/1/15 | ویرایش نهایی: 1402/3/8 | پذیرش: 1399/5/11 | انتشار: 1399/7/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.