دوره 3، شماره 7 - ( 2-1390 )                   جلد 3 شماره 7 صفحات 42-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Release of New Rice Variety "Ghaem" Via Classical Method. jcb. 2011; 3 (7) :42-52
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-103-fa.html
نعمت زاده قربانعلی، اولادی مرتضی، کیانی غفار، حاجی پور عباس. اصلاح و معرفی رقم جدید برنج "قائم" به روش کلاسیک. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1390; 3 (7) :42-52

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-103-fa.html


چکیده:   (3822 مشاهده)
برنج دومین محصول استراتژیک در ایران است و کیفیت پخت و خوراک آن برای مصرف کنندگان ایرانی اهمیت بسزائی دارد. برای بهبود عملکرد و کیفیت ابتدا تلاقی های مختلف بین ارقام آمل 3 و سپیدرود با دمسیاه مشهد و سنگ جو انجام شد (ارقام آمل 3 و سپیدرود پر محصول ولی با کیفیت پخت و خوراک پائین و ارقام دمسیاه مشهد وسنگ جو با عملکرد پائین وکیفیت خوب) پس از آن، عمل تلاقی برگشتی F1 با والد دوره ای (ارقام کیفی) آغاز شد. پس از دو نسل تلاقی برگشتی و تهیه BC2، عمل خود تلقیحی آغاز و اداره نسل های درحال تفکیک تلاقی ها، براساس روش شجره ای ادامه یافت. سرانجام پس از پنج نسل خودگشنی (BC2F5)، 13 لاین اصلاحی با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب بدست آمد. نتایج آزمایشات مزرعه‌ای و لاینهای انتخابی نشان داد لاین 1-33DN- از لحاظ عملکرد و زودرسی نسبت به رقم شاهد کیفی محلی (سنگ طارم) برتری داشته و از نظر کیفیت نیز با آن قابل رقابت می باشد. این لاین با 123 سانتی متر ارتفاع، 123 روز تا رسیدن کامل، متحمل به کرم ساقه خوار، مقاوم به بیماری بلاست، مقاوم به خوابیدگی (ورس)، خواص فیزیکوشیمیائی مطلوب (درصد آمیلوز 4/23، غلظت ژل 1/89، درجه حرارت ژلاتینی شدن 91/6، طول دانه 9/6 میلی متر و فاقد شکم سفیدی یا گچی است) دارای صفات کیفی مطلوب در حد ارقام محلی بوده در حالیکه دارای عملکردی بالغ بر 93/5 تن در هکتار می باشد که در مقایسه با رقم شاهد محلی یعنی رقم سنگ طارم (که دارای 3650 کیلوگرم در هکتار عملکرد می باشد) دارای برتری نسبتا خوبی است.
واژه‌های کلیدی: برنج، معرفی رقم، عملکرد، کیفیت پخت، خوراک
متن کامل [PDF 1038 kb]   (721 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb