برنج (Oryza sativa L.) تأمینکننده غذای نیمی از مردم جهان است و شوری در برخی مناطق، موجب کاهش عملکرد این گیاه میگردد. به منظور توسعه کشت برنج در مناطقی با آب یا زمینهای شور، میزان کلروفیل، شاخصهای فلورسانسکلروفیل و عملکرد دانه برخی از ارقام برنج تحت تاثیر تنش شوری، در تابستان 92-1391 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش بهصورت کرتهای یکبار خردشده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل اصلی، شامل 4 سطح شوری و عامل فرعی شامل 11 رقم برنج بود. نتایج تجزیه واریانس نشانداد که اثر شوری بر
شاخصهای فلورسانس غیرمعنیدار ولی بر میزان کلروفیل و عملکرد دانه بسیار معنیدار (01/0p <) بود. تجزیه به مؤلفههای اصلی در هر دو شرایط تنش و بدون تنش، 6 متغیر اولیه F0، Fm، Fv، Fv/Fm، میزان کلروفیل و عملکرد دانه را در قالب 2 مؤلفه گروهبندی نمود به نحوی که در شرایط بدون تنش، مؤلفه ول شامل شاخصهای فلورسانس Fm و Fv در جهت مثبت و مؤلفه دوم، شامل حداکثر کارآیی فتوسیستم II در جهت مثبت و عملکرد دانه در جهت منفی بود. در شرایط تنش، بیشترین تأثیر در مؤلفه اول متعلق به F0 در جهت منفی و Fm و Fv/Fm در جهت مثبت و بیشترین اثر در مؤلفه دوم مربوط به کلروفیل و در جهت منفی بود. تجزیه خوشهای، ارقام برنج را بر اساس میزان فلورسانس کلروفیل و عملکرد دانه در شرایط تنش و بدونتنش، به سه خوشه گروهبندی نمود. در شرایط تنش، رقمهای غریب و لنجانعسکری در گروه متحمل قرار گرفتند. در برنامههای بهنژادی از تلاقی رقم غریب، دارای میزان کلروفیل و نسبت بالای Fv/Fm، زودرس و متحمل، رقم حسنسرایی از برنجهای مرغوب و با کیفیت بالای پخت، طول دانه بلند و دیررس و حساس به شوری، میتوان برای ایجاد ارقام مناسب برای زمینهای شور، استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |