دوره 12، شماره 33 - ( بهار 1399 )                   جلد 12 شماره 33 صفحات 149-140 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (2744 مشاهده)
   تنش خشکی مهم‌ترین عامل غیر زنده محدودکننده رشد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک است. در این مطالعه، تأثیر سطوح مختلف تنش خشکی بر محتوای پروتئین، پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی پلی فنل اکسیداز و پراکسیداز در رازیانه (Foeniculum vulgare L.) مورد بررسی قرار گرفت. ده اکوتیپ رازیانه در دو سطح تنش شامل شاهد (نگهداری با آبیاری منظم در حد ظرفیت زراعی) و تنش خشکی (آبیاری در 40 درصد ظرفیت مزرعه) در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین اکوتیپ­ های رازیانه از  نظر تمامی صفات به غیر از پرولین اختلاف معنی ­داری وجود دارد. هم چنین تنش خشکی بر تمام صفات مورد مطالعه تاثیر معنی‌داری داشت. فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی پلی‌فنل اکسیداز و پراکسیداز در برگ‌های هر 10 اکوتیپ در شرایط استرس افزایش یافت. میزان قند محلول و پرولین در اکثر اکوتیپ‌ها کاهش معنی‌داری را در سطح تنش خشکی (آبیاری با 40 درصد ظرفیت مزرعه) نشان داد. میزان پروتئین کل نیز در تمام اکوتیپ‌های مورد مطالعه در سطح تنش خشکی کاهش معنیداری نشان داد. نتایج رتبه‌بندی اکوتیپ‌ها با استفاده از روش SIIG نشان داد که اکوتیپ‌های خورشیدآباد و تتماج بیشترین میزان SIIG را نسبت به سایر اکوتیپ‌ها داشتند و این اکوتیپ ­ها به عنوان متحمل‌ترین اکوتیپ‌ها به تنش خشکی شناخته شده‌اند. اکوتیپ‌های شیروان،  قاضی انتپ و ازمیر نیز به ترتیب به عنوان حساس‌ترین اکوتیپ‌های به تنش خشکی شناخته شدند. نتایج رتبه‌بندی اکوتیپ­ ها بر اساس شاخص SIIG مطابقت کامل با نتایج حاصل از تجزیه خوشه‌ای بر اساس شاخص تحمل Ti داشت.
متن کامل [PDF 286 kb]   (998 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1398/5/28 | ویرایش نهایی: 1399/3/20 | پذیرش: 1398/8/22 | انتشار: 1399/2/29

فهرست منابع
1. Ashraf, A., M.A. Abd el Shafi, E.M.S. Gheith and H.S. Suleiman. 2015. Using different statistical procedures for evaluation drought tolerance indices of bread wheat genotypes. Advance in Agriculture and Biology, 4(1): 19-30. [DOI:10.15192/PSCP.AAB.2015.4.1.1930]
2. Bagheri, A. and O. Sadeghipour. 2009. Effects of salt stress on yield, yield components and carbohydrates content in four hullness barley (Hordeum vulgar L.) cultivars. Journal of biological sciences, 9(8): 909-912. [DOI:10.3923/jbs.2009.909.912]
3. Demiral, M.A., M. Aydin and A. Yorulmaz. 2005. Effect of salinity on growth chemical composition and anti-oxidative enzyme activity of two malting barley (Hordeum vulgar L.) cultivars. Turkish Journal of Biology, 29: 117-123.
4. Eskandary, M., A. Astaraei and A. Ganjali. 2009. Evaluation of salinity stress tolerance indices derived from Cl/SO4 anionic ratios and nitrogen fertilizer in barley (Hordeum vulgar L.). Environmental Stresses in Agricultural Sciences, 2(1): 15-27 (In Persian).
5. Fernandez, G.C.J. 1992. Effective selection criteria for assessing plant stress tolerance. In proceeding of a symposium. Taiwan, 13(18): 257-270.
6. Fischer, R.A. and R. Maurer. 1978. Drought resistance in spring wheat cultivars grain yield responses. Australia journal Agriculture Recourse, 29(4): 897-912. [DOI:10.1071/AR9780897]
7. Heinnrich, G.M., C.A. Francis and J.D. Eastin. 1983. Stability of grain sorghum yield components across divers environments. Crop Science, 23: 209-212. [DOI:10.2135/cropsci1983.0011183X002300020004x]
8. Karimi, E., M.R. Ghannadha, M.R. Naghavi and M. Mardi. 2005. An evaluation of drought resistance in barley. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 36: 547-560 (In Persian).
9. Koocheki, A.R., A. Yazdansepas and H.R. Nikkhah. 2006. Effect of terminal drought on grain yield and som morphological traits in wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. Iranian Journal of Crop Sciences, 8: 14-29 (In Persian).
10. Mohammadi, R., R. Haghparast and M. Aghaee. 2006. Evaluation of breed wheat genotypes for drought tolerance under rainfed condition. Eighth International Conference on Dry land Development, Theme 10. Application of new technologies and technology transfer and crop improvement for dry areas. Beijing, China.
11. Munns, R., S. Husain, A.R. Rivelli and R.A. James. 2002. Avenues for increasing salt tolerance of crops, and the role of physiologically based selection traits. Plant and Soil, 247(1): 93-105. [DOI:10.1023/A:1021119414799]
12. Naseer, S.H. 2001. Response of barley (Hordeum vulgar L.) at various stages to salt stress, Journal of biological Science, 1(5): 326-329. [DOI:10.3923/jbs.2001.326.329]
13. Niazian, M., M. No'mani and S.A. Sadat Noori. 2016. A Review on Biometrical Methods used for Salt Tolerance Breeding in Crops. Journal of Crop Breeding, 8(17): 24-41 (In Persian). [DOI:10.18869/acadpub.jcb.8.17.41]
14. Saberi, M.H., A. Arazmjoo and A. Amini. 2016. Assessment of Diversity and Identifying of Effective Traits on Grain Yield of bread wheat Promised Lines under Salt Stress Conditions. Journal of Crop Breeding, 8(20): 31-40 (In Persian).
15. Taherian, M., A. Rasoulnia, M.R. Bihamta, A. Peyghambari and H. Alizadeh. 2017. Evaluation of stress tolerance indices in Iranian barley genotypes under salinity and drought conditions. Agricultural Communications, 5(3): 7-17.
16. Ulhaq, J.I., Sh. Akhtar, M. Akram, M. Arfan and Sh. Yasmin. 2003. Differential yield responses of barley genotypes to NaCl salinity. International Journal of Agriculture & Biology, 5(3): 233-235.
17. Yan, W. and I. Rajcan. 2002. Biplot analysis of test sites and trait relations of soybean in Ontario. Crop Science, 42: 11-20. [DOI:10.2135/cropsci2002.1100]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.